Proprietari ai firmelor de curățătorie reclamă: Profitând de decizia Guvernului, mall-urile ne obligă să funcționăm deși nu mai avem deloc clienți. Dacă ne oprim, plătim penalități

Proprietari ai firmelor de curățătorie reclamă: Profitând de decizia Guvernului, mall-urile ne obligă să funcționăm deși nu mai avem deloc clienți. Dacă ne oprim, plătim penalități
scris 3 apr 2020

Proprietari ai firmelor de curățătorie, cărora Guvernul le-a lăsat posibilitatea să funcționeze în continuare, reclamă că marile centre comerciale, respectiv mall-urile, le obligă, pe baza acestei decizii guvernamentale, să își continue activitatea deși nu mai au absolut deloc clienți, iar dacă opresc lucrul, le pot fi aplicate penalități contractuale, în calitate de chiriași ai mall-urilor. Ei susțin totodată că menținerea în funcțiune a curățătoriilor si spălătoriilor comerciale reprezintă un risc epidemiologic și atenționează că, prin serviciile prestate, nu își pot asuma responsabilitatea preîntâmpinării totale și prevenirii riscurilor de infectare a angajaților și potențialilor clienți. 

Prin Ordonanța Militară 2 din 21 martie, curățătoriile de haine din centrele comercile au fost incluse la excepții, ceea ce înseamnă că activitatea nu este suspendată, ca în cazul altor magazine.

O asociație recent înființată a depus petiții în care este sesizat riscul epidemiologic survenit din continuarea activității și a efectelor economice amenință supraviețuirea companiilor care operează din domeniu.

Patronatele critică proiectele de lege care pot fi aprobate astăzi de Parlament: Populismul poate costa mai mult decât criza! Ce vor oamenii de afaceri de la autorități CITEȘTE ȘI Patronatele critică proiectele de lege care pot fi aprobate astăzi de Parlament: Populismul poate costa mai mult decât criza! Ce vor oamenii de afaceri de la autorități

"Decizia autorităților de a lăsa la latitudinea noastră, a societăților să menținem deschise unitățile de curățătorie în Mall-uri, Centre Comerciale, magazine stradale, în calitate de chiriași, ne obligă conform contractului de închiriere să ne continuăm activitatea. Decizia este doar o recomandare, dar proprietarii de Mall-uri, Centre Comerciale, magazine stradale interpretează imperativ în favoarea lor, ca o obligație din partea noastră, ignorând comunicarea cu noi prin solicitările noastre. Aceștia nu sunt interesați că activitatea  noastră economică a scăzut cu 100%, fapt demonstrat prin statistici pe care le-am prezentat acestora prin înștiințări succesive. În unele cazuri pot fi aplicate penalități dacă ne suspendăm activitatea, chiar prin prisma riscului epidemiologic sesizat în scris", arată reprezentanții asociației.

Aceștia mai arată că în acest moment, menținerea în funcțiune a magazinelor (curățătorii si spălătorii comerciale), reprezintă un risc epidemiologic, iar prin serviciile prestate nu își pot asuma responsabilitatea preîntâmpinării totale și prevenirii riscurilor de infectare și răspândire cu COVID 19 a angajaților și potențialilor clienți. 

Toate spatiile în care funcționează curățătoriile - spălătoriile comerciale, atât din Mall-uri, Galerii Comerciale, chiar si cele dispuse stradal, sunt afectate și în imposibilitatea de a funcționa și a furniza serviciile specifice, din cauza blocării atât a accesului, cât și a reducerii posibilității de mișcare a clienților în zonele de vânzare.   
Urmărește-ne și pe Google News
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Situația noastră financiară se deteriorează, multe societăți comerciale din domeniu fiind în pragul  insolvenței din cauza chiriilor din Mall-uri, Centrele Comerciale care sunt sustenabile doar în condițiile unei activități normale. În acest moment acestea rămân neschimbate pentru această perioadă, în ciuda lipsei totale a clienților. Neplata chiriilor duce implicit la executarea imediată a scrisorilor de garanție bancară, care asigură garantarea contractului de închiriere. Nu va mai exista posibilitatea continuării activității, plata contribuțiilor la bugetul statului care sunt datorate în acest moment, dar și în viitor. Prin plata integrală a chiriilor nu vom putea ajunge niciodată sa mai plătim contribuțiile la stat și alte dări necesare, respectiv salariile angajaților. Ponderea chiriei in totalul cheltuielilor operaționale este de aproximativ 30% și constituie principala cheltuială în total cheltuieli, depășind cheltuielile de personal, o societate mijlocie având un număr mediu de 80-100 de angajați. Amânarea plății chiriei în baza Certificatului pentru Situații de Urgenta de la Ministerul Economiei nu rezolvă problema de fond a activității. Singura soluție pentru a putea relua activitatea la ridicarea stării de urgență o constituie suspendarea activității, (legiferată) respectiv, suspendarea contractelor de închiriere și, pe cale de consecință, neachitarea chiriei pe perioada stării de urgență!", mai spun curățătoriile.  
 
Menținerea serviciilor de curățătorie prevăzute in art. 2 alin. 1 din Ordonanța Militară 2/21.03.2020 in categoria „excepții” de la magazinele deja închise in contextul elementelor de mai sus creează mari greutăți în negocierile cu proprietarii de spații. În lipsa unei activități economice, curățătoriile se află în imposibilitatea de a plăti chiriile și salariile în integralitate.
 
Reprezentanții asociației solicită scoaterea serviciilor din cadrul excepțiilor prevăzute în art. 2 alin. 1 din Ordonanța Militară 2/21.03.2020, respectiv suspendarea activității serviciilor de curățătorie desfășurate în Mall-uri, Centre Comerciale. Totodată, aceștia mai cer ajutorul pentru plata salariilor după încetarea stării de urgență prin amânarea și eșalonarea pe o perioadă de la 6 la 12 luni a datoriilor acumulate la data de astăzi, pentru bugetul statului, a contribuțiilor aferente salariilor și TVA.
 
Aceștia mai cer suspendarea contractelor de închiriere și, în consecință, neplata chiriei pe perioada stării de urgență, dar și includerea în lista domeniilor afectate și care vor beneficia de măsurile de sprijin care vor fi decise.
viewscnt
Afla mai multe despre
spalatorii
ordonanta militara
centre comerciale