Renovarea școlilor din sectorul 6, pentru 300 milioane lei, fără licitații pentru fiecare lucrare în parte

Renovarea școlilor din sectorul 6, pentru 300 milioane lei, fără licitații pentru fiecare lucrare în parte
scris 18 sep 2015

Primăria Sectorului 6 a lansat licitația pentru încheierea unui acord cadru în valoare de 300 de milioane de lei, pentru lucrări de reparații la școli, urmând să fie acceptate până la zece firme. Anunțul nu prevede, însă, și scoaterea la licitație a contractelor subsecvente, pentru fiecare lucrare în parte. Implicit, acestea vor fi efectuate, fără a mai fi licitate separat, de unele dintre cele zece firme ce vor fi admise la acordul cadru. În urmă cu trei ani, o situație similară a adus prejudicii Primăriei.

Acordul, care va fi derulat de Administrația Școlilor Sector 6, prevede renovarea a 44 de unități de învățământ preuniversitar iar suma de 300 de milioane de lei, la care se adaugă TVA, va fi alocată într-un interval de patru ani. Administrația a anunțat că vor fi selectate cele mai bune zece oferte depuse pentru încheierea acordului cadru. Criteriul principal de selecție este prețul cel mai mic.

Urmărește-ne și pe Google News

La capitolul “lucrări subsecvente” se menționează doar că acestea nu vor fi atribuite “prin reluarea competiției”, mai exact prin organizarea de licitații pentru fiecare lucrare în parte. Implicit, Administrația Școlilor va selecta în acest sens firme dintre cele zece care vor încheia acordul cadru.

Valoarea celei mai mari lucrări subsecvente este de două milioane de lei, plus TVA, iar a celei mai mici, de 20.000 de lei, plus TVA. Acestor sume se pot adăuga procente de 10% pentru situații și lucrări neprevăzute. Administrația Școlilor Sector 6 mai anunță că nu va accepta împărțirea în loturi a lucrărilor.


Studiu de caz

Ultimul acord cadru a fost scos la licitație de Administrația Școlilor Sector 6 în 2012 și au fost admise atunci 16 firme, pe baza prețului cel mai mic oferit. La acel moment, când a fost vorba despre încheierea contractelor subsecvente, firmele care licitaseră, la încheierea acordului cadru, cu cele mai bune prețuri au transmis că nu mai au disponibilitate să efectueze lucrările incluse în aceste contracte subsecvente. Implicit, autoritatea contractantă a selectat societăți situate, cu precădere, în cea de-a doua parte a clasamentului realizat în urma acordului cadru, la costuri mai mari.

Unele dintre aceste firme din urmă, care au încheiat contractele subsecvente la prețuri mai mari, au subcontractat, apoi, lucrările către firme care inițial au transmis că nu mai au disponibilitate să efectueze și acele lucrări, primăria sectorului 6 fiind astfel singura păgubită prin achitarea unor sume mai mari.

viewscnt
Afla mai multe despre
sector 6
renovare scoli