Stare de urgență coronavirus: autoritățile pot "chema" oameni la muncă în sprijinul celor afectați de pandemie și al instituțiilor de forță

Stare de urgență coronavirus: autoritățile pot "chema" oameni la muncă în sprijinul celor afectați de pandemie și al instituțiilor de forță

Inquam Photos/Octav Ganea

scris 17 mar 2020

Autoritățile pot "chema" persoane fizice să presteze servicii de interes public în sprijinul celor afectați de pandemia de coronavirus, dar și al instituțiilor de forță, prevede decretul de instituire a stării de urgență semnat luni de președintele Klaus Iohannis.

"Art. 52 - (1) La propunerea ministerelor și autorităților publice locale, Ministerul Afacerilor Interne, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, analizează și face propuneri de folosire a unor resurse materiale și umane în vederea sprijinirii populației afectate, precum și satisfacerii cererilor de produse și servicii destinate nevoilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, inclusiv prin scoaterea, în condițiile legii, a unor materiale din rezervele de stat sau de mobilizare. (2) În aplicarea alin. (1), autoritățile împuternicite de lege pregătesc și efectuează rechiziții de bunuri și chemarea persoanelor fizice pentru prestări de servicii în interes public în scopul rezolvării problemelor materiale de orice natură și asigurarea forței de muncă", stipulează actul normativ citat.

Urmărește-ne și pe Google News

Constituția României prevede că munca forțată este interzisă, cu precizarea că "Nu constituie muncă forțată: (…) prestațiile impuse în situația creată de calamități ori de alt pericol (...)".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Renault închide 12 fabrici din cauza coronavirusului CITEȘTE ȘI Renault închide 12 fabrici din cauza coronavirusului

Decretul prezidențial de instituire a stării de urgență mai prevede că vor fi dispuse măsuri pentru asigurarea continuității în aprovizionare, respectiv extracție, producție, procesare, transport, distribuție, furnizare, mentenanță întreținere și reparații a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate necesare funcționării corespunzătoare a sistemului energetic național, precum și asigurarea continuității funcționării acestuia și a tuturor serviciilor de utilitate publică.

"Pe perioada stării de urgență se interzice declararea, declanșarea sau desfășurarea conflictelor colective de muncă în unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubrizarea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă", mai stipulează decretul.

În plus, decretul include, printre măsurile de primă urgență cu aplicabilitate graduală, "Asigurarea pazei și protecției instituționale a stațiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, a operatorilor economici care dețin capacități de importanță strategică la nivel național".

Poșta Română își reduce programul pentru limitarea răspândirii virusului Covid-19, începând de marți până pe 1 aprilie. Reguli noi la distribuirea pensiilor CITEȘTE ȘI Poșta Română își reduce programul pentru limitarea răspândirii virusului Covid-19, începând de marți până pe 1 aprilie. Reguli noi la distribuirea pensiilor

Măsura cu privire la chemarea la muncă a cetățenilor prevăzută de decretul prezidențial a fost făcută posibilă de modificarea anul trecut în Parlament, printr-o lege elaborată inițial în 2018 la inițiativa Guvernului Dăncilă, a OUG nr. 1/1999 privind regimul stărilor de asediu și de urgență. Printre prevederile nou-introduse atunci s-a numărat și cea potrivit căreia, pe timpul stării de urgență sau al celei de asediu, "(...) instituțiile cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale pot concentra rezerviști pentru instruire și îndeplinirea unor misiuni sau pot chema persoane fizice apte de muncă pentru prestări de servicii în interes public".

Această prevedere nouă, precum și altele, au fost introduse după ce teste realizate în cadrul unor exerciții NATO au dus la concluzia că legislația în vigoare atunci avea lacune în ceea ce privește mobilizarea rezerviștilor și accesul forțelor armate la resursele economiei pe timpul stărilor de urgență și de asediu.

Un alt motiv de modificare a OUG a fost constatarea că "pe timpul stării de urgență nu există pârghii legale prin care instituțiile statului să poată obliga operatorii economici să-și reorienteze activitatea/producția către realizarea produselor și prestarea serviciilor destinate forțelor sistemului național de apărare".

Astfel, printre prevederile nou introduse în OUG nr. 1/1999 s-a numărat și cea potrivit căreia "Conducătorii autorităților publice și administratorii operatorilor economici care asigură servicii de utilitate publică în domeniile energetic, sănătate, agricultură și alimentație, alimentare cu apă, comunicații și transporturi au obligația de a asigura continuitatea furnizării serviciilor esențiale pentru populație și pentru forțele destinate apărării".

viewscnt
Afla mai multe despre
stare de urgenta coronavirus
masuri stare de urgenta coronavirus
cetateni scosi la munca
chemare la munca prestari de servicii in interes public
interzicerea grevelor
rechizitionari bunuri