Scumpirile carburanților s-au temperat, în noaptea de luni spre marți OMV Petrom majorând prețul benzinei doar cu 4 bani/l atât la stațiile Petrom, cât și cele OMV, în timp ce Lukoil și Mol au crescut prețurile motorinei, cu 5 bani, respectiv 1 ban/l. Deprecierea țițeiului Brent cu aproximativ 13% în ultimele 5 zile ar trebui să conducă la o perioadă de ieftiniri ale carburanților în stații în perioada următoare, relevă date analizte de Profit.ro.
Companiile comerciante de carburanți modifică prețurile acestora în funcției de cotațiile internaționale Platts ale benzinei și motorinei, care la rândul lor sunt influențate de evoluția cotațiilor petrolului.
Pentru a evita transmiterea volatilități ridicate de pe piața petrolului în prețul la pompă, companiile preferă să îl actualizeze pe cel din urmă cu o întârziere de câteva zile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Liderul pieței a scumpit benzina cu 4 bani pe litru în noaptea de luni spre marți, prețul acesteia ajungând la 7,74-7,88 lei/MWh în stațiile Petrom din capitală și la 7,94-8,13 la cele OMV. Prețul motorinei a rămas neschimbat, de 8,21-8,3 lei/l în stațiile Petrom și de 8,4-8,6 lei/l în cele OMV.
Lukoil, în schimb, a majorat prețul motorinei cu 5 bani/l, acesta ajungând la 8,28-8,31 lei/l în stațiile din capitală. Prețul benzinei a rămas la nivelul zilei de luni, 7,74-7,79 lei/l.
Și MOL a scumpit, cu 1 ban, motorina, la 8,37-8,56 lei/l, păstrând prețul benzinei constant, la 7,85-8,1 lei/l.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânziDacă, pe 24 martie, prețul țițeiului Brent ajunsese la peste 123 dolari pe baril, în dimineața zilei de marți se tranzacționa cu puțin peste 109 dolari pe baril.
De la începutul anului, Brent-ul s-a apreciat cu aproximativ 45%, în timp ce prețurile carburanților comercializați în România, cu circa 27% în cazul benzinei și cu aproximativ 35%, în cazul motorinei.
Europa se confruntă cu perspectiva unei penurii de motorină, în condițiie în care fluxurile de motorină dinpre Rusia se reduc în urma invaziei din Ucraina, arată șefii Trafigura și Gunvor, doi dintre cei mai mari traderi de mărfuri la nivel global. Prețul motorinei în Europa a crescut accelerat în ultimele săptămâni, fiind inflamate și de posibilitatea interzicerii de către UE a importului de țiței din Rusia.