La cererea viitorilor soți, căsătoria va putea fi încheiată și în afara sediului serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau sediului primăriei. Astfel, ceremonia oficială va putea fi organizată în parcuri, muzee sau în alte locuri în aer liber, prevede un proiect de lege promulgat astăzi de șeful statului.
Proiectul a fost inițiat de liderul deputaților PNL, Florin Claudiu Roman, fiind adoptat luna trecută de Parlament.
De ce este important: Atribuțiile de stare civilă sunt îndeplinite de consiliile județene, respectiv de Consiliul General al Municipiului București, de serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor, în unitățile administrativ-teritoriale unde acestea sunt constituite, precum și de ofițerii de stare civilă din cadrul primăriilor unităților administrativ-teritoriale în care nu funcționează servicii publice comunitare locale de evidență a persoanelor.
Autoritatea este dată de persoana care oficializează căsătoria, respectiv ofițerul stării civile, de tricolor și de formula care se rostește la starea civilă, iar nu de locul în care procedura de stare civilă are loc, arată însă autorul proiectului.
”Multe cupluri visează la o ceremonie pe plajă, marginea pădurii sau malul unui lac. Dar visul lor de a-și uni destinele în aer liber se poate materializa și în micile oaze din oraș, oferite de grădinile publice, parcurile ori alte spații în aer liber. Mulți aleg un foișor boem sau o arcadă cu flori pentru locul în care vor deveni, în acte, soț și soție. Cert este că o cununie civilă în aer liber îți dă posibilitatea să alegi dintr-o gamă variată de decorațiuni, care mai de care mai colorate, mai elegante sau mai rustice, în funcție de preferințe și de tematica aleasă”, subliniază inițiaitorul.
Prin urmare, noua lege modifică legislația cu privire la actele de de stare civilă astfel încât încheierea căsătoriei să poată fi oficiată în astfel de locuri, cu acordul primarului.
”Căsătoria se poate încheia și în afara sediului serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, al primăriei competente, cum ar fi grădinile publice, parcurile, muzeele și alte locuri în aer liber, la cererea viitorilor soți, cu aprobarea primarului”, stabilește legea promulgată.