Pirotehniștii din Iași au distrus patru tone de muniție, în explozie controlate. Transportul elementelor de muniții și a materialelor exploziv-pirotehnice către poligonul amenajat pentru distrugere s-a efectuat cu patru autospeciale de intervenție din dotarea ISUJ Iași.
”În data de 28.05.2021, pe raza localității Uricani, comuna Belcești, județul Iași au fost distruse 602 elemente de muniții, din care 586 muniții de artilerie și 16 alte muniții asanate în perioada 18 - 28. 05.2021, de pe raza județului Iași. Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a misiunii de distrugere a elementelor de muniții, din timpul conflictelor militare armate, au fost implicate forțe și mijloace din cadrul ISUJ Iași, IPJ Iași, IJJ Iași, CLSU Bălțați și Belcești”, a transmis, sâmbătă, ISU Iași, potrivit News.ro.
Sursa citată a precizat că transportul elementelor de muniții și a materialelor exploziv-pirotehnice către poligonul amenajat pentru distrugere s-a efectuat cu patru autospeciale de intervenție din dotarea ISUJ Iași.
”4 tone de elemente de muniții au fost manipulate de personal autorizat, în condiții meteorologice nefavorabile, pe timp ploios, misiunea de distrugere fiind un succes. De la începutul anului, 2021, au fost executate 5 misiuni pentru distrugerea a 1.382 muniții și alte elemente de muniții, cel mai mare dintre acestea a fost un proiectil reactiv M30, cu o greutate de aproximativ 100 kg, descoperit în data de 17.04.2021, pe raza localității Avântu, comuna Românești, județul Iași”, a mai transmis ISU Iași.
Specialiștii reamintesc cetățenilor că trebuie să anunțe, de urgență, organele de poliție, autoritățile administrației publice locale sau ISU dacă descoperă elemente de muniție rămasă neexplodată.
Atunci când găsesc obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniție neexplodată (cartușe, grenade, petarde, mine antitanc, proiectile de artilerie, rachete, bombe explozive, incendiare, toxice etc.), cetățenii trebuie să respecte următoarele reguli:
- să nu le miște de pe locurile pe care se află;
- să nu le desfacă și să nu le predea operatorilor economici;
- să nu le introducă în clădiri, încăperi sau locuințe;
- să nu le folosească pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
- să nu le lovească, să nu le taie și să nu le demonteze;
- să nu se joace cu muniții neexplodate;
- să nu folosească focul deschis în apropierea acestora.