Recordul pentru cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor, doborât după doar 24 de ore

Recordul pentru cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor, doborât după doar 24 de ore
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 iul 2024

Luni, 22 iulie 2024, a fost cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor meteorologice, potrivit datelor preliminare furnizate de agenția de monitorizare a Uniunii Europene, depășind precedentul record stabilit de ziua de duminică, 21 iulie 2024, care a deținut acest titlu pentru doar 24 de ore, informează Reuters.

Temperatura medie a aerului la nivel global a crescut luni la 17,15 grade Celsius, cu 0,06 grade Celsius peste recordul stabilit duminică, potrivit Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S) al Uniunii Europene, care monitorizează tiparele meteorologice în baza unor înregistrări ce au început să fie efectuate în 1940, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Violențele din Leeds, cu români implicați: Poliția face arestări în timp ce își apără decizia de a retrage polițiștii în timpul tulburărilor din zona Harehills CITEȘTE ȘI Violențele din Leeds, cu români implicați: Poliția face arestări în timp ce își apără decizia de a retrage polițiștii în timpul tulburărilor din zona Harehills
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Anul trecut, recordul a fost depășit timp de patru zile la rând, între 3 și 6 iulie 2023. Înainte de acea perioadă, cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor a fost 13 august 2016.

"Lunea trecută ar putea să fi stabilit un nou record global pentru cea mai caldă temperatură medie globală absolută din toate timpurile - mă refer aici la o perioadă care acoperă zeci de mii de ani în urmă", a declarat climatologul Karsten Haustein de la Universitatea Leipzig din Germania.

FOTO INEDIT Efect al haosului digital CrowdStrike: tichete de îmbarcare în avion scrise de mână cu pixul. Întârzieri, anulări de zboruri și probleme la check-in din cauza penei IT CITEȘTE ȘI FOTO INEDIT Efect al haosului digital CrowdStrike: tichete de îmbarcare în avion scrise de mână cu pixul. Întârzieri, anulări de zboruri și probleme la check-in din cauza penei IT

În ultimele zile, orașe din Japonia, Indonezia și China au înregistrat temperaturi record. Țările din regiunea Golfului Persic, de asemenea, s-au confruntat cu indici de căldură - luând în considerare umiditatea - care au depășit 60 de grade Celsius. Între timp, temperaturile din unele zone ale Europei au depășit 45 de grade Celsius.

Schimbările climatice, stimulate de arderea combustibililor fosili, se află în spatele acestor recorduri, au afirmat mai mulți oameni de știință.

Dar, spre deosebire de anul trecut, când schimbările climatice s-au combinat cu modelul climatic El Nino pentru a stabili un nou record zilnic de căldură, un astfel de fenomen combinat nu a existat în luna iulie din 2024.

Teoriile conspirației abundă după pana Microsoft: De la elite globale la al treilea război mondial iminent CITEȘTE ȘI Teoriile conspirației abundă după pana Microsoft: De la elite globale la al treilea război mondial iminent

Karsten Hausten consideră "remarcabil" faptul că recordul a fost doborât în această perioadă, întrucât clima planetei noastre a intrat într-o fază neutră, în care nu se mai face resimțit impactul fenomenului El Nino. 

Anterior a fost anunțat că duminică, 21 iulie, a fost cea mai caldă zi înregistrată vreodată la nivel global, potrivit datelor preliminare ale Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene.

Copernicus a confirmat pentru Reuters că recordul de temperatură medie zilnică stabilit anul trecut pare să fi fost depășit duminică, în înregistrările sale care datează din 1940.

Iohannis a promulgat legea care permite vânarea în doi ani a aproape 1.000 de urși CITEȘTE ȘI Iohannis a promulgat legea care permite vânarea în doi ani a aproape 1.000 de urși

Temperatura medie globală a aerului la suprafață a atins duminică 17,09 grade Celsius - ușor mai mare decât precedentul record stabilit în iulie anul trecut, de 17,08 C.

Valurile de căldură au pârjolit zone întinse din Statele Unite, Europa și Rusia în ultima săptămână.

Barcelona ia o nouă măsură în lupta împotriva turismului excesiv CITEȘTE ȘI Barcelona ia o nouă măsură în lupta împotriva turismului excesiv

Anul trecut, recordul a fost depășit patru zile la rând, între 3 și 6 iulie, deoarece schimbările climatice, determinate de arderea combustibililor fosili, au condus la o căldură extremă în emisfera nordică.

Fiecare lună începând cu iunie 2023 - 13 luni la rând - a fost cea mai caldă de la începutul înregistrărilor, comparativ cu luna corespunzătoare din anii anteriori, a precizat Copernicus.

Creștere puternică a numărului de cazuri de COVID în ultimă săptămână în România provocată de o nouă variantă a virusului. Avertismentul unui cunoscut medic CITEȘTE ȘI Creștere puternică a numărului de cazuri de COVID în ultimă săptămână în România provocată de o nouă variantă a virusului. Avertismentul unui cunoscut medic

Unii oameni de știință au sugerat că 2024 ar putea depăși 2023 ca cel mai cald an de la începutul înregistrărilor, deoarece schimbările climatice și fenomenul meteorologic natural El Nino - care s-a încheiat în aprilie - au împins temperaturile tot mai sus în acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
canicula
istorie