Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare proiectul legii privind darea în plată

Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare proiectul legii privind darea în plată
scris 18 dec 2015

Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare proiectul legii privind darea în plată. Proiectul, aprobat de Camera Deputaților la sfârșitul lunii noiembrie după dezbateri tensionate cu bancherii, stabilește că debitorii cu credite ipotecare vor scăpa de datoriile la bănci, IFN și recuperatori dacă lasă creditorului bunul imobiliar.

Iohannis argumentează că textul actual conține prea multe derogări de la Codul civil, care nasc interpretări, că aplicarea la creditele în derulare trebuie mai bine definită, că legea intră în conflict cu programul Prima Casă și cu legea insolvenței persoanelor fizice. Totodată, președintele spune că nu este clar dacă Parlamentul adoptă parțial Directiva 17 privind creditul ipotecar sau nu, pentru că nu a menționat nimic în acest sens, iar în orice caz trebuia urmate proceduri diferite.

Urmărește-ne și pe Google News

În același timp, președintele transmite Parlamentului, având în vedere consecințele aplicării legii, că se impune, "cel puțin în cadrul reexaminării", consultarea Guvernului, pentru formularea unui punct de vedere în privința implicațiilor economice și bugetare ale legii, dar și a Consiliului Superior al Magistraturii.

Profit.ro vă prezintă aici toate argumentele președintelui.

"Legea privind darea în plată este bine-venită, dar forma adoptată de Parlament, în loc să-i ajute pe cei care au credite imobiliare, riscă să creeze noi dificultăți, mergând chiar până la imposibilitatea aplicării ei. Terminologia neclară, necorelarea cu legislația în vigoare și crearea unor situații de inechitate între beneficiarii legii sunt câteva dintre problemele actului normativ. De aceea, am retrimis astăzi legea spre reexaminare Parlamentului. Este atributul Legislativului să definească mai riguros termenii folosiți, astfel încât să fie eliminate neclaritățile și evitate confuziile", a scris Iohannis pe Facebook, după publicarea comunicatului de presă.

Profit.ro a anunțat, duminică, faptul că președintele Klaus Iohannis se gândește să întoarcă la Parlament legea privind darea în plată și va sugera Legislativului, neoficial, să introducă o limită de aplicare, respectiv pentru creditele cu ipotecă în sumă de cel mult 250.000 de euro.

Proiectul, care permite stingerea datoriei la bancă prin predarea imobilului ipotecat către creditori, a aprins speranțele debitorilor și a agitat bancherii, care profețesc un viitor sumbru pentru creditare în România, pierderi și alte efecte negative.

Confuzie la BNR. Ce nu știa cel mai mare adversar al legii dării în plată CITEȘTE ȘI Confuzie la BNR. Ce nu știa cel mai mare adversar al legii dării în plată

Președintele onorific al Asociației Române a Băncilor (ARB), Radu Ghețea, aprecia că Legea ar putea să nu fie promulgată în forma aprobată de Parlament, amintind că o situație similară a fost în urmă cu cinci ani, atunci când OUG 50 privind creditele acordate populației a fost modificată pe ultima sută de metri.

Asociațiile de consumatori cred că legea privind darea în plată nu ar trebui întoarsă de președintele Iohannis în Parlament, pentru că o tergiversare ar arunca în stradă debitorii care nu-și mai pot plăti ratele. De celaltă parte, bancherii spun că legea ar trebui verificată de Curtea Constituțională iar, dacă este retrimisă în Parlament, atunci să fie introduse criterii sociale și băncile să o aplice pe baze voluntare la creditele în derulare.

Ambasadori ai statelor cu bănci importante reprezentante în România au solicitat mai multor autorități din București întâlniri și au avut discuții cu acestea, în care au susținut poziția băncilor cu privire la proiectul privind darea în plată. Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că diplomații străini au argumentat că este necesar ca proiectul să fie respins, susținând chiar că aplicarea legii ar putea avea consecințe pe plan european pentru România.

De cealaltă parte, organizația umbrelă a consumatorilor din UE i-a scris lui Iohannis să adopte legea, care ar rezolva situația debitorilor supraîndatorați din România, întocmai cu recomandările Parlamentului European și în acord cu Directiva 17.

viewscnt
Afla mai multe despre
iohannis
lege
banci
darea in plata
parlament