Ungurii primesc cele mai mari bonusuri cu ocazia Sărbătorilor de iarnă dintre țările europene, încasând echivalentul a până la 91% din salariul lunar de bază, și scad în țări precum Bosnia-Herțegovina și Serbia.
Primele de Crăciun sunt cele mai răspândite în Croația, unde până la 44% dintre angajați primesc un astfel de bonus, însă suma reală a bonusului în sine nu este atât de mare. În mod normal, bonusul este de aproximativ 23% din salariul lunar de bază al Croației, arată un studiu Paylab.
Printre țările cu bonusuri de Crăciun se mai află și Slovenia, unde o treime din angajați sunt beneficiari, cu aproximativ 31% din salariul lunar de bază.
CITEȘTE ȘI VIDEO Dezvăluiri după 9 ani ale unei discuții Sarkozy-Putin. Sarkozy: Să discutăm de subiecte sensibile. Putin: Ești obraznic!În Balcani, bonusurile de Crăciun sunt oarecum mai puțin frecvente în Bosnia și Herțegovina (15%) și Serbia (8%), dar procentele salariului de bază sunt mult mai mari decât în Croația sau Slovenia. În Bosnia, un bonus de Crăciun se ridică de obicei la 78% din salariul lunar de bază, în timp ce în Serbia este de până la 86%.
În Europa Centrală, bonusurile de Crăciun sunt mai puțin frecvente, dar suma bonusului în sine este mult mai generoasă. Aproximativ 19% dintre angajați primesc acest bonus în Polonia și 17% în Slovacia, urmată de 14% în Republica Cehă și 13% în Ungaria.
Studiul mai relevă că între 21% și 45% dintre persoanele care se află în top management spun că primesc bonusuri de peste două ori mai mari decât salariul lunar de bază. Toți angajații din acest grup lucrează la cele mai înalte niveluri de conducere din diverse companii, de la companii mici de familie până la mari corporații.
Printre țările monitorizate, primele de la sfârșitul anului sunt cele mai răspândite în țările din Europa Centrală, unde aproximativ un sfert de salariați primesc un bonus mediu de 69% până la 86% din salariul lor lunar de bază.