Senatorii vor protejarea mai strictă a spațiilor verzi dintre blocuri de noi proiecte imobiliare

Senatorii vor protejarea mai strictă a spațiilor verzi dintre blocuri de noi proiecte imobiliare
scris 31 oct 2015

Spațiile verzi adiacente blocurilor de locuințe ar putea fi protejate de noi proiecte imobiliare, fără a mai fi nevoie de exproprierea lor, conform unui proiect de lege depus la Senat. Senatorii propun totodată clasificarea spațiilor verzi din curtea blocurilor sau din cartiere rezidențiale drept grădini, concomitent cu majorarea de la un hectar la două hectare a spațiului verde care este considerat parc.

Prin proiectul inițiat recent senatorii actualizează tipologia terenurilor intravilane care intră în categoria protejată a spațiilor verzi, așa cum este ea definită în Legea privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, parlamentarii introduc în categroria spațiilor verzi și terenurile sau spațiile publice cu potențial ecologic și peisagistic, iar suprafața pentru care un spațiul verde este clasificat drept parc se majorează de la minim un hectar la minim două hectare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

O astfel de majorare poate fi explicată prin faptul că, la categoria grădină, proiectul de lege introduce mai multe tipuri, astfel încât să beneficieze de protecție față de proiecte imobiliare cât mai multe spații verzi din zonele de locuit.

Conform legislației actuale de proceție a spațiilor verzi, grădina este definită ca terenul cultivat cu flori, copaci și arbuști ornamentali, care este folosit pentru agrement și recreere, fiind deschis publicului.   

Potrivit proiectului, vor beneficia de protecție: grădina complexului de locuit, cu suprafață între 1-3 hectare, din cadrul unui complex rezidențial; grădina de cartier, cu suprafață între 3-20 hectare, amplasată în raza unui cartier rezidențial; grădina orășenească, care în cazul orașelor mici corespunde ca dimensiuni unei grădini de cartier din orașele mari.

De asemenea, proiectul propune ca în locul „spațiilor verzi aferente locuințelor de tip condominiu” să se aibă în vedere spațiile verzi aferente locuințelor colective. Acestea sunt reprezentate de spațiile verzi adiacente blocurilor de locuințe.

Legislația actuală prevede că terenurile din curțile construcțiilor nu pot fi declarate spații verzi decât prin expropriere. Senatorii propun ca de la această prevedere să fie exceptate spațiile verzi aferente locuințelor colective, pentru că legislația actuală s-a dovedit ineficientă în a le proteja.

“De la intrarea sa în vigoare, această lege a generat efecte negative asupra mediului pentru că a supus riscului de construcție sute de hectare de spații verzi din Capitală și nu numai, în special spațiile verzi dintre blocuri, care sunt înscrise astfel în cartea funciară”, arată senatorii în motivarea proiectului de act normativ.

Parlamentari subliniază că astfel de măsuri se impun mai ales după ce, în septembrie anul trecut, Comisia Europeană a lansat procedura de infringement împotriva României, pentru că autoritățile nu aplică măsuri eficiente de protejare a cetățenilor împotriva poluării fine cu praf.

viewscnt
Afla mai multe despre
spatii verzi
imobiliare
protectie
blocuri