RADET începe, luni, probele la cald necesare pregătirii rețelei de termoficare pentru noul sezon de încălzire 2015-2016, clienții Regiei fiind rugați să deschidă vanele montate pe circuitul de încălzire din subsolul blocurilor, precum și robineții montați pe calorifere, pentru o încărcare și o aerisire corectă a instalației de încălzire.
Ulterior efectuării probelor la cald, începând cu ziua de marți, 13 octombrie, se poate trece la furnizarea agentului termic pentru încălzire, se arată într-un comunicat al RADET.
"Decizia furnizării agentului termic pentru încălzire se va face cu respectarea prevederilor articolului 117 din H.G. 425/1994, potrivit căruia: “ Începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 18.00 - 6.00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10°C sau mai mici iar oprirea încălzirii se face după 3 zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depășește +10°C, între orele 18.00-6.00”", se precizează în comunicatul regiei.
RADET atenționează că lipsa încălzirii la unele blocuri sau scări de bloc poate fi cauzată de faptul că sunt asociații de proprietari care nu și-au deschis vanele de la subsol, urmare a solicitărilor venite de la locatari.
Consiliul de Administrație al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice București (RADET) a avizat, săptămâna trecută, documentele necesare transformării RADET în societate comercială, variantele luate în calcul de autorități fiind ca RADET să intre fie într-o formă de asociere cu ELCEN, fie în faliment, caz în care Primăria Capitalei ar urma să înființeze o nouă societate de termoficare.
ELCEN a transmis, la finalul lunii trecute, că a ajuns la un acord cu Romgaz pentru reeșalonarea pe doi ani a datoriilor ELCEN față de producătorul de gaze, în valoare de 362 milioane lei, inclusiv penalități, după ce Romgaz avertizase cu o zi înainte că ar putea sista furnizarea de gaze dacă ELCEN nu prezintă, până pe 15 octombrie, un program ferm de stingere a datoriilor.
ELCEN a arătat că a acumulat datorii față de Romgaz și alți furnizori de gaze naturale pentru că nu a încasat de la RADET, în ultimii doi ani facturile aferente energiei termice livrate, datoriile RADET față de ELCEN ajungând la 3,58 miliarde lei la finalul lunii august a acestui an.
Pe de altă parte, cei de la ELCEN spun că se află în discuții cu RADET pentru încheierea unui protocol de eșalonare a datoriilor regiei, pe o perioadă de 10 ani, cu condiția ca, până la sfârșitul anului 2015, pe lângă factura curentă, RADET să achite 250 milioane lei, suma necesară plății furnizorilor de gaze.