Animalele de serviciu, precum câinii sau caii, care au aparținut instituțiilor publice nu vor mai fi eutanasiate în lipsa unei persoane care să le adopte, așa cum se întâmplă în prezent, ci vor sta "la pensie" până la finalul vieții, interval în care vor avea drept la hrană și îngrijire, inclusiv la tratament veterinar, prevede un proiect de lege aprobat miercuri de senatori. La pensionare, animalele vor putea fi și adoptate de persoane interesate.
Proiectul mai trebuie adoptat și de către deputați pentru a intra în vigoare.
Profit.ro a relatat recent că Guvernul a transmis Legislativului că este de acord cu proiectul, solicitând doar reformularea unor articole pentru a cuprinde toate animalele care au fost în serviciul statului și anumite situații de reglementare.
Proiectul legislativ a fost inițiat de senatorul liberal Florin Cîțu și prevede ca animalele de serviciu - care au aparținut instituțiilor și structurilor publice din România, animalele care au servit în teatrele de operații, în misiuni ale armatei, poliției și alte altor structuri ale statului român - să aibă dreptul la îngrijire și după pensionare, din momentul împlinirii vârstei de pensionare sau din momentul retragerii din activitate pe caz de boală.
Guvernul Dăncilă susține proiectul de lege, dar a solicitat amendarea câtorva articole, inclusiv modificarea titlului proiectului de lege, astfel încât prevederile să includă toate categoriile de animale, de exemplu cele care nu au intrat în serviciu fiind prea tinere sau care au fost destinate reproducției. Comisiile avizatoare a preluat amendamentele și le-a propus pentru raportul final al proiectului.
”Conform legislației în vigoare, perioada de serviciu a acestor animale este de 8-10 ani, iar la momentul pensionării acestea sunt eutanasiate. În situații fericite, o mică parte reușesc să fie adoptate de către personalul împreună cu care au efectuat serviciul. Tinând cont de activitatea extenuantă pe care o desfășoară animalele de serviciu, aflate în slujba statului român, este în primul rând o datorie civică de a le asigura dreptul la viață și condițiile necesare de adăpost și hrană după împlinirea vârstei de pensionare”, arată inițiatorul proiectului.
Autorul avansează ca exemplu faptul că durata medie de viață a unui câine de serviu este de 10-13 ani, iar majoritatea acestor câini sunt pensionați la vârsta de 8-10 ani.
Astfel, după scoaterea din funcțiune sau declasarea animalelor de serviciu sau destinate serviciului, acestora li se vor asigura: dreptul la îngrijire pe viață prin asigurarea accesului la servicii medicale regulate, respectiv hărțuire, adăpostire și posibilitatea de mișcare; spații de cazare disponibile la unitatea deținătoare, menținerea la unitatea deținătoare pe toată perioada vieții, cu drepturile aferente și folosirea acestora pentru activitățile pe care le mai pot desfășura și nu sunt luate în calcul la necesarul de efective; adăpost în alte locații aparținând aceleiași autorități sau autorități publice, până la cedarea lor cu titlu gratuit.
Instituțiile și structurile publice, de care au aparținut animalele pensionate, vor aloca lunar o sumă de bani care să le asigure animalelor tratamentele medicale pe toată durata lor de viață.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Booking a venit în România și i-a chemat în premieră pe hotelieri la o discuție. A primit acuzații că sprijină concurența neloială pe fondul indiferenței statuluiSenatorul liberal propunea ca decontarea cheltuielilor efectuate cu tratamentele medicale în limita a 300 lei/lună pentru fiecare animal, dar senatorii din comisii au decis că declasarea și scoaterea din funcțiune a animalelor se vor face prin reglementări ale instituțiilor deținătoare, iar banii vor fi asigurați acestora din urmă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului la data intrării în vigoare a legii.
Proiectul de lege prevede totodată ca animalele de serviciu retrase să poată fi cedate cu titlu gratuit. Astfel, pentru facilitarea acestui proces, instituțiile și structurile publice de care au aparținut aceste animale vor pune la dispoziție un site comun pentru centralizarea informațiilor și asigurarea publicității privind animalele ce vor fi cedate cu titlu gratuit.
La preluarea animalelor vor avea priporitate instructorii sau conductorii acestora, iar persoanele care vor dori să le adopte vor da o declarație pe proprie răspundere că dețin mijloacele pentru a asigura animaelor pensionatei condițiile prevăzute de lege.
CITEȘTE ȘI Armata contează pe diaspora în caz de război: Românii din străinătate au între 10-15 zile pentru a reveni în țară sau a lămuri situația militarăConform datelor autorilor proiectului, în anul 2015, structurile Poliției Române au pensionat 79 de câini de serviciu, iar în prima jumătate a anului 2016 au fost pensionați alți 49 de câini de serviciu.
Pentru anul 2016, Ministerul Apărării Naționale avea programat să pensioneze 18 câini și 10 cai de serviciu.
Conform statisticii realizate de Poliția de Frontieră Română, în perioada 2014-2015 au fost pensionați 15 câini de serviu, iar în perioada 2016-2023 sunt programați pentru pensionare 218 câini de serviciu
Direcția Generală a Vămilor arată că anual sunt pensionați 3 câini de serviciu.
Datele furnizate de Centrul Chinologic Sibiu, cu atribuții în domeniul pregătirii, evaluării și reevaluării echipelor canine de serviciu din structurile dotate cu câini de serviciu ale Sistemului Național de Ordine și Siguranță Publică și ale altor servicii specializate, arată că în perioada 2011-2015 au fost pensionați 180 de câini.