ANRE: Prețul de producție al energiei termice pentru bucureșteni nu se va majora la iarnă

ANRE: Prețul de producție al energiei termice pentru bucureșteni nu se va majora la iarnă
scris 24 sep 2015

Prețul de producție al energiei termice generate de Electrocentrale București (ELCEN), care alimentează sistemul de încălzire centrală din Capitală, prin rețeaua de distribuție a RADET, nu se va majora în această iarnă, a declarat vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă.

"Nu va crește prețul de producție al ELCEN în această iarnă pentru consumatorii din București", a declarat Calotă, la o conferință despre energia termică organizată de trustul Intact.

Urmărește-ne și pe Google News

La rândul lor, reprezentanții RADET au afirmat că sunt pregătiți să furnizeze agent termic în această iarnă și că populația nu va rămâne fără căldură în sezonul rece, arătând că societatea a făcut eforturi foarte mari pentru a înlocui circa 6.500 de metri liniari de rețea primară de distribuție, din cauza problemelor financiare cu care se confruntă.

Prețul de producție al gigacaloriei în București, practicat de producătorul ELCEN, s-a majorat de la 1 ianuarie 2015, ca urmare a unei decizii a ANRE, cu 12%, de la 166,1 la 186 lei/gigacalorie.

În prețul final al gigacaloriei, pe lângă prețul producătorului, intră tarifele de transport și distribuție, plus taxele. Prețul final suportat de consumatori pe facturi depinde mult și de nivelul subvenției acordate de primărie.

"Avem premise pentru ca în iarna 2015-2016 toți producătorii, cei 38 de producători calificați în schema de bonus de cogenerare să nu înregistreze creșteri de preț de producție la energia termică. O veste bună și pentru dânșii, cât și pentru primari și pentru cetățenii beneficiari ai serviciului public. Rămâne să vedem mai departe cum evoluează tariful de transport și distribuție și prețul final. Dar asta este altă discuție", a spus Calotă.

Vicepreședintele ANRE a mai declarat că instituția are în vedere publicarea unui raport cu privire la rezultatele sistemului de subvenționare a producției de energie în cogenerare în ceea ce privește eficientizarea activității acesteia, prin bonusurile de cogenerare acordate producătorilor și suportate de consumatori pe facturile lor.

Acesta a arătat că, din cercetarea ANRE, a rezultat că subvenționarea cogenerării nu a eficientizat deloc sistemele de încălzire centralizată din anumite localități, dând ca exemple Târgoviște, Brăila, Pitești, Drobeta Turnu Severin, Galați, Deva, o serie de localități din Valea Jiului, Râmnicu Vâlcea și Constanța.

Președintele Consiliului de Administrație al RADET București, Gabriel Dumitrașcu, a declarat, recent, că există riscul real ca în această iarnă să nu se asigure continuitatea alimentării cu energie termică a populației, acuzând faptul că, la nivelul municipiului București, MW-ul de energie termică este mai scump decât cel de energie electrică.

Reprezentanții Electrocentrale București au contrazis afirmația lui Dumitrașcu cu privire la prețuri și au acuzat faptul că RADET și primăria Capitalei nu au mai modernizat de ani de zile rețeaua de termoficare a Bucureștiului.

viewscnt
Afla mai multe despre
incalzire centrala
factura intretinere
gigacaloria
pret gigacalorie
radet
elcen
pret caldura