Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) caută operatori de calculator pentru cele 23.000 de tablete care vor fi utilizate la scanarea datelor alegătorilor din actul de identitate, în scopul prevenirii votului ilegal.
Astfel, persoanele interesate să devină operator de calculator într-o secție de votare trebuie să transmită o cerere către AEP și să susțină o probă practică de examinare a competențelor, se arată într-o hotărâre a instituției.
Tabletele vor fi furnizate de Teamnet International, firmă deținută până în 2012 de către deputatul Sebastian Ghiță.
Contractul a fost atribuit de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) în octombrie, în urma unei licitații, și se ridică la 29,8 milioane de lei.
Tabletele sunt parte a unui sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
Sistemul ar putea deveni funcțional încă de la alegerile locale programate pentru vara anului viitor sau la alegerile parlamentare din toamna lui 2016.
La alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, în România au fost 18.500 de secții de votare, iar în afara țării au fost 300 de secții.
Pentru a deveni operator de calculator, viitorii candidați trebuie să aibă cel puțin 18 ani, cetățenia română și domiciliul în România, să cunoască limba română (scris și vorbit) și să fie absolvenți al învățământului general obligatoriu (10 clase), se spune într-o hotărâre a AEP. De asemenea, se cere capacitate deplină de exercițiu și cunoștințe de bază de tehnologia informației.
Selectarea operatorilor de calculator se va realiza pe baza examinării practice a utilizării noțiunilor de bază ale tehnologiei informației, a introducerii și validării datelor, precum și prelucrării acestora.
În plus, examinarea va consta și în utilizarea internetului, a poștei electronice și echipamentelor periferice, precum și în asigurarea confidențialității și securității datelor, se mai spune în actul normativ.
Organizatorul sesiunilor de examinare va fi STS, cu sprijinul AEP și al Institutului Național de Statistică (INS).
Sesiunile de examinare vor avea loc în centre de evaluare și în sistem online.
“La sesiunile de examinare practică (…) participă persoanele propuse de către autoritățile administrației publice centrale și locale, conform legii, precum și alte persoane care îndeplinesc condițiile prevăzute la aliniatul 1 și care depun sau transmit cereri scrise, datate și semnate, conform modelului prevăzut în anexa 1 la birourile și filialele AEP sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare”, se arată în actul normativ.
Persoanele declarate admise în urma examenului sunt desemnate operatori de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din localitatea de domiciliu sau reședință, după caz, prin decizie a AEP, care va fi comunicată acestora până cel mai târziu cu 10 zile înaintea datei votării.
Operatorii de calculator rămași nerepartizați pe secții de votare rămân la dispoziția AEP.
“Numărul operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare dintr-o circumscripție electorală trebuie să fie mai mare cu cel puțin 20% față de numărul secțiilor de votare din circumscripția electorală respective”, se precizează în actul normativ.
Cu ajutorul unei aplicații dezvoltate de STS, operatorii vor scana cu tabletele datele care se regăsesc într-o anumită zonă a actului de identitate, denumită Machine Readable Machine (MRZ).
Situată în partea de jos a actului de identitate, MRZ include două linii de cifre și litere, care conțin informații privind tipul documentului, codul țării emitente, numele și prenumele titularului, seria și numărul documentului, cetățenia, data nașterii, sexul, valabilitatea și codul numeric personal (CNP).
Restul informațiilor din actul de identitate vor fi obturate cu ajutorului suport special.
Prin introducerea acestui sistem se urmărește informarea, la anumite intervale de timp, a opiniei publice cu privire la prezența alegătorilor la urne, verificarea electronică a modului în care este exercitat dreptul de vot al alegătorilor care se prezintă la urne, în scopul prevenirii votului ilegal (eliminării voturilor multiple), precum și introducerea, verificarea și transmiterea electronică a proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votării.