Aprecierea prețului petrolului, dezechilibrul dintre cererea și oferta de combustibil diesel de pe piața europeană, dar și intrarea în revizie a conductei prin care Rompetrol și Lukoil importă țițeiul pe care-l prelucrează în România continuă să producă efecte pe piața autohtonă a carburanților. Astfel, în noaptea de miercuri spre joi, majoritate companiilor locale au scumpit motorina, în timp ce benzina a rămas la același nivel, Lukoil ieftinind-o chiar, pentru a doua zi consecutiv, cu 2 bani/l, relevă date analizate de Profit.ro.
Petrolul Brent, de referință pe piața europeană, s-a apreciat miercuri cu peste 5%, ajungând la peste 121 dolari/baril. În dimineața zilei de joi, la ora 03:40 (ora României), Brent-ul crescuse deja cu alți 2 dolari pe baril sau 1,7%, până la 123,3 dolari/baril.
După scumpirea cu 4 bani/l de miercuri, Lukoil a majorat cu alți 9 bani joi prețul motorinei la stațiile din București, de la 7,95-7,98 lei/l la 8,04-8,07 lei/l.
Compania care deține rafinăria Petrotel a ieftinit în schimb cu 2 bani/l benzina, pentru a doua zi consecutiv, de la 7,7-7,75 lei/l la 7,68-7,73 lei/l.
Și liderul pieței, OMV Petrom, a majorat miercuri seară prețul motorinei în stațiile Petrom din capitală cu 3 bani/l, de la 8-8,09 lei/l la 8,03-8,12 lei, după ce în noapte precedentă o scumpise cu 10 bani/l.
În cele mai ieftine stațiil OMV însă, litrul de motorină OMV Diesel s-a redus cu 3 bani, de la prețul de 8,25-8,41 lei/l înregistrat miercuri dimineață, la 8,22-8,42 lei/l în dimineața zilei de joi.
CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei aniPrețul benzinei a rămas neschimbat, de 7,6-7,74 lei/l în stațiile Petrom și de 7,8-7,99 lei/l în cele OMV.
Și MOL a scumpit cu 10 bani motorina, de la 8,08-8,27 lei/l miercuri, la 8,18-8,37 lei/l joi.
Ca și în cazul OMV Petrom, prețul benzinei vândute de MOL a rămas la același nivel, de 7,74-8 lei/l.
Prețul motorinei în Europa a crescut accelerat în ultimele săptămâni, fiind inflamate și de posibilitatea interzicerii de către UE a importului de țiței din Rusia. La începutul lunii, contractele futures au urcat la un nivel record, în contextul în care temerile legate de întreruperea aprovizionării din Rusia au agravat o piață deja tensionată. În Germania, prețurile motorinei folosite pentru încălzire au crescut cu peste 50% într-o singură săptămână.
Companiile comerciante de carburanți modifică prețurile acestora în funcției de cotațiile internaționale Platts ale benzinei și motorinei, care la rândul lor sunt influențate de evoluția cotațiilor petrolului.
Petrolul Brent s-a apreciat în ultimele zile cu peste 27% față de nivelul minim atins săptămâna trecută, de 97 dolari/baril.
Pentru a evita transmiterea volatilități ridicate de pe piața petrolului în prețul la pompă, companiile preferă să îl actualizeze pe cel din urmă cu o întârziere de câteva zile.
De la începutul anului, Brent-ul s-a apreciat cu peste 60%, în timp ce prețurile carburanților comercializați în România, cu circa 25% în cazul benzinei și cu aproximativ 32%, în cazul motorinei.