Puterea intervine iar în școli pentru manualul școlar. Ministrul a semnat achiziția de manuale prin licitație

Puterea intervine iar în școli pentru manualul școlar. Ministrul a semnat achiziția de manuale prin licitație
scris 7 mar 2019

Senatorii au adoptat o nouă lege a manualului școlar, similară însă cu cea prin care au fost eliminate complet manualele alternative, publicate de edituri private, și care a fost declarată neconstituțională. Noul proiect stabilește 3 variante ale acestui manual, denumit "manual școlar de bază", la fel ca în legea declarată neconstituțională. Proiectul aprobat prevede că drepturile pentru manuale vor fi achiziționate de Ministerul Educației, în contextul în care anul trecut Editura Didactică și Pedagogică a devenit societate pe acțiuni în subordinea ministerului. Noul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a lansat achiziționarea de manuale conform vechiului sistem.

De ce este important: În prezent, conform unei reforme din anii '90, piața de manuale este liberalizată, iar editurile private participă la o licitație publică privind manualele școlare, cele câștigătoare fiind cumpărate de Guvern pentru a fi utilizate în școli.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este interesant: Anul trecut, PSD a inițiat o lege a manualului care stabilea inițial că va exista un singur manual unic pentru fiecare disciplină, selectat într-un concurs național de către Ministerul Educației și publicat prin Editura Didactică și Pedagogică, societate comercială aflată în subordinea ministerului. Deși ulterior numărul manualelor avizate de minister pentru fiecare disciplină a fost majorat în Parlament, Curtea Constituțională a declarat legea ca neconstituțională, pe motive de procedură legislativă, respectiv că legea nu trebuia adoptată de Senat ca for decizional al Parlamentului, ci de Camera Deputaților.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În urma deciziei Curții Constituționale, Senatul a respins proiectul inițial în luna noiembrie a anului trecut, iar acum a adoptat o nouă lege cu aceleași prevederi, preluate din proiectul declarat neconstituțional. Ambele proiecte au fost inițiate de fostul ministru al Educației, senatorul PSD Liviu-Marian Pop.

ULTIMA ORĂ Iohannis refuză în continuare să promulge proiectul de buget și îl retrimite în Parlament pentru o nouă dezbatere CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Iohannis refuză în continuare să promulge proiectul de buget și îl retrimite în Parlament pentru o nouă dezbatere

Astfel, potrivit acestui din urmă proiect, ”Ministerul Eucației Naționale achită contravaloarea a maxim trei manuscrise corespunzătoare unei discipline de studiu/modul de pregătire și clasă/nivel de studiu declarate admise în urma evaluării, care devin manuale școlare de bază”. 

Legea votată de Parlament stabilește însă că: ”În situația în care, după evaluare, sunt selectate mai puțin de trei variante, variantele care întrunesc condițiile de calitate devin manuale școlare de bază”. 

Senatorii au stabilit, totodată, în lege obligativitatea realizării manualului școlar de bază în format Braille, destinat utilizării școlarilor cu deficiențe de vedere. De asemenea, pe lângă formatul tipărit sau ”letric”, cum stabilește legea, manualele vor trebui să aibă un format digital și o variantă digitală interactivă

Manualele școlare de bază vor putea fi accesate inclusiv pe site-ul Ministerului Educației, fiind considerate resurse educaționale deschise, care pot fi accesate și utilizate fără nicio restricție privind drepturile de autor.

VIDEO Dăncilă, sinceră de la tribuna Parlamentului: Decât să vorbesc liber și să spun prostii, mai bine să am o hârtiuță în față! CITEȘTE ȘI VIDEO Dăncilă, sinceră de la tribuna Parlamentului: Decât să vorbesc liber și să spun prostii, mai bine să am o hârtiuță în față!

Fără o Lege a manualului școlar aplicabilă, Guvernul a adoptat totuși anul trecut hotărârea prin care Editura Didactică și Pedagogică a fost transformată din regie autonomă în societate comercială, aflată în subordinea Ministerului Educației și cu monopol asupra manualelor școlare. Și n acest caz, Curtea Constituțională a admis, în aprilie anul trecut, o seizare de neconstituționalitate depusă de opoziție cu privire la ordonanță, din motivația Curții reieșind că nu era nevoie de un act normativ de lege pentru această transformare a statutului Editurii, care nu a fost însă considerată în neregulă.

Între timp, însă, noul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a dispus luna trecută, prin ordin, achiziția manualelor școlare în vechiul sistem, procedură la care pot lua parte toate editurile de pe piață.

Proiectul de lege va fi transmis acum spre dezbatere Camerei Deputaților, care a nu respins încă proiectul aproape identic declarat neconstituțional.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
manual unic
scolar
editura
privat
stat
tipar
editare
minister
educatie
guvern
deputati
senat
parlament
variante
braille
format
digital