Proiect: Pajiștea Petricani din București ar putea deveni arie naturală protejată de interes local

Proiect: Pajiștea Petricani din București ar putea deveni arie naturală protejată de interes local
scris 2 oct 2024

Pajiștea Petricani ar putea deveni arie naturală protejată de interes local, conform unui proiect de hotărâre depus la Primăria Sectorului 2 de către consilierul local Radu Nedelcuț (USR).

El precizează că dacă proiectul va fi adoptat, Pajiștea Petricani ar deveni prima asemenea arie protejată din istoria Bucureștiului, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Ambasada SUA în România lansează o campanie de combatere a dezinformării. Sfaturile americanilor pentru a descoperi știrile false CITEȘTE ȘI VIDEO Ambasada SUA în România lansează o campanie de combatere a dezinformării. Sfaturile americanilor pentru a descoperi știrile false

"Pajiștea Petricani este un colțișor de natură sălbatică pe malul salbei de lacuri Tei-Colentina și este unul din cele mai bogate ecosisteme din București, un loc ferit de dezvoltarea urbană necontrolată... Un loc unde aproximativ 100 de specii de păsări, mamifere, reptile, pești și amfibieni își fac casă în 8 tipuri diferite de habitate vegetale, toate la o aruncătură de băț de zona de business din oțel și sticlă din Pipera", scrie consilierul local, pe Facebook.

Nedelcuț menționează că proiectul a pornit de la inițiativa Asociației Parcul Natural Văcărești, care de aproximativ doi ani "îngrijește, protejează și valorifică zona din fonduri proprii" și în colaborare cu ADP Sector 2.

"Acest proiect ar asigura că valoarea ecologică a zonei va fi păstrată / protejată, va permite Primăriei Sectorului 2 să acceseze fonduri europene nerambursabile pentru acel spațiu și va deschide perspectiva unui management inclusiv, care să ia in calcul diversitatea speciilor și accesul oamenilor", scrie Nedelcuț.

Asociația Parcul Natural Văcărești a salutat inițiativa, menționând că protejarea pajiștii va asigura "un management incluziv al naturii și al vizitării, va permite dezvoltarea de proiecte locale dedicate biodiversității sale extraordinare", iar locuitorii din cartierele Fabrica de Glucoză, Tei-Toboc, Doamna Ghica, Colentina vor avea un parc nou, "o oază verde accesibilă ca zonă dedicată naturii, educației și petrecerii sănătoase" a timpului liber.

"Înființarea Pajiștii Petricani ca arie naturală de interes local este în conformitate cu rezultatele concursului de soluții pentru salba de lacuri a râului Colentina, rezultate care respectă zona prin prisma argumentelor sale legate de bogăția naturală, biodiversitate și peisaj sălbatic", a scris asociația, pe Facebook.

În luna aprilie, Asociația Parcul Natural Văcărești a finalizat un studiu conform căruia 224 de specii de faună, dintre care 49 protejate, au fost identificate pe Pajiștea Petricani.

Grup Șerban Holding investește pentru cea mai mare linie de procesare a cartofilor din România cu capital românesc: Companiile care se opresc din expansiune mor mai devreme sau mai târziu CITEȘTE ȘI Grup Șerban Holding investește pentru cea mai mare linie de procesare a cartofilor din România cu capital românesc: Companiile care se opresc din expansiune mor mai devreme sau mai târziu

Este vorba despre 12 specii de mamifere, trei specii de amfibieni, 89 de specii de păsări, 12 specii de pești, șapte specii de reptile și 101 specii de insecte. De asemenea, pe suprafața de 5,66 hectare aflată în Sectorul 2 al Capitalei au fost identificate 88 de specii de floră, reiese din studiul de fundamentare în baza căruia asociația propune declararea acestei zone ca arie naturală protejată de interes local.

Au fost identificate opt tipuri de habitate vegetale, fiecare având ca dominante (edificatoare) între una și trei specii de arbori/erbacee palustre. Pajiștea Petricani este compusă din mai multe etaje de vegetație: o zonă lacustră cu suprafețe de stuf, apoi sectorul de pajiște de mal, etajul arbustifer, iar pe zona colinară - un ecosistem silvic.

viewscnt
Afla mai multe despre
pajiștea petricani
arie naturală protejată