PSD ridică la nivel de lege ideea lui Teodorovici: Angajarea la stat fără examen. Concursul impus acum este ”laborios” și ”costisitor”

PSD ridică la nivel de lege ideea lui Teodorovici: Angajarea la stat fără examen. Concursul impus acum este ”laborios” și ”costisitor”
scris 9 oct 2019

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, declara, în luna august, că tinerii absolvenți ar trebui angajați la stat, în sistemul de finanțe, fără a susține un concurs. Acum, PSD a inițiat un poiect de lege prin care tinerii care efectuează un stagiu de internship în administrația publică să fie angajați fără examenul prevăzut de lege, eludând astfel cerințe, probe sau examene care sunt cerute altor candidați.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Ministrul Teodorovici argumenta, în urmă cu câteva luni, că în perioada următoare vor ieși la pensie circa 2.500 de angajați din sistemul de Finanțe, motiv pentru care trebuie luate măsuri urgente.

Urmărește-ne și pe Google News

”E o idee mai veche și cred că e o idee care cred că e necesară pentru administrarea publică din România. Aici mă refer strict la partea de ANAF, finanțe, vamă, zonă în care trebuie să intre tot mai mulți tineri care să schimbe într-adevăr acest sistem și nu cred că e nevoie doar de o lege să se producă aceste schimbări. În septemebrie se poate transpune această idee în practică și mecanismul ar urma să fie în felul următor: orice facultate de profil economic, acreditată, de aici cu o medie de licență și o medie a anilor în liceu, peste un anumit nivel. Să spunem că este minim 8 această notă. Atunci poate intra un tânăr în acest sistem, momentat aceasta este doar o idee ”, a declarat Teodorovici.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De-a lungul timpului, Teodorovici a avut și reluat diferite idei, nu toate și aplicate, precum limitarea dreptului de a lucra în Uniunea Europeană sau amendarea jurnaliștilor care preiau declarațiile opoziției

\ CITEȘTE ȘI "Prima casă” în noua formulă "O familie, o casă" - în prag de adoptare rapidă. Noutate: Garantare de 100% de către stat pentru grupurile vulnerabile

Colegii social-democrați ai ministrului au prins însă ideea din zbor și au elaborat un proiect legislativ pentru punerea în practică a măsurii gândite de ministru.

Inițiatorii proiectului arată că internshipul își are originea în mediul privat, reprezentând o cultură de tip organizațional și de formare profesională continuă, dar la stat situația este mai complicată.

”În sectorul public însă, având în vedere aspectele legislative specifice afiate în vigoare, situația se prezintă diferit. Ne referim, desigur, la concursurile publice pentru ocuparea unui post. Un proces extrem de laborios, consumator de resurse materiale și de timp, costisitor din toate punctele de vedere”, arată parlmentarii PSD.

Astfel, deși legea în domeniu prevede că ”la încetarea contractului de internship, părțile pot conveni ca activitatea să continue prin încheierea, în condițiile legii, a unui contract individual de muncă", autorii proiectului au constatat că, totodată, Codul Muncii prevede că: ”Încadrarea salariaților la instituțiile și autoritățile publice și la alte unități bugetare se face numai prin concurs sau examen, după caz".

Lege semnată: Ștampila, eliminată din marea parte a instituțiilor statului. Actele de stare civilă, contractele publice și alte documente oficiale - fără ștampilă CITEȘTE ȘI Lege semnată: Ștampila, eliminată din marea parte a instituțiilor statului. Actele de stare civilă, contractele publice și alte documente oficiale - fără ștampilă

Prin urmare, parlamentarii PSD propun ca în cazul celor care au fost selectați pentru internship, ulterior stadiului, angajarea la stat să nu se mai facă prin examen sau concurs, conform Codului Muncii, ci doar prin simpla încheiere a unui contract de muncă, potrivit legii internshipului, astfel amendate.

”De ce mai este nevoie de un proces atât de laborios și de costisitor, precum un concurs sau examen, dacă ”organizația-gazdă" poate decide angajarea infernului dintr-o instituție, autoritate sau altă unitate bugetară, în urma evaluării activității și competențelor sale, cu contract individual de muncă, în condițiile în care există posturi vacante sau temporar vacante? Ambiguitatea legii induce ideea că, în unitățile bugetare, intemshipul, chiar dacă a fost finalizat cu o evaluare pozitivă, devine complet inutil, devreme ce, pentru accederea pe post, intemul va fi nevoit să susțină tot un concurs sau un examen. Oare, mai trebuie cheltuite resurse pentru susținerea unui concurs sau examen dacă s-a efectuat un stagiu de internship finalizat cu o evaluare pozitivă, iar organizația gazdă decide să-l angajeze pe cel evaluat de-a lungul intemshipului?”, se întreabă inițiatorii.

Aceștia trec însă peste faptul că legea internship-ului prevede doar criterii interne de selecție stabilte de o instituție publică pentru un ca un absolvent să intre într-un program de internship, în timp ce criteriile de angajare sunt, de obicei, prevăzute la nivel de acte normative, cu condiții precum specializare, vechime sau chiar cazier juridic curat.

În principiu, toate aceste criterii ar putea fi sărite de cei care efectuează un stagiu de internship și nu trec, de pildă, nici prin examenul necesar unui post într-o instituție publică.

viewscnt
Afla mai multe despre
angajare
stat
examen
internship
teodorovici
ministru
finant
proiect
lege
parlament