Peste zece mii de oameni au marcat, vineri seară, la Atena, printr-un marș, revolta studențească din 1973, care a ajutat la răsturnarea juntei ce conducea țara la acea vreme. Evenimentul s-a soldat cu incidente violente între poliție și o parte dintre tinerii manifestanți.
Grecii au mărșăluit pașnic spre Ambasada Statelor Unite, pe care unii dintre ei le acuză de susținerea regimului dictatorial militar care a condus șapte ani țara, scrie Reuters, preluat de news.ro.
Aproximativ 5.000 de polițiști au fost trimiși pe străzile din centrul Atenei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În urma celor care mărșăluiau, mai mulți tineri, care purtau glugi și cagule, au aruncat pietre și sticle incendiare spre forțele de ordine. Incidentele au avut loc în cartierul Exarchia, din centrul capitalei Greciei.
Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa.
În prima parte a zilei de vineri, mai multe persoane au depus flori la Universitatea Politehnică din Atena, în onoarea celor care au fost uciși în revolta din urmă cu peste patru decenii. Junta a căzut la mai puțin de un an după evenimentele din 1973.
Mitingul anual pentru marcarea revoltei a devenit deseori protest față de politicile guvernului și măsurile de austeritate luate de conducerea țării în urma izbucnirii crizei, în 2010. Sute de mii de oameni au rămas fără locuri de muncă.
Vineri, protestatarii purtau pancarte pe care erau scrise diverse mesaje, precum „Vom trăi liber” și „Niciun pensionar nu va fi concediat!”.
După șapte ani de criză, grecii speră să iasă de sub supravegherea creditorilor internaționali în august 2018, când va expira cel de-al treilea program de asistență încheiat între guvern și aceștia.