RETROSPECTIVĂ 2017 a fost ultimul an cu prețuri reglementate la furnizarea de energie electrică

RETROSPECTIVĂ 2017 a fost ultimul an cu prețuri reglementate la furnizarea de energie electrică
scris 31 dec 2017

2017 a fost ultimul an cu prețuri reglementate la furnizarea de energie electrică, responsabilă pentru aproximativ jumătate din valoarea facturii achitate de un consumator casnic.

De la 1 ianuarie va fi eliminată și componenta de 10% reglementată în prezent de Autoritatea Națională de Reglementată din Domeniul Energiei. În urmă cu un an, componenta reglementată era de 30%. Între 1 ianuarie și finalul lunii iunie aceasta a scăzut la 20%, pentru ca în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2017 să ajungă la 10%.

Urmărește-ne și pe Google News

De la 1 ianuarie, fiecare consumator casnic care nu a negociat pe piața liberă un contract de furnizare va achita pentru curentul furnizat un preț dependent de cel achitat de furnizorul său de ultimă instanță pe OPCOM pentru energia achiziționată, recunoscut de ANRE, așa numita componentă de piață concurențială (CPC).

ANRE a decis deja să compenseze eliminarea de la 1 ianuarie 2018 a componentei reglementate de 10% din prețul energiei electrice prin scăderea, în medie, cu 0,34%, la nivelul întregii țări comparativ cu trimestrul al patrulea al acestui an, a prețului energiei active, fostul “tarif” reprezentând Componenta de Piață Concurențială (CPC). “Furnizorii de ultimă instanță au solicitat, pentru semestrul I 2018, creșterea medie a prețurilor denumite ”tarif CPC” cu 10,87%, comparativ cu cele avizate pentru trimestrul IV al anului 2017”, susține ANRE.

Decizia ANRE de micșorare a tarifelor CPC surprinde, în urmă cu zece zile fiind finalizate licitațiile pentru trimestrul I din anul 2018 de pe Piața Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU), la prețuri majorate considerabil față de cele din acest trimestru. Astfel, pentru energia livrată în bandă, între orele 1:00 — 24:00, prețul va fi de 245 de lei pe MWh, cu 6,5% mai mare decât în trimestrul patru din acest an. Prețul pentru intervalul orar 8:00 — 24:00 va fi de 272 lei pe MWh, cu 7% mai mare, iar pentru vârf de consum, adică între orele 18:00 și 24:00, prețul va fi de 302 lei pe MWh, în creștere cu 13%.

Prețul furnizării energiei electrice reprezintă aproximativ jumătate din factura achitată de un consumator. O altă treime este reprezentată de tarifele de distribuție. Pe 12 decembrie, ANRE a decis micșorarea, în medie, la nivelul întregii țări, a acestora cu 1,08%. Potrivit ANRE, cei 8 operatorii de distribuție concesionari solicitaseră pentru anul 2018 creșterea medie a tarifelor de distribuție cu 9,78 %, comparativ cu tarifele aprobate pentru anul 2017.

În plus, prețurile se vor majora cu alte 0,6 puncte procentuale ca urmare a deciziei Transelectrica de a majora tariful pentru serviciile tehnologice de sistem cu 28%, cu 2,67 lei/MWh, până la 12,06 lei/MWh.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, prețul unui kwh, care include atât tariful de distribuție, cât și cel de transport, de sistem și certificatele verzi, etc, s-a majorat cu peste 20% în medie la nivel național.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
electricitate
furnizare