Presiune fiscală suplimentară de astăzi pe "vicii". Ce se poate scumpi

Presiune fiscală suplimentară de astăzi pe "vicii". Ce se poate scumpi
scris 1 aug 2022

Consumatorii, dar și producătorii de produse alcoolice pot fi principalele victime ale deciziei Guvernului, anunțată în premieră de Profit.ro, de a majora de astăzi accizele percepute “viciilor” cu aproximativ 5%. Fumătorii, în schimb, ar putea răsufla ușurați, cel puțin deocamdată, una dintre cele trei companii importante de pe piață publicând o listă cu prețuri neschimbate, în pofida creșterii accizei totale, relevă date analizate de Profit.ro.

Guvernul a decis majorarea, începând de astăzi, a accizei la bere de la 3,77 lei la 3,96 /hl grad Plato, la vinuri spumoase de la 54,14 la 56,86 lei/hl, iar la celelalte băuturi fermentate, de la 453,47 la 476,21 lei/hl. Acciza impusă unui hl de alcool pur a crescut la rândul său de la 3.778 lei la 3.968 lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Averile miniștrilor Cabinetului Ciucă: Bijuterii, opere de artă, case, mașini, timbre. Premierul are pensie militară mai mare decât veniturile de la guvern CITEȘTE ȘI Averile miniștrilor Cabinetului Ciucă: Bijuterii, opere de artă, case, mașini, timbre. Premierul are pensie militară mai mare decât veniturile de la guvern
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În prezent, comercianții de alcool, în special de bere, se confruntă cu două probleme. Pe partea de ofertă, inflația a condus la o majorare a costurilor de producție, care vor fi impactate suplimentar și de majorarea accizelor. Pe partea de cerere, aceeași inflație a erodat puterea de cumpărare a populației, ceea ce a dus la o reducere a consumului, potrivit actorilor din piață, cu 10% în primele 4 luni ale acestui an.

Orice majorare a poverii fiscale, cea adusă de acciză în acest caz, este suportată și de companii, și de consumatori. Gradul în care companiile transferă în prețul final majorarea impozitării depinde de elasticitatea cererii. Cu cât aceasta este mai inelastică, cu atât mai mare este procentul transferat în prețul final.

Presiune fiscală suplimentară de astăzi pe

Cum, însă, producătorii de alcool se confruntă deja cu o “distrugere” a cererii, cauzată de erodarea puterii de cumpărare, rămâne de văzut cât la sută din majorarea accizei va fi transferată în prețul final.

Marea Britanie - clienții unor magazine, urmăriți cu ajutorul camerelor biometrice pentru a fi puși pe o \ CITEȘTE ȘI Marea Britanie - clienții unor magazine, urmăriți cu ajutorul camerelor biometrice pentru a fi puși pe o "listă neagră"

Statul ar putea avea surpriza ca, în pofida majorării accizei, încasările din aceasta să fie mai reduse în urma micșorării consumului, afectat atât de scăderea puterii de cumpărare, cât și de eventuale creșteri ale prețului.

În ceea ce privește acciza totală la țigarete, aceasta a fost majorată, tot începând de astăzi, de la 563,97 lei la 594,97 lei/mia de țigarete.

Deocamdată, unul dintre producători, JTI, a transmis pe 25 iulie (după publicarea ordonanței cu majorările de accize pe 15 iulie) la Ministerul Finantelor o listă cu prețuri maxime neschimbate. MFP nu a publicat încă listele cu prețuri ale celorlalți 2 mari producători autohtoni, BAT și Philip Morris.

De regulă, companiile din domeniul tutunului preferă să nu majoreze brusc prețurile, ci gradual, având în acest sens calendare convenite cu Miniserul Finanțelor.

FOTO Inspectorii de muncă au intrat cu amenzi în benzinării CITEȘTE ȘI FOTO Inspectorii de muncă au intrat cu amenzi în benzinării

De exemplu, potrivit documentelor MFP, dacă JTI și Philip Morris au majorat deja prețul unui pachet cu 1 leu față de cel din ultimele luni ale anului trecut, în două tranșe egale, una în ianuarie, alta în aprilie, BAT a efectuat doar o majorare de 50 de bani pe pachet, în aprilie.

Fumătorii vor răsufla însă ușurați doar pentru puțin timp, potrivit noului calendar, acciza totală la țigarete urmând a crește în continuare agresiv, de la 594,97 lei/mia de țigarete în prezent, la 625,97 lei în 2023, la 656,97 lei în 2024 și la 687,97 lei în 2025, pentru ca în 2026 să ajungă la 718,97 lei.

Cu alte cuvinte, o creștere de 27,5% în următorii 4 ani, ceea ce echivalează cu o majorare a poverii fiscale de peste 3,1 lei pe pachet fără TVA, 3,7 lei pe pachet cu TVA.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
majorare
accize
alcool
tutun
august