Guvernul a decis, la finele lunii august, prin ordonanță de urgență, după tragedia de la Caracal, că vânzarea cartelelor de telefon prepay va fi interzisă de anul viitor fără buletin, actualii posesori de astfel de cartele având timp până la 1 septembrie 2020 să se identifice. La propunerea senatorului PSD Șerban Nicolae, toate aceste prevederi au fost însă eliminate astăzi din proiectul de adoptare a ordonanței, atât în comisia pentru apărare și ordine publică, cât, și prin vot, miercuri în plenul Senatului, inclusiv cu susținerea partidelor de opoziție. În lege a fost introdusă, însă, prevederea că persoanele care alertează fals la 112 vor suporta toate cheltuielile de intervenție.
De ce este important: Decizia Guvernului obligă la vânzarea de cartele telefonice tip prepay doar către persoane care prezintă și cartea de identitate, intră în vigoare la 1 ianuarie 2020, actualii posesori de cartele prepay având timp până la 1 septembrie 2020 să își declare identitatea. Măsura a fost luată în urma tragediei de la Caracal, Guvernul stabilind 14 măsuri pentru îmbunătățirea sistemului 112.
Începând cu 1 ianuarie 2020, orice cartelă prepay nu va mai putea fi comercializată decât prin identificarea cu buletinul a utilizatorului final.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Între 1 ianuarie și 1 septembrie 2020, autoritățile și operatorii de telefonie vor desfășura o campanie de informare a posesorilor de cartele achiziționate anterior fără buletin, iar dacă aceștia nu se vor înregistra până la 1 septembrie 2020 în sistemele de telefonie mobilă, cartelele respective nu vor mai funcționa de la acel moment.
Toate aceste prevederi au fost însă eliminate acum din lege la Senat. Proiectul mai poate suferi modificări în Camera Deputaților, care este forul decizional al Parlamentului cu privire la această lege.
Acestea au fost și argumentele partidelor de opoziție pentru a susține aceste modificări ale ordonanței de urgență a Guvernului.
Tot la inițiativa senatorului PSD Șerban Nicolae, din lege a fost eliminată obligația administratorului Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență de a stoca datele cu caracter personal din sistem pentru o perioadă de 5 ani.
Nicolae a făcut, cu prilejul votului, și un apel la Guvern să nu mai vină cu asemenea propuneri privind vânzarea catelelor prepay doar cu buletinul și să vină cu soluții alternative.
De altfel, senatorul PSD a propus recent, într-un proiect de lege, interzicerea comercializării telefoanelor care nu au preinstalată aplicația STS. Totodată, cei care apelează în mod agresiv la 112 vor fi blocați temporar, potrivit propunerii senatorului.
În cele din urmă, până și reprezentantul Guvernului a declarat că susține modificările aduse ordonanței.
La propunerea senatorului PSD Tit Brăiloiu, a fost introdusă în proiectul de lege și prevederea potrivit căreia ”persoanele care alertează fals agențiile specializate de intervenție, prin apelarea numărului unic 112, sunt obligate să suporte costurile intervenției legate de asigurarea logistică, deplasare, utilizarea sistemelor tehnice, cheltuilile cu personalul”.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Modificări propuse la asociațiile de proprietari: Administratorii scapă de primărie, datornicii nu pot fi în conducere, consum de gaze pe persoane, restanțe vechi înscrise în cartea funciarăÎn urmă cu trei ani, Profit.ro relata că la nivelul autorităților a fost gândit ca aceste cartelele prepay să fie vândute de furnizorii de telefonie mobilă doar cu notarea numelui, codului numeric personal, seriei și numărului actului de identitate, precum și adresei e-mail dacă există, în cazul cumpărătorilor persoanelor fizice, respectiv a codului unic de identificare în cazul firmelor, inclusiv PFA, toți aceștia având dreptul de a opta, în interval de un an de la introducerea regulii, între păstrarea cartelei cu furnizarea datelor cerute sau renunțarea la aceasta, primind contravaloarea serviciilor plătite și neutilizate. Argumentul autorităților este că astfel va fi asigurat "un climat de normalitate și siguranță civică", făcând posibilă în același timp și prevenirea criminalității, inclusiv a formelor sale grave ori cu caracter transfrontalier, precum și a actelor de terorism.
în 2014, o Lege care viza identificarea utilizatorilor de cartele telefonice preplătite și a utilizatorilor de rețele Wi-Fi a fost declarată neconstituțională. Judecătorii Curții Constituționale au considerat atunci că modul în care sunt protejate datele personale ale utilizatorilor nu este unul suficient de sigur.
În luna martie 2016, Profit.ro a prezentat un document în care era arătat că membrii comisiei de control parlamentar al Serviciului Român de Informații (SRI) a convenit cu directorii Serviciului că este necesar să fie promovat un proiect care să reglementeze regimul juridic al cartelelor prepay, din evaluări rezultând că riscurile de tip terorist sunt în creștere pentru România.