Tribunalul Prahova a dispus, marți, restituirea către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a cauzei având ca obiect acțiunea penală din dosarul Petrotel Lukoil, după ce, luna trecută, constatase neregularități în rechizitoriul prin care acest dosar a fost trimis în judecată, magistrații arătând că unele acte materiale au fost dublate sau chiar triplate, dar și că procurorii nu au indicat activitatea infracțională concretă a inculpaților.
Este vorba de dosarul în care figurează ca inculpați rafinăria Petrotel, acționarul majoritar al rafinăriei, Lukoil Europe Holdings din grupul rus omonim, precum și mai multe persoane din conducerea companiei și din Consiliul de Administrație. Acuzațiile sunt de spălare de bani și de folosire cu rea-credință a creditului companiei, prejudiciul fiind estimat la 1,2 miliarde euro.
" (...) dispune restituirea către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a cauzei având ca obiect acțiunea penală pusă în mișcare în dosarul nr. 254/P/2014 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești (...). (...) cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestație, în termen de 3 zile de la comunicare", se arată în decizia de marți a Tribunalului Prahova.
CITEȘTE ȘI Românii lipsesc 2,2% din totalul zilelor lucrătoare dintr-un an. Costul absenteismului: 703 euro pe angajatPotrivit rechizitoriului întocmit de procurorii ploieșteni, prin achiziții de materie primă prin intermediul unor companii din grup la prețuri ridicate și vânzarea de produse finite la prețuri sub cele de cost, Petrotel Lukoil ar fi externalizat profituri atât către firme din grup, cât și către societății offshore, pentru a nu raporta profit în România și a nu achita impozit pe profit către bugetul de stat.
În plus, această politică de prețuri ar fi decapitalizat compania, creând nevoia de credite contractate de la acționarul majoritar, Lukoil Europe Holdings, cu dobânzi mari, rambursările acestor credite "fiind o formă de transfer și externalizare a lichidităților" Petrotel către acționarul majoritar Lukoil Europe Holdings, după exprimarea din rechizitoriu. Datele Ministerului Finanțelor Publice arată că, în perioada 2008-2014 inclusiv, Petrotel Lukoil a raportat pierderi cumulate de peste 2,2 miliarde lei.
Luna trecută, instanța a constatat neregularitatea rechizitoriului prin care acest dosar a fost trimis în judecată, magistrații arătând că unele acte materiale au fost dublate sau chiar triplate, dar și că procurorii nu au indicat activitatea infracțională concretă a inculpaților. Totodată, Tribunalul Prahova a admis, în parte, cererile și excepțiile invocate de inculpații din dosar și a constatat competența materială și teritorială a instanței, legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală.
CITEȘTE ȘI Iohannis cere Parlamentului să reexamineze proiectul care interzice reclamele la medicamenteÎn plus, magistrații au constatat neregularitatea rechizitoriului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești cu privire la inculpații persoane fizice și juridice care au fost trimiși în judecată în dosar.
La capitolul "în fapt", neregularitatea rechizitoriului consta, potrivit instanței, în neindicarea activității infracționale concrete a inculpaților, modul în care au contribuit la rezultatul socialmente negativ enunțat de procuror, prin raportare la atribuțiunile de serviciu, nedescrierea concretă a actelor materiale și lipsa analizei procesului decizional în cadrul societății pentru a demonstra caracterul esențial al acțiunilor inculpaților în luarea deciziilor.
"În cazul inculpatei persoană juridică Lukoil Europe Holdings BV Olanda, neindicarea unei anumite persoane fizice care să fi acționat în numele său; neindicarea societăților comerciale favorizate de acțiunile inculpaților și a interesului direct sau indirect al celor doi autori (Bogdanov Andrey și Rață Andrei) în cadrul societăților favorizate", se arăta în decizia postată pe portalul instanțelor.
CITEȘTE ȘI CET Govora vrea să recupereze plăți de 4,1 mil. lei declarate nelegale de ANAF, în special către avocațiLa capitolul "în drept", neregularitatea viza neconcordanțe în prezentarea actelor materiale ale infracțiunilor, în sensul că actele materiale prezentate au fost dublate sau chiar triplate, dar și nelămurirea laturii civile prin nedescrierea modului de calcul al prejudiciului pentru fiecare inculpat și pentru fiecare an în parte și nelămurirea categoriilor de persoane vătămate în cauză.
Magistrații spuneau că, dacă s-ar considera că și acționarii SC Petrotel Lukoil SA sunt persoane vătămate, atunci toate aceste persoane trebuie identificate și indicate.
În acest context, instanța a dispus comunicarea acestei încheieri Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești pentru remedierea, în termen de cinci zile de la comunicare, a neregularităților constatate în actul de sesizare, procurorul ierarhic superior urmând să comunice judecătorului dacă menține dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.