Statul american Colorado a tăiat aprope un sfert din numărul deceselor atribuite coronavirus, după un scandal în care o persoană în comă alcoolică a fost declarată moartă de COVID-19. Și în România sunt suspiciuni

Statul american Colorado a tăiat aprope un sfert din numărul deceselor atribuite coronavirus, după un scandal în care o persoană în comă alcoolică a fost declarată moartă de COVID-19. Și în România sunt suspiciuni

Sursa foto: Captura YouTube

scris 24 mai 2020

După ce trecuse de reperul de 1.000 de decese în statisticile oficiale privind epidemia cu noul coronavirus, statul Colorado a operat, prin autoritatea de resort, o ajustare cu peste 270 de cazuri a acestui bilanț. Verificarea care a certificat numere în scădere a venit în urma unei presiuni publice, după ce o persoană cu o alcoolemie de 0,55%, peste doza letală, a fost atribuită morților de COVID, a decedat, fiind însă evident că respectivul deces nu poate fi atribuit coronavirusului. În toată America, dar mai ales în New York, există nemulțumiri ale publicului legate de ceea ce percep ca o supradimensionare a numărului de morți.

Bringo oferă livrare gratuită personalului medical și vârstnicilor CITEȘTE ȘI Bringo oferă livrare gratuită personalului medical și vârstnicilor
Urmărește-ne și pe Google News

Statul american Colorado a făcut o schimbare semnificativă în metodologia de raportare a deceselor atribuite epidemiei de COVID-19, iar primul rezultat este o diminuare retroactivă a numărului de cazuri. Departamentul de Sănătate Publică al statului cu o populație de 5,75 milioane locuitori, apropiată de țări precum Danemarca, Finlanda sau Slovacia, a redus cu 23,6% numărul morților generat de noua boală, la 878 de cazuri, de la 1.150 de decese calculate anterior, transmite Fox News, care preia stația Fox din Denver, capitala statului.

„Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donații CITEȘTE ȘI „Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donații

Mutarea vine în contextul unei presiuni publice pentru revizuiri ale unei statistici care conduce la menținerea restricțiilor parțiale pentru economie și întruniri publice. Factorul de precipitare îl reprezintă un caz din districtul Montezuma, în care o persoană în vârstă de 35 de ani a fost declarată decedată ca murind “din cauza” COVID-19, deși avea o concentrație de alcool în sânge de 0,55%, peste doza letală și care a făcut limpede pentru toată lumea că decesul nu poate fi atribuit noului coronavirus.

FOTO Cum știi dacă stai de vorbă cu un profesionist: 6 indicii ale croitoriei bespoke autentice CITEȘTE ȘI FOTO Cum știi dacă stai de vorbă cu un profesionist: 6 indicii ale croitoriei bespoke autentice

Un corespondent local al postului național de televiziune CBS a popularizat cazul, stârnind o "furtună"  de comentarii pe contul său de Twitter, unde americani de pe tot cuprinsul țării reclamă că același lucru al umflării numărului de morți din statistici se întâmplă în statele lor.

“Până acum am raportat către stat decesele tuturor oamenilor care aveau COVID-19 la momentul decesului și cauza morții ar fi putut fi sau nu COVID-19”, a declarat doctorul Eric Francis, șef medical al departamentului. Acesta spune că și la ei ajung tot mai multe povești în care oamenii întreabă dacă sunt corecte sau incorecte, pentru că la afecțiunile principale avute ar fi greu de presupus că oamenii ar fi murit de gripă.

Document șocant în Austria pe tema coronavirus. Guvernul ar fi agravat deliberat frica în rândul populației. „Oamenii ar trebui să se teamă că vor fi infectați sau că părinții și bunicii lor vor muri!” CITEȘTE ȘI Document șocant în Austria pe tema coronavirus. Guvernul ar fi agravat deliberat frica în rândul populației. „Oamenii ar trebui să se teamă că vor fi infectați sau că părinții și bunicii lor vor muri!”

Unul dintre cazuri este cel al persoanei în coma alcoolică și unde autoritatea districtuală a negat corectitudinea atribuirii decesului. “Statul a raportat acea moarte ca un deces de COVID, dar departamentul nostru vrea să fie cunoscut pentru oameni că, deși acea persoană avea virusul, nu a murit din cauza lui”, este afirmația celor din districtul Montezuma, care a determinat revizuirea statisticilor la nivel de stat.

Ironia este că mutarea în statistici a fost realizată chiar în momentul în care guvernatorul democrat Jared Polis anunța într-o conferință de presă depășirea reperului de 1.000 de morți cauzate de epidemie.

Știrea a antrenat nemulțumiri în întreaga țară din partea publicului, dar mai ales în New York, unde mare parte a populației pune la îndoială statisticile oficiale. În statul unde sunt raportate cele mai multe decese, în rândul a peste 22.000 de persoane, uneori sunt incluse și cazuri numai de persoane “suspecte de COVID”, fără să fi fost testate, sau persoane care au ieșit pozitiv la testul cu anticorpi. Aceasta înseamnă că persoana ar fi putut să fi avut cândva coronavirus, să-și fi revenit complet, dar să fi murit între timp din altă cauză.

Cât timp vor mai continua măsurile de autodistrugere a economiei? De ce în țara condusă de epidemiologi nu se aude nicio voce de la BNR? CITEȘTE ȘI Cât timp vor mai continua măsurile de autodistrugere a economiei? De ce în țara condusă de epidemiologi nu se aude nicio voce de la BNR?

Nemulțumirile în statul Colorado sunt legate de faptul că guvernatorul democrat menține o serie de restricții în baza statisticilor care indică un număr total de peste 87.000 de cazuri într-un răstimp în care state învecinate precum Wyoming, Utah și Oklahoma au redeschis inclusiv restaurantele, iar în Nebraska, stat cu care are vecinătate la nord-est, economia nu a fost nicicând închisă.

Problema este tot mai des adusă în discuție în opinia publică americană. Inventatorul Elon Musk, cel care a făcut din fabrica de automobile electrice tesla o companie de peste 150 miliarde dolari, a afirmat într-o emisiune recentă cu peste 10 milioane de vizualizări numai pe YouTube, că orice politică publică trebuie să înceapă chiar de la revizuirea statisticilor privind decesele pentru că aceasta nu este reală.

În România, bilanțul official indică un număr de peste 1.100 de decese de coronavirus, dar deja în rândul unor categorii foarte largi ale populației este conturată ideea că acestea sunt supradimensionate prin includerea unor pacienți cu terțe boli. La începutul acestei luni, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a afirmat că 80% dintre decedații diagnosticați cu COVID-19 ar fi murit oricum.

De asemenea, ministrul de resort, Nelu Tătaru, admitea că metodologia este extinsă și motiva aceasta prin cerințe de la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății. Un raport al Institutului Național de Sănătate Publică indică faptul că 90,5% din cei indicați în statistică la COVID aveau comorbidități asociate.

Statul american Colorado a tăiat aprope un sfert din numărul deceselor atribuite coronavirus, după un scandal în care o persoană în comă alcoolică a fost declarată moartă de COVID-19. Și în România sunt suspiciuni

viewscnt
Afla mai multe despre
colorado
sua
coronavirus