Distrugerea pădurii amazoniene de pe teritoriul Braziliei a atins anul acesta cel mai înalt nivel din ultimul deceniu, potrivit datelor guvernamentale publicate vineri, principalele cauze fiind exploatarea forestieră ilegală și defrișarea în scopul extinderii terenurilor agricole, potrivit Reuters.
Imaginile înregistrate din satelit timp de 12 luni până la sfârșitul lunii iulie 2018 arată că 7.900 de kilometri pătrați de pădure au fost distruși în regiunea Amazonului, echivalentul a jumătate din teritoriul ocupat de Jamaica. Suprafața este cu 13,7% mai mare decât cea înregistrată anul trecut în aceeași perioadă, arată Agerpres.
Defrișarea este una dintre principalele cauza ale încălzirii globale, provocând circa 15% din cantitatea anuală de emisii de gaze cu efect de seră, comparabil cu cantitatea emisă de sectorul transporturilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministrul Mediului din Brazilia, Edson Duarte, a spus într-un comunicat că exploatarea forestieră ilegală este principala cauză a defrișărilor din Amazon. Ministrul a făcut apel la guvern pentru sporirea măsurilor de supraveghere a pădurii.
În ciuda creșterilor recente, defrișarea rămâne cu mult sub nivelul înregistrat în anii 2000, înainte ca guvernul brazilian să lanseze o strategie de combatere a distrugerii pădurilor. În 2004, spre exemplu, au fost defrișați peste 27.000 de kilometri pătrați, o suprafață de mărimea statului Haiti.
Potrivit oamenilor de știință, regiunea amazoniană este una dintre cele mai eficiente bariere împotriva încălzirii globale întrucât acționează ca o ''chiuvetă uriașă'' care absoarbe emisiile de dioxid de carbon. Jungla amazoniană se remarcă și prin biodiversitate, aici trăind miliarde de specii care nu au fost studiate încă.