Până acum, societatea de transport public a început cercetarea disciplinară pentru aproximativ 3.000 de persoane, iar 220 de angajați sunt concediați, în timp ce altor 490 le-au fost tăiate salariile cu procente între 5 și 10%, pentru o lună sau trei luni.
Directorul general Adrian Criț a declarat pentru HotNews.ro că procedurile nu s-au încheiat încă.
Potrivit acestuia, după grevă au fost trimise aproximativ 3.000 de convocatoare pentru cercetare disciplinară.
"Ca urmare a întrunirii comisiilor de cercetare și elaborării documentelor, s-a luat măsura, până în momentul de față și precizez că nu este o chestiune finalizată, desfacerii contractului individual de muncă pentru 222 de persoane și reducerea salariului pentru circa 490 de persoane. Reducerile salariale sunt între 5 și 10% pentru o lună sau 3 luni”, a explicat Adrian Criț.
Întrebat cine a fost sancționat cu desfacerea contractului de muncă, directorul societății spune că în principal șoferii care au lipsit nemotivat mai mult de 3 zile, încălcând legea și atribuțiile din fișa postului.
În regulamentul intern se menționează că, dacă un angajat nu prestează activitatea timp de 3 zile, nemotivat, ca urmare a cercetării disciplinare i se poate desface contractul de muncă.
"Dacă am fi luat această decizie, am fi ajuns ca majoritatea șoferilor să nu mai fie ai noștri. Probabil era o decizie radicală care îngreuna în continuare viața bucureștenilor. Decizia de desfacere a contractului de muncă a fost luată în general pentru cei care au lipsit 4-5 zile”, a mai afirmat directorul STB.
Șoferii care au demonstrat că nu au fost lăsați să iasă pe traseu au primit clemență
El spune că au primit clemență cei care au dovedit că au vrut să vină la muncă, dar nu ar fi fost lăsați de către colegii lor.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat ”Știți că au fost șoferi care au vrut să vină la muncă, dar nu au fost lăsați, și dacă au venit cu dovezi în acest sens nu au luat sancțiunea maximă.
Au fost câteva situații de acest gen. Așa cum instanța dă clemență celor care recunosc faptele și spun cine e vinovat, am crezut că trebuie să luăm și noi măsuri de acest gen. Asta a stabilit comisia.
Cercetarea disciplinară continuă și vom lua măsurile ce se impun”, a mai spus Criț.
STB a anagajat 180 de șoferi
În paralel, STB face angajări, fiind în procedură de angajare 180 de persoane - 80 de "manipulanți" și șoferi de troleibuz și 100 de șoferi de autobuz.
Este vorba despre solicitări de angajare depuse imediat după grevă. "Am încercat să fie șoferi cu experiență. La tramvaie am identificat viitori posibili angajați de la școala noastră”, a explicat Criț.
În ceea ce privește cercetarea penală, noutatea este că unul dintre dosare a fost mutat la Parchetul General.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Există un mare interes în ceea ce privește zona de energie. Vedem aprecieri ale acțiunilor de zeci de procente doar în ultima lună și jumătate”S-au făcut mai multe pălângeri penale, la Parchet, Poliție, DNA, cred că 4 în total. Personal am fost și am întrebat ce s-a întâmplat cu plângerea penală care a ajuns la Poliția Transporturi din București, am fost, am dat și o declarație, am întrebat care este stadiul dosarului, ulterior s-a luat decizia de a fi mutat la Parchetul General.
Noi putem doar să ne informăm ce se întâmplă, nu putem să ne implicăm, am pus la dispoziție toate dovezile, ce ni s-a solicitat, inclusiv acele pierderi pe care societatea le-a avut ca urmare a grevei ilegale, peste 16,6 milioane lei, și probabil va urma o expertiză. Procurorii trebuie să lucreze și să finalizeze cercetarea”, a mai explicat directorul general al STB.
Deocamdată, STB nu a primit de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov factura cu penalitățile pentru cele 5 zile de grevă, dar atunci când o va primi, directorul STB spune că se va îndrepta împotriva vinovaților pentru a recupera suma. Prejudiciul estimat este de 16 milioane lei.