Lipsa proiectelor IT complexe finanțate cu bani europeni a afectat negativ dinamica business-ului Siveco Romania, unul dintre cei mai mari producători locali de software și integratori de soluții IT, care a înregistrat anul trecut venituri totale de 46,8 milioane de euro, în scădere cu 13,5% față de 2015, a declarat pentru Profit.ro directorul general al companiei, Florin Ilia.
“La începutul anului 2016, estimările managementului arătau, în varianta pesimistă, venituri totale de 44 milioane de euro. Dacă s-ar fi reluat finanțările pe fonduri structurate din exercițiul 2014-2020, scenariul optimist, veniturile companiei ar fi depășit 60 milioane de euro. Licitațiile pentru proiecte IT complexe au lipsit și în 2016, a fost secetă de call-uri, așa cum s-a întâmplat și în 2014 și 2015, situație care s-a reflectat în cifrele noastre. Totuși, compania a închis peste cifra variantei pesimiste, afacerile sunt profitabile, deci ne putem felicita pentru performanță”, a spus Ilia, care deține un pachet de acțiuni reprezentând 5,1098% din capitalul social al companiei.
În plus, spune șeful Siveco Romania, piața de profil a scăzut cu aproximativ 80% în ultimii doi ani.
CITEȘTE ȘI Bittnet vrea să preia Gecad Net cu 600.000 euro și să emită obligațiuni de 10 milioane de lei până în decembrie 2018“Piața a scăzut mai mult decât Siveco. După estimările noastre, față de 2014, scăderea comenzilor în sectorul public IT a fost anul trecut de 80%. Lipsa fondurilor europene afectează și mediul privat, nimeni nu vrea să investească în software fără bani europeni. Nu se fac nici proiectele obligatorii de mentenanță. Lipsa investițiilor a tras în jos cifrele Siveco, dar comparativ cu scăderea pieței, rezultatul nostru este bun”, a explicat Ilia.
El a adăugat că proiectele internaționale au reușit să compenseze parțial pierderile de business din 2016, “cu toate că nici piețele cărora ne adresăm nu au dus-o mai bine”.
“Scăderea cotațiilor țițeiului a condus la tăieri de finanțări în cazul proiectelor IT derulate în țări din zona Golfului Persic sau Asia Centrală, dar s-a compensat cu proiectele IT ale Comisiei Europene. Spre exemplu, Siveco a câștigat, în calitate de prim contractant, un proiect la Comisia Europeană de 9,4 milioane de euro pe 3 ani, care poate fi extins la 6 ani”, a spus șeful Siveco Romania, care a precizat că exportul aduce aproximativ 20% din business-ul companiei.
Căderea comenzilor din zona publică a determinat managementul Siveco Romania să se orienteze spre clienții din sectorul consumer și al IMM-urilor. Astfel, compania a investit anul trecut un milion de euro în produse noi, unul dintre acestea fiind Wand.education, o platformă care le permite profesorilor să creeze mai ușor lecții interactive.
“Piața britanică este una interesantă, școlile au bugete semnificative pentru proiecte IT. Fermierii români sunt alt segment de piață cu potențial. Am lansat în 2016 o aplicație software pentru gestionarea activității unei ferme, care, pe lângă măsurarea performanțelor, poate calcula valoarea estimată a subvențiilor și poate obține informațiile necesare privind depunerea corectă a cererilor unice de plată la APIA. Practic, soluția ajută un fermier să fie eficient în demersul pentru obținerea subvenției. În 2016, subvențiile UE pentru fermierii români au atins 2 miliarde de euro”, a spus Ilia.
CITEȘTE ȘI Motivele sancționării șefului City Insurance: Odobescu nu a îndeplinit 5 măsuri ale planului de redresare financiarăAnul trecut, Siveco Romania a lansat un serviciu de asistență la raportare adresat furnizorilor de servicii medicale decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
“Ne adresăm clinicilor de dimensiuni mai reduse. Aplicația le permite acestor furnizori să nu piardă bani atunci când solicită CNAS compensarea serviciilor prestate”, a afirmat șeful Siveco Romania. El a estimat că ponderea IMM-urilor în business-ul companiei s-a dublat în 2016, la 6%.
Întrebat de rezultatul activității, Ilia a spus că Siveco Romania a încheiat anul 2016 cu un profit brut de 7,5 milioane de euro.
“Din această sumă, 5 milioane de euro reprezintă aportul acționarilor Siveco Romania pentru acoperirea plății efectuate din fondurile companiei în aprilie 2014 în dosarul de evaziune fiscală de 11 milioane de euro. O sumă similară va fi acoperită de acționari și în acest an”, a explicat Ilia.
El a estimat pentru acest an o creștere minimă de 5% atât în cazul veniturilor, cât și a rezultatului brut.
În noiembrie 2014, fosta șefă a Siveco Romania Irina Socol a fost trimisă în judecată de către procurorii Parchetului Curții de Apel București, fiind acuzată că a pus bazele unui mecanism evazionist în care a angrenat societatea pe care a înființat-o și condus-o începând cu anul 1992.
CITEȘTE ȘI FOTO Sebastian Ghiță, reținut la Belgrad. Omul de afaceri avea acte de identitate false și era împreună cu fratele său. Cum arată acumÎn același dosar au fost trimiși în judecată Aurora Ecaterina Crusti (fost vicepreședinte al companiei), Tiberiu Grabany, Dumitru Constantinescu, Valentina Gogu Mihai și Nicolae Gogu Mihai.
Procurorii au susținut că reprezentanții Siveco România au creat un circuit infracțional format din peste 50 de societăți comerciale, prin care ar fi fost evidențiate tranzacții fictive derulate în perioada 2009 - 2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro.
Anchetatorii au mai susținut că producătorul de software a încheiat achiziții fictive de servicii de la firme care aveau ca administratori cetățeni de etnie romă din satul Sintești, Ilfov, persoane care se ocupau cu colectarea de fier vechi.
În luna mai 2016, Socol a fost condamnată definitiv de Curtea de Apel București la doi ani și șase luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.
Socol a condus Siveco Romania de la înființare, în 1992, și până în septembrie 2014, când a fost arestată și înlocuită de Florin Ilia.
Afacerile Siveco Romania au scăzut în 2015 cu 13,6%, la 222,7 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, în timp ce rezultatul net al activitații a revenit pe plus, de 10,6 milioane de lei, de la pierderi de 28,2 milioane de lei în 2014, potrivit datelor companiei.
Acționarii companiei sunt Siveco Netherlands BV (Olanda) - 62,3801%, Alexandru Rădășanu (soțul Irinei Socol) - 27,6952%, Florin Ilia - 5,1098% și alți 36 de acționari români, angajați ai Siveco Romania.
În decembrie 2016, acționarii Siveco România au hotărât distribuirea de dividende nete de 21,66 milioane de lei din profitul nedistribuit provenit din anii 2010 – 2013 și rezultatul exercițiului financiar 2015.