Reacția Romsilva - Cum explică bonusul de pensionare de 100.000 de euro

Reacția Romsilva - Cum explică bonusul de pensionare de 100.000 de euro
scris astăzi, 15:06

Romsilva reacționează după anunțul ministrului Mediului conform căruia un director din cadrul regiei de stat a primit, la pensionare, un bonus de 10 salarii brute, arătând că personalul silvic beneficiază, conform legii, de o gratificație în momentul pensionării, ”egală cu de minimum 5 ori salariul brut pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.”

"Acest bonus a fost prevăzut încă din anul 1992, în primul Statut al Personalului Silvic, adoptat la un an după înființarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Chinezii de la Haier Tech închid fabrica din Prahova, toți angajații vor fi disponibilizați. Ajutor de stat anulat. Anterior au fost sute de concedieri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Chinezii de la Haier Tech închid fabrica din Prahova, toți angajații vor fi disponibilizați. Ajutor de stat anulat. Anterior au fost sute de concedieri

Prevederea legală, obligatorie pentru administratorii pădurilor de stat sau private, a fost transpusă în Contractul Colectiv de Muncă în urma negocierilor cu sindicatele din silvicultură, fiind prevăzute, la momentul pensionării, un bonus între 2 și 10 salarii brute, în funcție de vechimea în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Beneficiarul plătește, pentru aceste sume, toate taxele, impozitele și contribuțiile legale, ca orice alt venit salarial.

Precizăm că bonusul de circa 500 mii lei prezentat în spațiul public ca fiind încasat la pensionarea unui angajat al Romsilva, este de fapt în cuantumul sumei de 290 mii lei (net) după impozitare și este un caz excepțional. Media bonusurilor acordate în ultimii 2 ani celor 1.267 de angajați care s-au pensionat este de 90 mii lei, sumă netă.

Conform principiilor transparenței instituționale, sumele destinate plății bonusurilor la care s-a făcut referire în spațiul public au fost menționate în Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2024 al Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, supus dezbaterii publice de către Autoritatea Publică Tutelară și aprobat  prin Hotărârea de Guvern 316/2024, din data de 4 aprilie 2024, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 314, în data de 8 aprilie 2024.

Grupul olandez IT Wolters Kluwer va concedia o parte dintre angajații din România CITEȘTE ȘI Grupul olandez IT Wolters Kluwer va concedia o parte dintre angajații din România

Totodată, conform acelorași principii de transparență, Romsilva este supusă periodic auditului Curții de Conturi și altor organisme de control abilitate, care nu au constatat încălcări ale legislației în vigoare în ceea ce privește aceste plăți.

De asemenea, precizăm că în anul 2024 suma totală plătită drept bonusuri a fost redusă cu 60%, iar începând cu 1 ianuarie 2025, în conformitate cu OUG 156/2024, aceste bonusuri au fost anulate.

În prezent, managementul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva a demarat procesul pentru modificarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul instituției.

Precizăm că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este o instituție care se autofinanțează, inclusiv din servicii silvice asigurate proprietarilor privați de păduri, nefiind finanțată cu sume și subvenții de la bugetul de stat.

VIDEO&FOTO Lucrări de prevenire a electrocutării păsărilor la sute de stâlpi ai rețelei de distribuție a energiei electrice din zona Dobrogei, considerată cea mai periculoasă CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Lucrări de prevenire a electrocutării păsărilor la sute de stâlpi ai rețelei de distribuție a energiei electrice din zona Dobrogei, considerată cea mai periculoasă

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a înregistrat, între 2019 și 2023, un profit brut cumulat de 792,65 milioane lei, din care a vărsat, în total, la bugetul de stat, 716,71 milioane lei.

Precizăm că la înființarea sa, în anul 1991, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva avea 46.472 angajați, administrând circa 6,3 milioane hectare fond forestier, în timp ce la finalul anului 2023 erau angajate 14.189 persoane, regia administrând 3,12 milioane hectare proprietatea publică a statului și asigurând servicii silvice pentru alte circa 1,2 milioane hectare fond forestier aflate în alte forme de proprietate. În plus, Romsilva administrează și 22 de parcuri naționale și naturale și 16 herghelii și depozite de armăsari", transmite Romsilva.

Un director din cadrul regiei de stat Romsilva a primit, ca bonus la momentul pensionării, 10 salarii brute, reprezentând un total de 500.000 lei, echivalentul a 100.000 de euro, transmite ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„În contractul colectiv de muncă s-a convenit ca la pensionare să primești 10 salarii brute, luate în cuantum net. Sunt persoane în Regia Națională a Pădurilor Romsilva care la pensionare, conform contractului colectiv de muncă legal discutat cu sindicatul, cu consiliul de administrație, cu conducerea executivă, dar în conformitate cu acel contract colectiv de muncă, persoana respectivă, la pensionare, a încasat 500.000 lei”.”, a declarat ministrul Mircea Fechet la Digi24.

Avertisment - Campanie falsă de reduceri pe Facebook cu numele Altex. Compania a demarat pașii legali CITEȘTE ȘI Avertisment - Campanie falsă de reduceri pe Facebook cu numele Altex. Compania a demarat pașii legali

Ministrul Mediului a mai spus că „în contractul colectiv de muncă, după lungi negocieri între sindicat și conducerea executivă a Regiei Naționale a Pădurii, s-a convenit ca la pensionare să primești 10 salarii, iar „asta se mai întâmplă și în alte regii”.

„Primești unu, primești două, primești nouă. Ceea ce e cu atât mai halucinant este faptul că cele 10 salarii, dacă citez din memorie formularea respectivă: 10 salarii brute luate în cuantum net. Și am zis: puteați să spuneți 20 de salarii, că măcar discutam sincer unii cu ceilalți. Cum să spui 10 salarii brute luate în cuantum net? Am cerut acum o săptămână lista acestor beneficii obținute de foștii angajați ai regiei”, a adăugat el.

Reacția Romsilva

Regia Națională a Pădurilor a confirmat că angajații primeau până acum o primă „între 2 și 10 salarii brute” în momentul pensionării, calculată în funcție de vechimea în instituție. Această prevederea legală era prevăzută până acum în Contractul Colectiv de Muncă.

Adrian Câciu: Statul român plătește anual peste o sută de milioane de euro pe chirii CITEȘTE ȘI Adrian Câciu: Statul român plătește anual peste o sută de milioane de euro pe chirii

Regia precizează și că „beneficiarul plătește, pentru aceste sume, toate taxele, impozitele și contribuțiile legale, ca orice alt venit salarial”.

Din 2025 aceste bonusuri au fost anulate, iar în 2024 valoarea acestor gratificații a scăzut cu 60%, a transmis Romsilva.

viewscnt
Afla mai multe despre
romsilva
prima