Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că săptămâna viitoare va începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populația eligibilă.
"Săptămâna aceasta facem campania de informare și, începând de săptămâna viitoare, distribuția la toți cei care sunt eligibili, în principiu populația până la vârsta de 40 de ani", a spus Rafila, într-o conferință de presă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministrul a explicat necesitatea distribuirii acestor pastile făcând referire la conflictul armat din Ucraina, dar și la "memoria colectivă" privind incidentul nuclear de la Cernobîl, scrie Agerpres.
"E o problemă legată de contextul actual. Dumneavoastră vedeți că în vecinătatea imediată a granițelor României se desfășoară un conflict armat de mare amploare. În mod evident, există și o memorie colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei și este normal ca autoritățile de sănătate publică să reacționeze rapid și să găsescă o soluție pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară. Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populației unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil.
Unul dintre ele este această protecție sau prevenție care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de incident, doar la recomandarea autorităților de sănătate publică și lucrul ăsta, ca să poată să fie posibil, pastilele trebuie să fie în posesia populației", a precizat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății declara, sâmbătă, că distribuția pastilelor cu iodură de potasiu către populație ar putea dura două-trei săptămâni, menționând însă că acest lucru nu se va face decât după o informare foarte clară a cetățenilor.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi"Trebuie să evaluăm (perioada de timp în care vor fi distribuite pastilele - n.r.), pentru că nu discutăm de 100.000 sau un milion de persoane care trebuie să primească aceste pastile, discutăm de câteva milioane de familii și timpul alocat acestei distribuții trebuie să fie corespunzător posibilității de a le distribui. Noi avem în România circa 10.000 de medici de familie, pe listele acestor medici de familie se găsesc 16 milioane de persoane și în mod evident este necesar un interval de două-trei săptămâni, probabil, încât ei să poată să își cheme pe rând toți pacienții și să poată să le distribuie aceste pastile", a afirmat Rafila.
El a spus că acest lucru se va face doar după o informare foarte clară a populației. Ministrul Sănătății a mai menționat că pastilele de iodură de potasiu vor fi furnizate în mod gratuit, pentru că este o problemă de sănătate publică.
Fabrica Antibiotice Iași a produs 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu. Marea majoritate a acestora au fost distribuite deja către depozitele direcțiilor de sănătate publică din țară