Punctul de pensie crește cu 15% de la 1 septembrie, la 1.265 de lei. Pensia minimă urcă la 704 lei. Plățile încep de luni

Punctul de pensie crește cu 15% de la 1 septembrie, la 1.265 de lei. Pensia minimă urcă la 704 lei. Plățile încep de luni
scris 1 sep 2019

Valoarea punctului de pensie crește, de la 1 septembrie, cu 15%, respectiv de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, odată cu intrarea în vigoare a Legii pensiilor, iar în 2021 va ajunge la 1.875 de lei. Totodată, pensia minimă garantată sau indemnizația socială pentru pensionari se majorează cu 64 de lei, de la 640 de lei la 704 lei, iar indemnizația pentru însoțitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate se majorează de la 880 lei la 1.012 lei.

"Suntem cu toate pensiile recalculate. Taloanele au fost tipărite, au fost făcute primele plăți către Poșta Română. De luni, începem efectiv plata noilor cuantumuri de pensii. După cum știți, prin Ordonanța 114, am prevăzut această majorare de punct de pensie, astfel încât la construcția bugetului pe 2019 am avut bază legală și am majorat", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Urmărește-ne și pe Google News

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde și perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, scrie News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Atenționare de călătorie transmisă de MAE: Riscul incendiilor de vegetație se menține ridicat în mai multe zone din Grecia CITEȘTE ȘI Atenționare de călătorie transmisă de MAE: Riscul incendiilor de vegetație se menține ridicat în mai multe zone din Grecia

Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut 3 copii și i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. La reducerea prevăzută se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil. Reducerea vârstei de pensionare se aplică și în cazul în care numărul de copii cuprinde și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani.

Opoziția a susținut că legea inițiată de PSD nu este sustenabilă și că în următorii ani Guvernul va avea o problemă în acoperirea majorărilor.

Camera Deputaților a adoptat, în 26 iunie, în calitate de for decizional, Legea pensiilor, inițiată de fostul ministru al Muncii Lia Olguța Vasilescu, iar legea a fost promulgată în 8 iulie de președintele Klaus Iohannis.

Dăncilă: Îl vom da în judecată pe președinte pentru afirmația că Guvernul este corupt CITEȘTE ȘI Dăncilă: Îl vom da în judecată pe președinte pentru afirmația că Guvernul este corupt

Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Marcel Ciolacu, a apreciat că era nevoie să fie pusă ordine în sistemul de pensii, anunțând că de la 1 septembrie punctul de pensie va crește la 1.265 de lei, în 2020 va ajunge la 1.775 de lei și la 1.875 de lei în 2021.

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a susținut că vor exista bani pentru plata pensiilor, deși necesarul va crește până la 149 miliarde lei în 2022 (față de 76 mld. în acest an). El a spus că pensiile vor reprezenta 11,7% din PIB, sub media europeană de 12,9%.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensie
punct de pensie
buget
pensia minima