Senat: Amenzile acordate în starea de urgență vor fi anulate automat. Unii însă nu vor scăpa

Senat: Amenzile acordate în starea de urgență vor fi anulate automat. Unii însă nu vor scăpa

Inquam Photos

scris 16 iun 2020

Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede anularea în mod automat a amenzilor dispuse de autorități în starea de urgență, fără a mai fi nevoie de a merge în instanță. Măsura nu se va aplica însă sancțiunilor contravenționale aplicate pentru încălcarea măsurii de izolare la domiciliu și carantină, dar și pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. 

Proiectul, care va fi transmis acum spre dezbatere și vot final deputaților, a fost inițiat de de Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE), Victor Ponta (Pro România) și Cseke Attila (UDMR), cu argumentul declarat de evita blocarea totală a sistemului de justiție, în contextul pandemiei de coronavirus.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Prin Ordonanța de urgență nr. 34/2020, adoptată la finele lunii martie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut la minimum 2.000 de lei și maximum 20.000 de lei, față de minimum 100 de lei și maximum 5.000 de lei, cât erau până atunci. Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a fost majorată, de asemenea, de la 1.000 de lei, cât era până pe 1 aprilie, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice a rămas stabilit la 70.000 de lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Proiect de eliminare a autovehiculelor diesel și pe benzină din orașe, începând cu 2025 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Proiect de eliminare a autovehiculelor diesel și pe benzină din orașe, începând cu 2025

Curtea Constituțională a României a admis, în data de 6 mai, sesizarea Avocatului Poporului și a decis că OUG 34/2020, care modifica Ordonanța de urgență nr. 1/1999 și prin care a fost majorat cuantumul sancțiunilor aplicate în timpul stării de urgență, este neconstituțională.

Profit.ro a anunțat că Ordonanța prin care Guvernul a stabilit că încălcărea măsurilor de limitare a epidemiei de coronavirus va fi sancționată cu amenzi de până la 20.000 lei pentru persoane fizice și de până la 70.000 lei pentru persoane juridice nu a fost votată în Senat nici de PNL, aflat la guvernare, nici de PSD, care îi adusese amendamente, singurii care au apreciat că trebuie votată fiind senatorii UDMR.

România este o veritabilă campioană mondială la amenzile acordate. Un material Profit.ro despre faptul că poliția a acordat 200.000 de amenzi în valoare de 400 milioane lei, iar acestea exced unele capitole de încasări bugetare a făcut înconjurul lumii, fiind preluat de instituții importante de media la nivel internațional.

Conform datelor analizate de Profit.ro, decizia CCR a calmat instituțiile de forță: valoarea amenzilor militare a scăzut cu 81%, iar numărul celor sancționați – cu 71%.

DOCUMENT Propunerea Guvernului - Stare de alertă încă 30 de zile, dar cu unele facilități, precum slujbe în interiorul bisericilor CITEȘTE ȘI DOCUMENT Propunerea Guvernului - Stare de alertă încă 30 de zile, dar cu unele facilități, precum slujbe în interiorul bisericilor

Autorii proiectului de lege arată că de la începutul stării de urgentă au fost reclamate în spațiul public, prin intermediul materialelor difuzate de către mass-media, mai multe situații cu români care au fost victime ale acțiunii abuzive a forțelor de ordine în ceea ce privește aplicarea de sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare instituite de către Guvernul României.

”În această perioadă, conform cifrelor furnizate de autorități, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro), pentru nerespectarea restricțiilor instituite prin ordonanțele militare, în perioada stării de urgență. Cuantumul amenzilor din România cu siguranță ne situează pe locul întâi între țările Uniunii Europene”, afirmă inițiatorii.

În acest context și în urma deciziei CCR, cei peste 300.000 de români, care au fost sancționați contravențional, se pot adresa instanțelor de judecată pentru anularea amenzilor. O asemenea situație ar duce la blocarea totală a sistemului de justiție, iar în contextul de sănătate publică în care ne aflăm, persoanele vizate de decizia CCR se pot expune unei răspândiri a virusului COVID-19, subliniază inițiatorii.

Pentru a evita o astfel de situație, proiectul prevede că procesele verbale de contravenție emise în temeiul art. 28 din Ordonanta de urgență nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, se declară nule.

750.000 de români au revenit din șomaj tehnic. Orban crede că ”nu au fost pierdute foarte multe locuri de muncă”: Există cerere pe piața muncii! CITEȘTE ȘI 750.000 de români au revenit din șomaj tehnic. Orban crede că ”nu au fost pierdute foarte multe locuri de muncă”: Există cerere pe piața muncii!

Amenzile achitate, în totalitate sau parțial, de către debitori, se restituie la cerere.

Pentru amenzile care nu au fost achitate, organele fiscale nu vor da în debit sumele datorate în vederea executării silite.

Persoanele sancționate contravențional, care nu au achitat cuantumul amenzii pană la data intrării în vigoare a legii, nu achită amenzile aplicate.

Aceste prevederi nu se aplică proceselor verbale prin care s-au impus sancțiuni privind încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu și carantină, precum și cele aplicate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
amenzi
virus