Guvernul schimbă legea pentru bone. Vor putea fi angajate mai ușor de părinți

Guvernul schimbă legea pentru bone. Vor putea fi angajate mai ușor de părinți
scris 28 apr 2022

Bonele vor putea fi angajate cu contract individual de muncă încheiat şi de o persoană fizică, părinte sau, după caz, reprezentantul legal al copilului, conform unui proiect de lege aprobat de Guvern. Conform proiectului, prezentat anterior de Profit.ro, persoanele care au dobândit calificarea de baby-sitter se vor putea angaja ca bone, iar condițiile de calificare vor fi simplificate.

Proiectul de lege va fi transmis acum spre dezbatere și adoptare Parlamentului.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: În prezent, o persoană calificată să desfășoare servicii de îngrijire și supraveghere a copilului poate acorda aceste servicii fie în baza unui contract individual de muncă încheiat cu o persoană juridică, fie în calitate de persoană fizică autorizată (care încheie contract de prestări servicii cu părinții sau reprezentantul legal al copilului).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul, atac la creșterea nejustificată a prețurilor în anumite situații CITEȘTE ȘI Guvernul, atac la creșterea nejustificată a prețurilor în anumite situații

Guvernul prevede acum completarea legislației astfel încât profesia de bonă să poată fi exercitată ”în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă şi o persoană fizică, părinte sau, după caz, reprezentantul legal al copilului”.

Noua procedură de contractare a serviciilor de bonă pe persoană fizică

Persoana fizică dobândeşte capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator, din momentul dobândirii capacităţii depline de exerciţiu. În vederea simplificării relațiilor de muncă, bona – persoană fizică poate încheia un contract individual de muncă cu reprezentantul legal al copilului – persoană fizică, care va avea calitatea de angajator.

Astfel, după ce va obține parola Revisal de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, persoana fizică, în calitate de angajator, se înregistrează la Administrația fiscală prin depunerea formularului 020 (art. 1 lit d) Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice române şi străine care deţin cod numeric personal (020), cod 14.13.01.10.11/2, prevăzute în anexa nr. 4 la Ordinul nr. 3725/2017 din 19 decembrie 2017 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor şi a tipurilor de obligaţii fiscale care formează vectorul fiscal).

Atașat la declaratia 020 se anexează o copie dupa contractul de muncă înregistrat la ITM. Ulterior, acesta va depune declarația 112 (Ordin MF nr. 203/207/188/2021 din 16 februarie 2021 pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a "Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate"), în funcție de perioada fiscală aleasă prin formularul 020.

DECIZIE Părinții nu le pot da copiilor mai mult de trei prenume CITEȘTE ȘI DECIZIE Părinții nu le pot da copiilor mai mult de trei prenume

În același timp, Gvernul reglementează mai clar condițiile de închiere a contractelor de muncă pentru bone, stablind însă că pentru profesia de bonă este solicitat nivelul de calificare 3, care presupune un curs de 720 de ore, dintre care 240 ore de pregătire teoretică.

Persoana juridică sau persoana fizică, în calitate de angajator, va avea obligația de a întocmi un dosar personal pentru fiecare dintre bonele încadrate cu contract individual de muncă, de a-l păstra în bune condiții la sediu/domiciliu, precum și de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora.

Dosarul personal al bonei va cuprinde cel puțin următoarele documente:

a)  contractul individual de muncă și actele adiționale referitoare la modificarea, suspendarea și încetarea contractului individual de muncă;

b)  certificatul de calificare profesională obținut în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare sau diploma, certificatul sau alt titlu de bonă recunoscut sau echivalat conform prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările şi completările ulterioare, dupa caz;

c)  cazierul judiciar;

d)  adeverința medicală care atestă că este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei de bonă, inclusiv că nu se află în situația prevăzută la art. 6, lit

e)  raportul de evaluare psihologică eliberat de către un psiholog cu drept de liberă practică din care să reiasă că persoana este aptă din punct de vedere psihologic să exercite profesia de bonă;

f)  adeverinţa care să ateste că nu se află în situația prevăzută la art. 6, lit. f), emisă de direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului din subordinea consiliului judeţean/consiliul local al sectorului municipiului Bucureşti în a cărei rază teritorială se află domiciliul/reşedinţa bonei;

g)  declarația pe propria răspundere din care să reiasă că nu se află în situația prevăzută la art. 6 lit. b);

h)  certificatul de integritate comportamentală, prevăzut la art. 3, lit. a) din Legea nr. 118/2019 privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum şi pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, cu modificările ulterioare. 

 Reglementarea activităților casnice, desfășurate acum ”la negru”, semnată. Curățenia, îngrijirea și chiar bonele vor fi plătite prin tichete CITEȘTE ȘI Reglementarea activităților casnice, desfășurate acum ”la negru”, semnată. Curățenia, îngrijirea și chiar bonele vor fi plătite prin tichete

De asemenea, va fi permisă exercitarea profesiei de bonă în aceleași condiții și de către presoanele care au dobândit calificarea de baby-sitter.

Astfel, exercitarea profesiei de bonă se poate realiza în condițiile prevăzute de Legea nr. 167/2014 și de către persoanele care au dobândit calificarea de babysitter, anterior intrării în vigoare a noii legi.

Programele de formare profesională de babysitter în curs de desfășurare la data intrării în vigoare a noii legi continuă și se finalizează.

Contractele de prestări de servicii specifice activității de bonă și/sau babysitter aflate în executare la data intrării în vigoare a noii legi rămân valabile și se execută potrivit prevederilor care au stat la baza încheierii acestora.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bona
bone
angaja
parinti
persoana fizica
persoana juridica
pfa
guvern
legislatie
contract
munca
dosar
baby sitter