UPDATE Heinzmann își anunță despărțirea de Tarom: Am un contract prost, mă aștept să nu primesc salarii la plecare

UPDATE Heinzmann își anunță despărțirea de Tarom: Am un contract prost, mă aștept să nu primesc salarii la plecare

Sursa foto:Agerpres

scris 21 mar 2016

Directorul general al Tarom, belgianul Christian Heinzmann, a declarat, într-un interviu acordat News.ro, că își va înceta mandatul de director general la miezul nopții de luni spre marți, în același timp cu încetarea mandatului de director de resurse (accountable manager) al Tarom, decizia urmând să fie luată luni seară, în ședința consiliului de admnistrație programată pentru ora 21.0

"Nu voi participa la propria mea execuție. Însă știu că vor fi cinci membri prezenți, va veni special chiar și Dragoș Andrei, de la Londra. Decizia anunțată vineri va fi pusă în aplicare la ședința din această seară și se va aplica de la miezul nopții", a afirmat directorul general al Tarom. 

Urmărește-ne și pe Google News

Întrebat dacă va rămâne membru în consiliul de administrație, el a răspuns "deocamdată da", chiar dacă situația i s-ar părea "ridicolă".

UPDATE Consiliul de Administrație al Tarom a decis, luni noapte, revocarea lui Christian Heinzmann din funcția de director general și din cea de accountable manager al companiei și numirea ca interimar în aceste funcții a fostului director financiar Gabriel Stoe, au declarat pentru News.ro reprezentanți ai companiei.

Duminică, Christian Heinzmann a trimis o scrisoare consiliului de admnistrație în care își manifestă disponibilitatea de a colabora pentru o tranziție în condiții cât mai bune la conducerea Tarom.

"Am un contract prost, există și diferențe între versiunea în engleză și cea în română. Mă aștept să nu-mi plătească cele șase salarii", a menționat Heinzmann.

EXCLUSIV Planul Guvernului pentru restructurarea CFR Marfă înaintea privatizării: Ore suplimentare tăiate și executarea datornicilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul Guvernului pentru restructurarea CFR Marfă înaintea privatizării: Ore suplimentare tăiate și executarea datornicilor

În același timp, Ministerul Transorturilor, în subordinea căruia funcționează Tarom, a prezentat, luni, concluziile unui control efectuat la operatorul aerian, în care sunt invocate pierderi prea mari înregistrate în 2015, superficialitate în rezolvarea defectelor apărute la aeronave, creșterea artificială a numărului de ore suplimentare prestate de angajați și a plății nejustificate a acestor ore.

Ministrul Transporturilor îl acuză pe Heinzmann de lipsă de interes și de responsabilitate, una dintre principalele deficiențe descoperite la compania aeriană fiind nerealizarea indicatorilor prevăzuți în bugetul de venituri și cheltuieli aprobat pentru anii 2014 și 2015.

Alte nereguli au fost constatate în ceea ce privește întocmirea pontajelor și evidența prezenței personalului Direcției Tehnice, numărului de ore suplimentare prestate de angajați fiind crescut artificial, la fel și plata nejustificată a acestor ore.

Nu au fost luate nici măsurile necesare pentru încheierea în timp util a contractelor de furnizare și reparare piese, iar o parte din întârzierile raportate de Tarom în 2015 ca având o cauză tehnică au fost de fapt provocate de probleme de natură organizatorică.

EXCLUSIV Schimbările pregătite de Guvern, la cererea ANAF, care vor zgudui regulile insolvenței CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Schimbările pregătite de Guvern, la cererea ANAF, care vor zgudui regulile insolvenței

Altfel spus, compania a tratat superficial defectele apărute la aeronave. ”Din rațiuni economice, secția de întreținere de linie Airbus/ATR a funcționat în anii 2014 și 2015 fără un stoc minim necesar, aprovizionarea cu piese și componente efectuându-se în regim de urgență, ceea ce a condus la achitarea unor prețuri mult mai mari față de normal. În acest sens nu s-a efectuat o analiză care să conducă la alegerea variantei celei mai economice”, potrivit raportului citat.

În raport mai este arătat, potrivit Agerpres, că Tarom a înregistrat, în ultimii doi ani, mai multe deficiențe tehnice și administrative, care au determinat un număr foarte mare de curse anulate sau întârziate, cu consecințe negative asupra bugetului companiei, constând inclusiv în plata unor despăgubiri în valoare de aproximativ un milion de dolari.

Vineri, belgianul Christian Edouard Heinzmann a fost propus spre suspendare din postul de director general al companiei Tarom, din cauza managementului deficitar, a anunțat ministrul Transporturilor, Dan Costescu, în subordinea căruia funcționează operatorul aerian.

El a precizat că acesta nu își va mai putea exercita funcția de director general din 22 martie, dacă însă și membrii CA vor fi de acord cu propunerea formulată în acest sens de către minister.

Ministerul Transporturilor deține însă peste 97% din acțiunile Tarom. Alți acționari sunt Aeroporturi București SA (1,48%), ROMATSA (1,26%) și SIF Muntenia (0,09%). 

Ministrul Energiei cere directorilor din companiile în insolvență sau cu pierderi să își reducă salariile CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei cere directorilor din companiile în insolvență sau cu pierderi să își reducă salariile

Christian Edouard Heinzmann este directorul general executiv al Tarom începând din 19 noiembrie 2012, având o remunerație lunară de 10.000 euro. Heinzmann are o experiență de peste 25 de ani în industria aviatică și o bogată experiență managerială în domenii precum operațional, comercial, tehnic și financiar, potrivit CV-ului.

La începutul lunii martie, Guvernul a refuzat să aprobe bugetul de venituri și cheltuieli pe acest an al Tarom, hotărând să ceară managementului privat al companiei o strategie de revitalizare pe termen mediu și lung. Executivul a arătat că neaprobarea bugetului se dorește a fi un semnal pentru o "responsabilizare crescută".

Anul trecut, Tarom a înregistrat pierderi de 41 de milioane de lei, deși bugetul prevedea un nivel mult mai redus, de doar 8 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarom
heinzmann