Refugiații care nu pot fi cazați în spațiile Inspectoratului General pentru Imigrări, din cauza aglomerației, vor primi din partea statului român aproximativ 500 de lei lunar, timp de un an, pentru a-și închiria un spațiu de locuit.
Procedura urmează să fie aprobată de Guvern.
Executivul a calculat totodată cheltuielile lunare generate de hrana, îmbrăcămintea și cazarea refugiaților la 1.117 lei lunar pe timp de vară și la 1.185 lei în sezonul rece.
Primii refugiați sirieni ar urma să ajungă în România în luna noiembrie, autoritățile române pregătind șase centre de primire, în București, Giurgiu, Galați, Șomcuța Mare, Rădăuți și Timișoara.
Autoritățile au insistat în repetate rânduri că nu pot asigura decât primirea a maximum a 1785 de refugiați, aceasta fiind capacitatea actuală, și s-au împotrivit la Comisia Europeană impunerii de cote obligatorii pentru fiecare țară.
Conform celei mai recente decizii a Consiliului miniștrilor de Interne din statele comunitare (JAI) , România trebuie să preia 2.475 de refugiați, dintre care 585 din Italia și 1890 din Grecia, la care se adaugă însă alte 2.362 persoane stabilite la jumătatea lunii septembrie tot de către miniștrii de Interne din UE.
Prin cumularea celor două decizii JAI, în România ar urma să ajungă 4.837 refugiați, număr care poate însă crește la 6.351 prin redistribuirea în următoarea etapă a altor zeci de mii de refugiați. Refugiații vor veni însă în România eșalonat într-un interval de 1-2 ani, iar autoritățile de la București vor primi câte 6.000 euro pentru fiecare astfel de persoană.