Salariații CNAB au rămas fără Contract Colectiv de Muncă, deși a fost negociat

Salariații CNAB au rămas fără Contract Colectiv de Muncă, deși a fost negociat
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mai 2024

Salariații Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) au rămas fără Contract Colectiv de Muncă (CCM) și, deși noul CCM a fost negociat cu directorul general al CNAB, lipsa unui Consiliu de Administrație complet face imposibilă semnarea documentului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

"În plină inflație de aeroporturi de 'succes, respectiv aeroportul Brașov, aeroportul Brăila - Galați, aeroportul privat Alexeni și, nu în ultimă instanță, soluția salvatoare, noul aeroport București SUD, CNAB nu are Consiliu de Administrație care să asigure administrarea și conducerea aeroporturilor Otopeni și Băneasa. Succesiunea unor conduceri provizorii, coroborat cu lipsa de profesionalism, competențe și implicare a acestora, a adus compania în situația actuală. Toate acestea cu un puternic impact asupra strategiei, proiectelor și performanțelor celor două aeroporturi", susțin sindicaliștii, care spun că doar doi membri din șapte, din CA, au mandat, arată Agerpres.

Controale la rafinăriile din Ploiești. De mulți ani, locuitorii au depus sute de reclamații CITEȘTE ȘI Controale la rafinăriile din Ploiești. De mulți ani, locuitorii au depus sute de reclamații

Aceștia atrag atenția că, începând de marți, 28 mai, CNAB înregistrează "o altă premieră absolută, de data asta cu un impact major asupra salariaților": lipsa unui Contract Colectiv de Muncă.

"Salariații nu mai sunt protejați de prevederile unui CCM care să le asigure siguranța locurilor de muncă și respectarea drepturilor dobândite. Sindicatele din cadrul CNAB au inițiat măsurile legale pe care le au la dispoziție, în vederea soluționării cât mai rapide a acestei situații", spune președintele SCAB, Ștefan Mladin.

Românii scapă de viză pentru Thailanda CITEȘTE ȘI Românii scapă de viză pentru Thailanda

El a precizat că primul pas a fost înștiințarea Inspectoratului Teritorial de Muncă asupra faptului că CNAB nu mai are Contract Colectiv de Muncă. În cazul în care nu se rezolvă situația după intervenția ITM se va ajunge la grevă de avertisment.

În data de 20 mai 2024, a fost convocată Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor CNAB și, deși pe ordinea de zi se aflau, printre altele, luarea act încetare mandate/revocare administratori provizorii în Consiliul de Administrație; numire administratori provizorii în Consiliul de Administrație în conformitate cu prevederile legale în vigoare; prelungire durată mandate administratori provizorii, AGA a refuzat numirea noilor membri.

Practic, AGA doar a luat act de încetarea mandatului de administrator provizoriu al lui Iacobuș-Doru Marius la data de 25.05.2024 și a respins următoarele două puncte de pe ordinea de zi, respectiv numire administratori provizorii în Consiliul de Administrație în conformitate cu prevederile legale în vigoare și prelungire durată mandate administratori provizorii.

Datorii, sinucideri și fraude: Infernul creditelor ipotecare din Coreea de Sud CITEȘTE ȘI Datorii, sinucideri și fraude: Infernul creditelor ipotecare din Coreea de Sud

De asemenea, acționarii au aprobat cu unanimitate de voturi propunerea de repartizare a profitului la 31.12.2023, în valoare de 401,85 milioane de lei astfel: 321,48 milioane de lei statului român (80%), prin reprezentantul său, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, care a primit suma de 295,76 milioane de lei (dividend net), după ce s-a impozitat la sursă cu 8%, 80,37 milioane de lei s-au dus la Fondul Proprietatea (20%), 33,16 milioane de lei (7,43%) sursă de finanțare proprie, iar 11,491 milioane de lei (2,57%) - participarea salariaților la profitul anului 2023.

Acționarii CNAB sunt: statul român, prin MTI, cu 80% din capitalul social, și Fondul Proprietatea, cu 20%.

viewscnt
Afla mai multe despre
otopeni
angajati