Procurorul general Augustin Lazăr susține într-un interviu acordat Agerpres că 35% dintre inculpații trimiși în judecată anul trecut au încălcat legislația rutieră, principalele două cauze fiind "infrastructura rutieră primitivă de acum 100 de ani", dar și comportamentul conducătorilor auto, mai ales al celor tineri, care sunt "teribiliști".
"Aș dori să vă dau câteva exemple, care ne pun pe gânduri și ne arată că ordinea de drept în România trebuie întărită, nu slăbită, și că investițiile trebuie făcute, nu abandonate. Spre exemplu, inculpații trimiși în judecată anul trecut pentru infracțiuni la regimul siguranței circulației pe drumurile publice reprezintă 35% din totalul inculpaților trimiși în judecată. La fiecare 100 de inculpați, 35 sunt trimiși în judecată pentru aceste fapte. Ceea ce ne încurajează pe noi, la creșterea aceasta enormă a parcului auto, să facem investiții. Cu mașini foarte puternice și tot mai competitive, tot mai speciale, (...) circulăm pe o infrastructură rutieră primitivă de acum 100 de ani. Și atunci rezultatele sunt cele care se văd. De asemenea, trebuie să umblăm la educația oamenilor. Tinerii trebuie să învețe să fie politicoși în trafic, dar să fie politicoși și în viața obișnuită. Maniera în care omul se comportă la volan este exact maniera în care a fost el educat acasă și la școală. Din păcate, numărul de infracțiuni comise de tineri și de minori este în creștere. Este o altă veste rea", a precizat procurorul general.
Întrebat dacă acest număr mare de infracțiuni la regimul rutier este cauzat de comportamentul conducătorilor auto, Lazăr a indicat infrastructura și indisciplina.