Consumatorii care nu dețin nici acte de proprietate, dar nici contracte de închiriere sau comodat pentru imobilul în care locuiesc se vor putea racorda legal la rețeaua de distribuție de electricitate dacă vor prezenta o adeverință eliberată de administrația publică locală în a cărei rază teritorială este situat respectivul imobil, se precizează într-un proiect de ordin al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: Dacă analizăm nivelul consumului propriu tehnologic (CTP) al companiilor distribuitoare, România pare a fi paradisul hoților de curent. Potrivit unor surse din piață, furturile de curent pot ajunge și la 50% din CTP. Așa se face că procentajul de clienți care fură energie este unul semnificativ. În cazul Distribuție Oltenia, de exemplu, în 2019 au fost identificate 2.674 cazuri din 16.943 cazuri verificate (15,8%), în creștere față de 2018, când au fost identificate 1.954 cazuri din 17.848 cazuri verificate (10,9%).
În realitate, există foarte multe cazuri în care potențialii consumatori legali fie și-au construit case fără autorizații, fie locuiesc în imobile “nerevendicate” de nicio persoană fizică sau vreo instituție, însă fără acte de proprietate sau de închiriere. Iar în absența acestora, legislația nu permite racordarea la rețeaua de distribuție. Drept urmare, majoritatea optează să consume curent ilegal, prin “autoservire”.
Problema este că, și dacă ar fi vrut să intre în legalitate, respectivii consumatori nu puteau face acest lucru, potrivit legislației în vigoare.
CITEȘTE ȘI FOTO Alka - Prima companie privată amendată pentru reclame sexisteDrept urmare, ANRE a decis să promoveze un proiect legislativ prin care “pentru situația unui utilizator client casnic, care nu deține un act de proprietate pentru imobil sau un contract care îi dă drept de folosință asupra imobilului, acesta va prezenta, ca documente ale contractului, o adeverință eliberată de administrația publică locală în a cărei rază teritorială este situat imobilul din care să rezulte că solicitantul este cunoscut că deține imobilul sub nume de proprietar și o declarație pe proprie răspundere a solicitantului, autentificată notarial, prin care acesta declară că posedă imobilul ca un adevărat proprietar și nu a înstrăinat sau grevat imobilul.”
Întrebarea care apare este de ce ar dori o administrație publică să emită o astfel de adeverință, dacă, până în prezent, nu i-a acordat acestuia documentele necesare unei autorizații de construcție. Din punctul de vedere al operatorului de distribuție, măsura este una benefică, putând avea o mai bună privire de ansamblu asupra consumului efectiv și un control mai bun al puterilor instalate. Acesta este și motivul pentru care, în practică, și până în prezent, distribuitorii permiteau conectarea la rețea a "proprietarilor" fără acte, în pofida vidului legislativ.
Din punct de vedere al furnizorilor, însă, noua prevedere nu ajută cu nimic. În cazul rău-platinicilor, companiile furnizoare nu vor avea împotriva cui să se îndrepte. Ca să nu mai vorbim de costurile unei acțiuni în instanță, care de cele mai multe ori sunt mult superioare prejudiciilor individuale create.