FOTO Proteste în Rusia față de corupția elitelor, peste 1.000 de arestați

FOTO Proteste în Rusia față de corupția elitelor, peste 1.000 de arestați
scris 12 iun 2017

Numărul persoane arestate luni în Rusia, la protestele față de corupția elitelor, a ajuns la aproape 1.000, relatează AFP, precizând că manifestațiile au coincis cu Ziua Națională a Rusiei.

După manifestații de o amploare neașteptată, pe 26 martie, mii de ruși, adesea foarte tineri, au ieșit în stradă în zeci de orașe, inclusiv în apropiere de Kremlin, la Moscova, unde forțele anti-revoltă au încercat să disperseze mulțimea cu lovituri de baston, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

ONG-ul specializat OVD-Info a anunțat că cel puțin 600 de oameni au fost reținuți la Moscova și 300 la Sankt Petersburg, potrivit datelor preliminare. De asemenea, mai multe persoane au fost arestate în orașe mai mici, precum Vladivostok (est), Kaliningrad (enclavă la Marea Baltică), Norilsk sau Soci.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO&FOTO Alain Delon a aflat la Cluj că românii își comandau în regimul comunist un \ CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Alain Delon a aflat la Cluj că românii își comandau în regimul comunist un "alendelon" la croitor

"Putin este la putere de 17 ani și nu intenționează să plece”, a spus Aleksandr Tiurin, în vârstă de 41 de ani, la protestul de pe strada Tverskaia, din apropiere de Kremlin. “A uzurpat puterea, există o absență totală a societății civile din țară, tribunalele nu funcționează, corupția s-a transformat în sistem”, a adăugat el.

FOTO Proteste în Rusia față de corupția elitelor, peste 1.000 de arestați

« Vrem o alternanță, ca în toate țările normale (…). Vrem un răspuns din partea autorităților”, a explicat Igor, de 16 ani, care flutura o pancartă pe care scria “Corupția fură viitorul”. “În orice țară este nevoie de o opoziție pentru a controla actele puterii”, a insistat și Arseni, elev la liceu.

FOTO La 27 ani de la primul număr, Anunțul Telefonic amintește: cât costau un apartament, o mașină, un TV Elcrom, un video sau o butelie în 1992 CITEȘTE ȘI FOTO La 27 ani de la primul număr, Anunțul Telefonic amintește: cât costau un apartament, o mașină, un TV Elcrom, un video sau o butelie în 1992

În jurul lui lor, mulțimea scanda “Rusia fără Putin!” și “Libertate pentru Navalnîi!”. Acesta din urmă, care intenționa să candideze împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din martie 2018, a fost reținut la ieșirea din blocul său, a anunțat soția acestuia pe Twitter, îndemnând la continuarea protestelor.

Potrivit avocatului său, Vadim Kobzev, el riscă până la 30 de zile de arest pentru încălcarea regulilor privind organizarea manifestațiilor.

Bloggerul, ale cărui anchete distribuite pe rețelele de socializare denunță corupția aleșilor și oligarhilor, a convocat manifestații în toată Rusia luni, zi liberă în care țara comemorează proclamarea independenței sale în 1990, după căderea URSS.

FOTO Proteste în Rusia față de corupția elitelor, peste 1.000 de arestați

Inițial, Navalnîi a primit autorizație pentru a organiza protestul  pe bulevardul Saharova, însă a schimbat locul cu o zi înainte de miting, pe strada Tverskaya, lângă Kremlin. Biroul procurorului general a avertizat că această schimbare este ilegală și că poliția va fi nevoită să ia “toate măsurile necesare” pentru a evita tulburările la adresa liniștiii publice.

FOTO Pasageri au sărit dintr-un avion în Australia, după o amenințare falsă cu bombă CITEȘTE ȘI FOTO Pasageri au sărit dintr-un avion în Australia, după o amenințare falsă cu bombă

Potrivit autorităților, aproximativ 1.800 de protestatari s-au strâns și pe bulevardul Saharova.

Un responsabil al Primăriri din Moscova, Vladimir Cernikov, le-a reproșat manifestanților că “îi deranjează pe oamenii veniți să sărbătorească Ziua Rusiei pe Tverskaia”, unde erau prevăzute animații.

Navalnîi a făcut o surpriză pe 26 martie, când a reușit să scoată în stradă zeci de mii de oameni, inclusiv tineri care nu au prins o conducere din care să nu facă parte Putin.

Această mobilizare de o amploare fără precedent în ultimii ani a venit după ce echipa lui Navalnîi a publica o investigație în care îl acuza pe premierul Dmitri Medvedev că se află la conducerea unui imperiu imobiliar finanțat de oligarhi.

Poliția a reținut atunci peste 1.000 de persoane, inclusiv pe Navalnîi, care a petrecut 15 zile după gratii.

Înaiinte de manifestațiile de luni, echipa lui Navalnîi și ONG-ul Human Rights Watch au denunțat presiuni din partea universităților și școlilor pentru a convinge tinerii să nu meargă la protest, mergând până la amenințări cu excluderea.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
proteste
coruptie
mita