TABEL Salariul minim urcă la 1.450 de lei, România rămâne codașă în UE și în afara Uniunii. Cum este în SUA, Australia, Canada, Noua Zeelandă

TABEL Salariul minim urcă la 1.450 de lei, România rămâne codașă în UE și în afara Uniunii. Cum este în SUA, Australia, Canada, Noua Zeelandă
scris 8 ian 2017

Salariul minim brut va fi majorat din luna februarie la 1.450 lei lunar (echivalent a 321 euro), menținând însă România pe penultima poziție printre statele membre ale Uniunii Europene și în spatele altor țări din afara UE.

Asta înseamnă o creștere de 120 de lei a salariului primit ”în mână", de la 925 de lei la 1.045 lei pe lună. Costul total al angajatorului - salariul complet care include contribuțiile achitate de acesta pentru angajat - va crește la 1.783 lei, de la 1.538 lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform ultimelor date oficiale disponibile și asupra cărora Profit.ro a mai insistat, calculate pentru iulie anul trecut, dar care nu pot fi depășite în acest an nici după ultima majorare decisă de Guvernul de la București, cu aplicare din februarie 2017, România reușește să aibă în UE, în funcție de capacitatea economiei de a susține, un salariu minim mai mare doar decât Bulgaria (215 euro anul trecut) și nu poate ajunge încă Lituania (350 euro anul trecut), Ungaria (355 euro anul trecut), Cehia (363 euro anul trecut), Letonia (370 euro anul trecut), Slovacia (405 euro anul trecut), Croația (407 euro anul trecut), Polonia (420 euro anul trecut), Estonia (430 euro anul trecut) sau Grecia (510 euro anul trecut), fiind la mare distanță de alte state precum Portugalia (530 euro anul trecut), Malta (632 euro anul trecut), Spania (655 euro anul trecut), Slovenia (790 euro anul trecut) și neavând nicio șansă să ajungă într-o perioadă previzibilă Irlanda (1.230 euro anul trecut), Franța (1.466 euro anul trecut), Germania (1.473 euro anul trecut), Belgia (1.501 euro anul trecut), Olanda (1.524 euro anul trecut), Islanda (1.700 euro anul trecut), Luxemburg (2.307 euro anul trecut).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În prezent, unele state, precum România, au un salariu minim unic la nivel național, decis de Guvern, în timp ce altele au mai multe salarii minime, stabilite prin contracte colective de muncă în funcție de domeniul de activitate, funcția ocupată și vârsta angajatului. De asemenea, unele țări acordă un salariu minim mai mic pentru muncitorii necalificați ("blue collar") și mai mare pentru cei înalt calificați ("highly skilled").

Statele Unite ale Americii asigură un salariu minim de 1.180 dolari, în timp ce Franța acordă cel mai mare salariu minim (4.444 euro lunar) pentru muncitori înalt calificați, iar Luxemburg are cel mai mare salariu minim aplicat tuturor.

EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Angajatorii din mai multe domenii vor avea liber să crească orele suplimentare ale angajaților CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Angajatorii din mai multe domenii vor avea liber să crească orele suplimentare ale angajaților

Statele europene în care salariul minim este unul unic, stabilit la nivel național (calculat fie pe lună, fie pe ora de lucru), sunt România, Bulgaria, Belgia, Croația, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Ungaria, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Marea Britanie, în timp ce criterii diferite de calcul al acestui salariu, prin contracte colective de muncă, sunt aplicate în Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Grecia, Italia, Norvegia, Elveția.

Revenind la România, aceasta a fost în ultima perioadă printre cele 12 state care au majorat salariul minim o dată pe an, alături de Bulgaria, Croația, Ungaria, Islanda, Malta, Norvegia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania și Marea Britanie. 

Franța și Olanda au ridicat salariul minim de două ori pe an, în timp ce în celelalte state momentele au fluctuat.

Austria, Italia, Cipru, Danemarca, Finlanda și Suedia nu au un salariu minim stabilit prin lege.

EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Angajatorul care își remunerează angajații sub salariul minim va risca închisoarea numai în anumite condiții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Angajatorul care își remunerează angajații sub salariul minim va risca închisoarea numai în anumite condiții

Astfel, în Austria, salariul minim nu este stabilit prin lege, dar urcă anual cu câteva procente în baza unor acorduri încheiate în funcție de industrie, meseria și experiența profesională a angajaților. În unele industrii austriece, salariul este majorat la început de an, iar în alte domenii este ridicat spre final de an, precum la începutul lunii noiembrie, pentru un program de muncă de cel mult 10 ore/zi și 50 ore/săptămână.

Belgia acordă salarii minime diferențiate în funcție de calificarea angajaților și care pleacă de la 1.501 euro lunar pentru 8 ore de muncă zilnic sau 38 de ore săptămânal, iar Bulgaria, cu 215 euro lunar pentru 8 ore de muncă/zi și 40 de ore/săptămână, acordă același salariu minim indiferent de industrie, vârstă și meserie.

Și Croația acordă același salariu minim, de 407 euro, indiferent de industrie sau vârstă, pentru un program de 40 ore săptămânal.

În Cehia, salariul minim este calculat atât pe lună (363 euro de la începutul acestui an), cât și pe ora lucrată (2,15 euro), indiferent de gradul de calificare al angajaților, pentru persoanele cu handicap existând însă un salariu minim diferit, de 341 euro lunar și 2,02 euro pe oră. Și aici numărul maxim al orelor de muncă este de 40 pe săptămână.

Estonia acordă salarii minime lunare diferențiate în raport cu gradul de calificare al angajaților, respectiv de 430 euro brut pentru muncitori mai slab pregătiți și de 1.508 euro brut pentru persoane cu o înaltă calificare, având și un salariu minim, de 1.246 euro brut, pentru străini încadrați ca experți sau consultanți. Și aici durata de muncă este de 8 ore pe zi și 40 ore pe săptămână.

Franța aplică un sistem în care majorează salariul minim de două ori pe an, de regulă la început de ianuarie și iulie, și acceptă un program de muncă de 35 ore pe săptămână, pentru care acordă minimum 1.466 euro brut.

Germania plătește un salariu minim pe oră, dar separat pe zone: 8,20 euro în landurile din est și 8,80 euro în celelalte regiuni. Din luna iunie a anului trecut, salariile au urcat la 8,50 euro/oră în landurile estice și la 9 euro/oră în celelalte regiuni, indiferent de calificarea angajaților. Durata maximă de lucru este de 8 ore/zi și 48 ore/6 zile ale săptămânii.

Grecia aplica la rândul ei un sistem de majorare a salariului minim o dată sau de două ori pe an, dar, după ce a intrat în criză, a fost obligată de Fondul Monetar Internațional să limiteze și înghețe acest nivel minim pe termen nedeterminat, la 510 euro brut lunar pentru un tânăr în vârstă de până în 25 de ani și necăsătorit și la 562 euro brut lunar pentru un angajat căsătorit, cu program de lucru de 8 ore/zi și 40 ore/săptămână.

EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Angajatorii vor avea o nouă obligație față de angajați CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Angajatorii vor avea o nouă obligație față de angajați

Ungaria majorează salariul minim la fiecare început de an, pe care îl calculează raportat la lună, săptămână sau oră. Pe lună, acest salariu este stabilit în prezent la 355 euro, pentru un program de muncă de 12 ore/zi și 48 ore/săptămână.

Islanda nu are un salariu minim la nivel național, ci stabilit în funcție de contracte colective de muncă, pornind de la 1.700 euro (1.800 euro de la 1 mai acest an), pentru un program de 13 ore/zi și 48 ore/săptămână.

Irlanda și-a stabilit un salariu minim inclusiv pentru tineri care nu au împlinit vârsta de 18 ani (6,41 euro/oră, reprezentând 70% din salariul minim acordat celorlalți angajați), pe care l-a diferențiat și în funcție de o vechime (7,32 euro/oră pentru angajați care au împlinit vârsta de 18 ani și se află în primul an de angajare, respectiv 8,24 euro/oră pentru angajații care lucrează deja de cel puțin 2 ani). Pentru alți angajați, salariul minim se ridică la 9,15 euro/oră, iar programul de muncă este de 9,6 ore/zi și 48 ore/săptămână.

Letonia are un salariu minim stabilit la nivel național pe care Guvernul îl schimbă anual, fără ca această modificare să presupună obligatoriu o majorare. Practic, decizia este luată anual în funcție de situația economică. Anul trecut, salariul minim a fost stabilit la 370 euro/lună (cu doar 10 euro mai mult față de 2015) pentru un program de 8 ore/zi și 40 ore/săptămână.

Și Lituania are un salariu minim stabilit la nivel național, de 350 euro/lună (față de 325 euro/lună în 2015), pentru 8 ore/zi și 40 ore/săptămână, în timp ce Luxemburg asigură cetățenilor săi cel mai mare salariu minim, cu 2.307 euro/lună, dar diferențiat în funcție de vârstă și calificare. Astfel, un tânăr slab calificat din Luxemburg în vârstă de 15-16 ani primește lunar minimum 1.422 euro (reprezentând 75% din salariul minim standard), un tânăr de 17-18 ani slab calificat primește minimum 1.538 euro/lunar, un angajat în vârstă de peste 18 ani slab calificat primește minimum 1.922 euro, iar o persoană de peste 18 ani cu înaltă calificare primește minimum 2.307 euro/lunar.

Și Malta apelează la un sistem al salariului minim diferențiat pe vârste, cu 158 euro/săptămână pentru angajați cu vârsta sub 17 ani, 161 euro/săptămână pentru angajați în vârstă de 17 ani și 168 euro/săptămână pentru angajați în vârstă de 18 ani și peste. Salariul minim crește aici anual, la începutul fiecărui an.

Un sistem de diferențiere aplică și Olanda, dar în funcție de durata de muncă, limita minimă de vârstă a angajaților fiind ridicată la 23 de ani: 70 euro/zi, 351 euro/săptămână și 1.524 euro/lună. Aici, durata de muncă este de 12 ore/zi și 60 ore/săptămână.

Bugetarii câștigă în medie cu 400 lei lunar mai mult decât angajații din sectorul privat. Diferențele salariale prezentate în detaliu CITEȘTE ȘI Bugetarii câștigă în medie cu 400 lei lunar mai mult decât angajații din sectorul privat. Diferențele salariale prezentate în detaliu

Norvegia nu are un salariu minim stabilit la nivel național, ci unul diferențiat pe sectoare și calculat la ore, care pleacă de la 15 euro/oră în agricultură și horticultură, ajunge la 18 euro/oră în industria de construcții maritime și la 19 euro/oră pentru servicii de curățare și se oprește la 21 euro/oră în construcții. Durata de muncă este de 8 ore/zi și 40 ore/săptămână.

Polonia își anunță cetățenii în fiecare lună de septembrie ce salariu minim va aplica din anul următor, calculat în funcție de evoluția inflației. Pentru anul trecut, salariul minim a fost fixat la 420 euro/lună, cu doar 2 euro în plus față de 2015, cu un program de muncă de 8 ore/zi și 40 ore/săptămână.

Portugalia își stabilește salariul minim în funcție de situația economiei, fără un calendar anterior fixat. Salariul minim a fost fixat anul trecut la 530 euro/lună (față de 505 euro/lună în 2014), pentru un program de 8 ore/zi și 40 ore/săptămână.

Slovacia decide în fiecare lună de octombrie ce salariu minim va aplica în anul următor, pe care îl diferențiază în funcție de o ierarhie a complexității unei meserii: menajer, funcționar administrativ, asistent medical, contabil șef, manager de producție, managing director. În funcție și de gradul de calificare, salariul minim pornește de la 405 euro/lună sau de la 810 euro/lună (pentru înalt calificați), durata de muncă fiind și aici de 8 ore/zi și 40 ore/săptămână.

Deși de regulă își ajusta salariul minim la începutul fiecărui an, pentru 2016 Slovenia a decis să îl mențină la același nivel de anul trecut, de 790 euro/lună, pentru un program de lucru de 8 ore/zi și 40 ore/săptămână.

În schimb, Spania a majorat salariul minim de la 648 euro/lună, în 2015, la 655 euro/lună, în 2016, sistemul fiind și aici unul de ajustare la începutul fiecărui an. Salariul minim este decis de Guvern fără diferențieri între angajați, pentru un program de muncă de 9 ore/zi și 40 ore/săptămână.

Diferențele dintre învățământul de stat și cel privat, văzute de directorul Școlii Americane Internaționale din București CITEȘTE ȘI Diferențele dintre învățământul de stat și cel privat, văzute de directorul Școlii Americane Internaționale din București

Marea Britanie are un salariu minim la nivel național pe care îl ajustează la începutul lunii octombrie, calculat pe oră în funcție de vârsta și vechimea angajatului. Astfel, un debutant în vârstă de 21 ani și până la 24 ani inclusiv pornește de la un salariu minim de 6,70 lire sterline/oră, iar angajații în vârstă de 25 ani și peste au un salariu minim de 7,20 lire sterline/oră, pe care Guvernul britanic a promis deja că îl va ridica la 9 lire/oră până în 2020.

În Statele Unite ale Americii, salariul minim este calculat la oră, fiind ridicat anul trecut de președintele Barack Obama, la presiunea societății civile, de la 7,25 dolari/oră la 9 dolari/oră. Raportat la o lună, salariul minim din SUA este indicat la 1.180 dolari.

Și în Australia salariul minim este calculat pe oră, pentru angajații în vârstă de peste 21 de ani fiind plătit minimum 9,54 dolari americani/oră. Nici angajații din Noua Zeelandă nu sunt prost plătiți, având un salariu minim de 7,55 dolari/oră, puțin peste salariul minim din Canada, de 7,18 dolari/oră.

Tot în afara UE, salarii minime mai mari (calculate în moneda europeană) decât în România sunt înregistrate și în Turcia (424 euro/lună) și Muntenegru (288 euro/lună), autoritățile de la București putându-se însă lăuda că le-au depășit pe cele din Albania (156 euro/lună).

TABEL Salariul minim urcă la 1.450 de lei, România rămâne codașă în UE și în afara Uniunii. Cum este în SUA, Australia, Canada, Noua Zeelandă

Sursa:KPMG

Sursa:KPMG

viewscnt
Afla mai multe despre
salariul minim
romania
ue
tabel