Proiectul care preia norma UE ce schimbă producția țigărilor include termene mai largi pentru unele produse

Proiectul care preia norma UE ce schimbă producția țigărilor include termene mai largi pentru unele produse
scris 24 feb 2016

Proiectul de lege care preia noile reguli UE de schimbare a procesului de producție a țigărilor intră în vigoare din 20 mai 2016, dar va permite introducerea pe piață a mai multor produse neconforme încă un an, până la 20 mai 2017. Simultan, vor fi acceptate exceptări temporare, până la data de 20 mai 2019, de la obligația privind poziția avertismentului de sănătate și a timbrului fiscal pe pachetele de țigări.

Anterior, producătorii de tutun au arătat că noua Directivă UE, care va fi aplicată din acest an de România, va elimina de pe piață, din luna mai, anumite produse care vor fi considerate neconforme, precum țigările aromate și pachetele slim. În consecință, ei au cerut amânarea termenului de 20 mai, ca dată de aplicare a Directivei, sau acordul pentru comercializarea acestora în paralel, pentru o perioadă, cu produsele care vor fi fabricate conform noii norme europene.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul de lege a fost aprobat, miercuri, de Guvern, incluzând însă o serie de excepții legate de termenul de aplicare.

Astfel, va fi interzisă punerea pe piață a țigărilor și a tutunului rulat care au o aromă caracteristică (un miros sau gust diferite de cel al tutunului, cum ar fi aromele de fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri sau vanilie), dar produsele cu aromă caracteristică al căror volum al vânzărilor la nivelul întregii UE reprezintă 3% sau mai mult într-o anumită categorie de produse vor fi interzise doar din 20 mai 2020.

De asemenea, va fi interzisă punerea pe piață a tuturor produselor din tutun care conțin aditivi speciali, precum vitamine, cafeină, taurină și creează astfel impresia că un produs din tutun are un efect benefic asupra sănătății sau că prezintă riscuri mai mici pentru aceasta, dar și a celor care conțin arome în capsule, filtru sau în alte caracteristici tehnice.

Proprietarii de restaurante nu se tem că rămân fără clienți după interzicerea fumatului: Doar n-or să rămână în case să fumeze CITEȘTE ȘI Proprietarii de restaurante nu se tem că rămân fără clienți după interzicerea fumatului: Doar n-or să rămână în case să fumeze

Produsele din tutun fabricate sau puse în circulație și etichetate înainte de 20 mai 2016, țigaretele electronice sau flacoanele de reumplere fabricate sau puse în circulație înainte de 20 noiembrie 2016, produsele din plante pentru fumat fabricate sau puse în liberă circulație înainte de 20 mai 2016 vor putea fi comercializate încă un an, până la 20 mai 2017.

Până la 20 mai 2019 vor fi aplicate exceptări și de la obligația privind poziția avertismentului de sănătate combinat, în legătură cu poziția timbrului fiscal. Conform viitoarelor reguli, etichetarea produselor din tutun trebuie să cuprindă un avertisment general (”Fumatul ucide”, pe 50% din suprafața laterală), un mesaj de informare (”Fumul de tutun conține peste 70 de substanțe care cauzează cancer”, pe 50% din suprafața laterală) și avertismente de sănătate combinate, formate din text, poză și număr de telefon la care să poată fi obținute informații despre metodele de renunțare la fumat (pe ambele fețe, în partea superioară, pe 65% din suprafață, iar avertismentul poate fi mutat sub timbrul fiscal, astfel încât marca să rămână sub avertisment).

Fac excepție de la prevederile de etichetare trabucurile și țigările de foi ambalate individual, precum și produsele din tutun care nu ard, etichetarea în cazul acestora fiind supusă unui număr mai mic de rigori.

Guvernul apreciază că inscripționarea tuturor pachetelor de tutun va conduce la creșterea conștientizării de către consumatori a efectului fumatului, dar și la motivarea nefumătorilor de a nu experimenta fumatul, bazat pe faptul că, în România, etichetarea, în 2008, a produselor din tutun cu imagini a determinat 26% dintre fumători să se gândească la renunțarea la fumat, procent menținut și în 2016.

De asemenea, măsurile privind trasabilitatea vor fi aplicate țigaretelor și tutunului rulat doar de la 20 mai 2019, ca și măsurile privind elementul de securitate pentru țigarete și tutunul rulat de la 20 mai 2019, iar termenul de trasabilitate pentru produsele din tutun altele decât țigaretele și tutunul de rulat va fi 20 mai 2024.

Trasabilitatea va presupune ca pachetele unitare de produse de tutun să fie marcate cu un identificator unic care va permite stabilirea anumitor elemente, respectiv data și locul de fabricare, fabrica, utilajul folosit la fabricarea produselor, schimbul de lucru de lucru sau ora fabricării, descrierea produsului, piața de destinație pentru vânzarea cu amănuntul, ruta de transport preconizată, dacă este cazul, importatorul în UE, ruta efectivă de transport de la fabricare până la primul punct de vânzare cu amănuntul, data transportului, destinația, punctul de plecare și destinatarul, identitatea tuturor cumpărătorilor, de la fabricare până la primul punct de vânzare cu amănuntul etc.

Legea anti-fumat a fost declarată constituțională. Nu se va mai putea fuma în baruri și restaurante de la mijlocul lunii martie CITEȘTE ȘI Legea anti-fumat a fost declarată constituțională. Nu se va mai putea fuma în baruri și restaurante de la mijlocul lunii martie

Un capitol distinct al proiectului aprobat de Guvern se referă la condițiile de vânzare a produselor din tutun. Astfel, vânzările transfrontaliere la distanță de produse din tutun și țigări electronice către consumatorii din România vor fi interzise, dar vor fi permise vânzările transfrontaliere la distanță către consumatorii situați în statele membre care nu interzic astfel de vânzări. Pentru a putea realiza aceste operațiuni comerciale, punctele de vânzare cu amănuntul din România trebuie să se înregistreze la ANAF și la autoritățile competente din statele membre în care sunt situați potențialii consumatori. Astfel, trebuie să pună la dispoziția Fiscului date referitoare la adresa site-ului folosit pentru a vinde produsele din tutun, dar și toate informațiile relevante pentru ca, la nevoie, site-ul să poată fi identificat cu ușurință.

Mai mult, legea îi va obliga pe acești comercianți să folosească un sistem de verificare a vârstei care, în momentul vânzării, arată dacă respectivul cumpărător respectă sau nu reglementările privind vârsta minimă de la care pot fi achiziționate produse din tutun. Conform Guvernului, măsura este susținută de populație, 57% dintre respondenții români ai Eurobarometrului 2015 afirmând că sunt de acord cu interzicerea vânzărilor de produse de tutun pe internet

"De asemenea, aceste noi reglementări sunt introduse în condițiile în care accesul facil la internet al tinerilor și posibilitatea efectuării plăților folosind mijloace electronice care eludează controlul vârstei cumpărătorului, fac să crească probabilitatea ca un minor să poată cumpăra prin internet produse din tutun din țări în care prețul este scăzut sau în care sunt permise țigări cu arome ori cu alte caracteristici tehnice care cresc atractivitatea produsului (fum ori țigări colorate, capsule aromate, etichete cu imagini atrăgătoare pentru copii, etc)", arată Guvernul.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
tutun
tigari
termene
directiva
lege