Producătorii de legume și fructe încep să primească bani de la stat, după embargoul impus de Rusia. Până la 1 milion de euro

Producătorii de legume și fructe încep să primească bani de la stat, după embargoul impus de Rusia. Până la 1 milion de euro
scris 16 feb 2017

Producătorii agricoli de legume și fructe din România vor primi sprijin financiar cu caracter temporar, ceea ce va permite beneficiarilor, în opinia Guvernului, să-și recupereze o parte din pierderile suferite ca urmare a crizei cauzate de embargoul impus de Rusia.

Valoarea maximă a sprijinului financiar care va fi acordat organizațiilor de producători din sectorul fructelor și legumelor, precum și producătorilor care nu sunt membri ai acestor organizații este de 5,5 milioane lei și se asigură ca sprijin aferent Fondului European de Garantare Agricolă, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

Urmărește-ne și pe Google News

Sprijinul financiar acordat acoperă activitățile desfășurate în perioada dintre data de 1 iulie 2016 și până la atingerea cantității de maximum 3.000 tone.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ASF propune ca statul să subvenționeze primele de asigurare pentru fermieri CITEȘTE ȘI ASF propune ca statul să subvenționeze primele de asigurare pentru fermieri

Sprijinul financiar extraordinar se acordă organizațiilor de producători din sectorul fructelor și legumelor recunoscute potrivit prevederilor europene în domeniu, precum și producători de fructe și legume care nu sunt membri ai unei organizații de producători recunoscute.

Agenția de plăți și Intervenție pentru Agricultură efectuează plățile până la 30 septembrie 2017.

Executivul arată că interdicția impusă de guvernul rus importului de legume și fructe din Uniunea Europeană la 7 august 2014 a condus la perturbarea pieței legumelor și fructelor din UE, prin scăderea semnificativă a prețurilor acestora, ca urmare a supraofertei cauzată de faptul că nu s-au identificat alte debușee de export. Situația creată a avut implicații majore asupra sectorului fructelor și legumelor din România, deoarece pentru cantități însemnate de fructe și legume nu a existat posibilitatea valorificării imediate și nici o depozitare corespunzătoare din cauza capacității reduse de depozitare de care dispune România.

Deoarece există în continuare amenințarea de perturbare a pieței de legume-fructe, Comisia Europeană a adoptat Regulamentul Delegat (UE) 921/2016 al Comisiei din 10 iunie 2016 de stabilire a unor măsuri de sprijin excepționale cu caracter temporar suplimentare pentru producătorii de anumite fructe și legume, prin care se prelungește aplicarea unor măsuri excepționale de despăgubire a producătorilor.

De asemenea, producătorii agricoli din sectorul vegetal vor beneficia de sprijin financiar pentru culturile amplasate pe teren arabil, pentru anul de plată 2016, după ce Guvernul a stabilit astăzi cuantumul și plafonul ajutorului național tranzitoriu ANT1.

Printr-o Hotărâre aprobată astăzi, Executivul a stabilit cuantumul de 17,72035 euro/ha, iar fondurile totale alocate sunt de 119,422 milioane de euro, reprezentând echivalentul a 531,870 milioane lei.

De acest sprijin financiar vor beneficia circa 681.000 de producătorii agricoli  din domeniul vegetal.

ANALIZĂ Fermierii români nu profită decât în mică măsură de recoltele-record din 2016 din cauză că nu au depozite CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Fermierii români nu profită decât în mică măsură de recoltele-record din 2016 din cauză că nu au depozite

Beneficiarii plăților directe sunt: fermierii activi, fermierii persoane fizice și/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători legali de animale, potrivit prevederilor legislației în vigoare. În categoria beneficiarilor de plăți se încadrează și unitățile  de cercetare și producție, de învățământ din domeniul agricol, cooperative agricole de exploatare și gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole și a efectivelor de animale, precum și grupurile de producători care desfășoară activitate agricolă.

Culturile amplasate pe teren arabil pentru care se acordă acest sprijin sunt:

-        cereale (grâu comun, grâu dur, secară, orz, ovăz, porumb, sorg, orez, triticale, porumb dulce și alte cereale), culturi proteice (mazăre, fasole, bob, lupin, linte, alte leguminoase pentru boabe), plante industriale (floarea-soarelui, rapiță, soia convențională, in și cânepă pentru fibră, tutun, in pentru ulei, plante medicinale, alte plante industriale), rădăcinoase (sfeclă furajeră, sfeclă de zahăr), cartofi, legume, căpșuni, pepeni, flori și plante ornamentale, plante de nutreț, loturi semincere, alte culturi pe teren arabil inclusiv în sere și solarii.

Aplicarea măsurilor prevăzute în actul normativ va permite beneficiarilor plăților să-și elaboreze propriul plan de afaceri și program de dezvoltare pe termen scurt, în condițiile cunoașterii nivelului sumelor ce urmează să le primească. De asemenea, acordarea acestui ajutor național tranzitoriu asigură capital financiar necesar pentru derularea la timp a activităților specifice din agricultură.

Plățile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2016.

Plățile directe și ajutoarele naționale tranzitorii se acordă potrivit prevederilor OUG nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură.

viewscnt
Afla mai multe despre
legume
fructe
ajutor
bani
fermieri