România a primit o finanțare în avans de peste 450 milioane de euro prin programul REACT-EU, fonduri ce vor fi utilizate pentru gestionarea sosirii pe teritoriul țării a persoanelor care fug de războiul din Ucraina.
În total, Comisia Europeană a plătit peste 3,5 miliarde de euro în avans statelor membre, în urma adoptării unei propuneri pentru majorarea prefinanțării acordate prin programul REACT-EU, cu scopul de a sprijini țările care primesc și găzduiesc refugiați din Ucraina.
Plățile pentru REACT-EU au fost efectuate în cadrul acțiunii de coeziune a UE pentru refugiați în Europa (CARE).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Statele UE aflate “în prima linie” – Polonia, România, Ungaria și Slovacia - au primit o prefinanțare totală de 1,52 miliarde de euro.
România a primit fonduri de 450,12 milioane de euro, Polonia – 562,1 milioane de euro, Ungaria - 299,6 milioane de euro, iar Slovacia – 209,4 milioane de euro.
Contribuția UE va atenua povara suplimentară asupra bugetelor publice ale statelor membre, deoarece cheltuielile care pot fi acoperite sunt eligibile retroactiv de la data invaziei Ucrainei, potrivit Comisiei.
REACT-EU face parte din programul NextGenerationEU și oferă 50,6 miliarde de euro în anii 2021 și 2022 ca finanțare suplimentară pentru programele politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020.
În februarie, Comisia a aprobat o sumă suplimentară de 234 milioane de euro prin intermediul REACT-EU, fonduri destinate sprijinirii elevilor defavorizați, creării de noi locuri de muncă, precum și acordării de prime pentru lucrătorii din domeniul sănătății în contextul pandemiei.