În ultimii ani, fetele au avut medii mai bune la Evaluarea Națională și Bacalaureat, arată un comunicat al World Vision Romania preluat de News.ro, care citează un raport realizat de Ministerul Educației Naționale, potrivit căruia în ultimii zece ani, rata de reușită la bacalaureat a fost în permanență mai mare în rândul fetelor decât la băieți.
”Atât în 2017, cât și în 2018, ultimii ani cu date disponibile în raportul menționat, fetele au avut, la Evaluarea Națională, medii mai bune decât băieții (7,06 față de 6,38, în 2017). Atât în 2017, cât și în 2018 mai multe fete decât băieți au avut medii peste 5 la acest examen. De asemenea, ponderea mediilor mai mari ca 5 este semnificativ mai mare în rândul fetelor, cu peste zece procente”, arată raportul.
În ceea ce privește examenul de bacalaureat, fetele se înscriu și promovează în ponderi mai ridicate decât băieții, obținând totodată medii mai bune.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Vânzările revin în panică pe piețe. Acțiunile europene, la minimul ultimelor 13 luni pe fondul îngrijorărilor privind impactul Covid-19. Petrolul se ieftinește abruptÎn ultimii zece ani, rata de reușită la bacalaureat a fost în permanență mai mare în rândul fetelor decât la băieți, ajungând chiar la o diferență de 14 puncte procentuale în anul școlar 2012-2013. Aceeași situație se întâlnește în cazul mediilor obținute la bacalaureat: în 2018, media generală la bacalaureat a fost 7,84, fiind mai mare în rândul populației feminine (8,02 fete, față de 7,60 băieți).
Fetele au astfel cele mai mari șanse de a face mai departe studii universitare. Faptul este important deoarece absolvenții de studii superioare au cele mai mari șanse de a găsi un loc de muncă. De asemenea, majoritatea cadrelor didactice din România sunt femei.
”În școlile din România, majoritatea cadrelor didactice sunt femei, potrivit Raportului privind starea învățământului preuniversitar din România, 2017-2018, realizat de Ministerul Educației Naționale. Ca pondere în totalul corpului profesoral, femeile sunt cel mai bine reprezentate în învățământul preșcolar (unde 99,7% dintre cadrele didactice sunt femei) și primar (90,2%)”, arată World Vision Romania.
CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași distribuie 2 treimi din profit sub formă de dividende. 10 milioane lei pentru Ministerul SănătățiiPonderea femeilor scade treptat la nivelurile următoare de studii, însă, în ansamblu, circa două treimi dintre toți învățătorii și profesorii din România sunt femei.
Situații similare se întâlnesc, de altfel, în sisteme de învățământ din toată Europa: ca pondere în totalul corpului profesoral, femeile sunt cele mai numeroase în Italia (95,9%), Ungaria (96,6%), Lituania (97,1%) și Slovenia (97,3%). Cele mai echilibrate raporturi dintre bărbați și femei în rândul cadrelor didactice sunt la nivel de liceu, în țări precum Norvegia (53,2%), Suedia (53,4%), Grecia (53,6%) sau Germania (53,8%).
În rândul populației active totale (15-64 de ani) femeile sunt minoritare: circa 3,8 milioane de femei la puțin peste 5 milioane de bărbați. Însă în categoria de populație activă cu studii superioare, femeile sunt mai bine reprezentate decât bărbații, tendință care se păstrează din 2014 încoace. În 2017, ultimul an cu date disponibile, femeile cu studii superioare reprezentau 10,7% din populația activă, față de 9,8% bărbați.
CITEȘTE ȘI Fostul președinte ANPC, Horia Constantinescu, și-a lansat candidatura la Primăria Constanța. Modelele politice de care spune că nu se va dezice: Adrian Năstase, Liviu Dragnea, Nicușor Constantinescu și Valeriu StoicaO altă observație este că proporția fetelor din segmentul de vârstă 15-24 de ani, cu studii superioare, este dublă față de proporția băieților.
Lucrurile se schimbă atunci când vorbim de ocuparea unui loc de muncă. Numai în rândul persoanelor cu studii postliceale, rata de ocupare a femeilor este cu 5,4 puncte procentuale mai mare decât a bărbaților. La toate celelalte niveluri de învățământ, diferența este în favoarea bărbaților, cea mai mică întâlnindu-se în rândul celor care au absolvit studii superioare.
World Vision România este o organizație care desfașoară programe de intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății.
World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 30 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 400 de comunități din opt județe.