VIDEO Protest în versuri la Ministerul Transporturilor. Lirica sindicală scoate din subteranele metroului șlagăre pentru demiterea ministrului Cuc și a directorului Metrorex

VIDEO Protest în versuri la Ministerul Transporturilor. Lirica sindicală scoate din subteranele metroului șlagăre pentru demiterea ministrului Cuc și a directorului Metrorex
scris 4 iun 2019

“Ăsta e ministrul Cuc / Este precum berea Ciuc / Încă una și mă duc!” Dar nu la bere era gândul sindicaliștilor de la metrou care au protestat azi în versuri în fața Ministerului Transporturilor, ci la demiterea conducerii companiei pentru care lucrează și a ministrului Răzvan Cuc, vinovați, în opinia lor, de condițiile rele de muncă de la metrou, de lipsa modernizărilor și, nu în ultimul rând, de neprelungirea contractului de închiriere a spațiilor comerciale din subteran cu firma sindicatului.

“Nu mai sta, nu mai sta / Suflă tare-n vuvuzea!”

Urmărește-ne și pe Google News

Îndemnul animatorului cu microfon declanșează instantaneu infernul vuvuzelelor. Țignalul acestora se potolește totuși la timp ca să lase loc și imnului sindicatului să răsune din boxe.
Sindicaliștii știu bine melodia,  greu să găsești pe cineva care nu poate fredona “Andrii Popa” a trupei Phoenix. Unii cântă așa cum știu dintotdeauna “Eeeee haiduc, și e vestit / Andrii Popa cel voinic”, dar vocea din boxe le arată varianta corectă a imnului “Eeeeee corect, dar e și rău / Sindicatul din metrou”.

Frați de cruce, chiar mai mulți de șapte, deși n-au supt sângele cu lapte ca haiducul oltean, are și Federația Sindicatelor din Transporturi Transloc și Servicii Publice – ATU România, organizatoarea protestului. “Frați și surori sindicaliști!”, îi strigă animatorul cu megafon, “acest ministru șantierist nu știe ce are de păstorit!”

Turma păstorită deficitar dă imediat cea mai hotărâtă soluție: “Jos! Jos! Jos!”

Lirica sindicală este pregătită să arunce în luptă argumente grele, statistice. Cu rimă împerecheată și ritm iambic:
“Ministrule, vrem să știi
Că în fiecare zi
Șapte-opt sute de mii
De oameni, cu toți vă roagă
Lăsați metroul să meargă”

Invocarea duioasă de început se schimbă treptat, dezvăluind sentimentele de tristețe și indignare ale poetului:
“Dom’ ministru vorbă-n vânt
Nu se ține de cuvânt
Tot ce vrei s-auzi promite
Minte, minte și iar minte”

Caracterizarea personajului negativ “Ministrul” continuă în versuri ce invocă regretul pentru inacțiuni trecute, înstrăinarea și dorința despărțirii:
“Am amânat pichetarea
Ne-ai mințit, de-aceea... Valea!
Du-te-n altă zarzăre
Cuc și altă pasăre!”

Opera poetică se transmite mai departe, prin viu grai amplificat de megafoane, apăsând resorturi noi și trecând la acuze dure:
“Dacă sunt mâini criminale
La metrou, sunt ale tale!
Domnule ministru Cuc
Tu pui trenul pe butuc!”

Din registrul stilistic nu poate lipsi interogația retorică:
“Oare ce rău ți-am făcut / De îți stă metrou-n gât? ”

…nici invocarea unei autorități superioare, disimulând respectul și admirația până la rezolvarea cazului:
“Vă rugăm, doamnă Dăncilă
Să vă faceți mai utilă
Deci dispuneți să-l dați jos
Pe ministrul mincinos”

Adresarea directă rămâne forma preferată și în balada sindicală:
“Nu prea stai în minister
Îți place pe șantier
Rupi contracte, ești tiran,
Dar nu vii în subteran
Să observi cu tot firescul
Cum distruge Șodolescu
Cel mai bun transport urban
Fii ministru, nu tiran!”

Urmărirea noului personaj negativ, directorul Metrorex, Dumitru Șodolescu, rămâne coerentă stilistic pe tot parcursul operei protestatare recitate în fața Ministerului. Poetul colectiv îi asociază obsesiv expresia “cu tot firescul”, cu semnificații probabil mai adânci decât aceea că nu a găsit altă rimă mai bună:
“Directorul Șobolescu
Se-ntreabă cu tot firescul
Dacă Dragnea nu e bine
Pe mine cine mă ține?”

Preocupările pentru marile adevăruri filosofice și pentru micile frământări politice sunt sublimate în final tot în muzică. Varianta sindicală de “Andrii Popa” se redifuzează în heavy rotation, lăsând însă loc și pentru creații noi, mai timide.

Poezia luptei sindicale din transporturile publice înlocuiește, pe muzica formației Pasărea Colibri, și versurile din cântecul Strada Popa Nan, acum apropriat de Federația ATU România.
Iar nostalgia Cenaclului Flacăra dă naștere celui mai spectaculos remix sindical: Cântecul patriotic “Trăiască România” păstrează muzica lui Nicu Alifantis, dar înlocuiește versurile originale ale lui Adrian Păunescu cu varianta mult mai actuală: “Trăiască sindicatul, trăiască libertatea!“  “Noi suntem sindicatul / Din țară cel mai bun“

viewscnt
Afla mai multe despre
protest
metrorex
razvan cuc
versuri