Presa britanică pro-Brexit atacă decizia Curții Supreme de a supune aprobării Parlamentului declanșarea procedurii de ieșire din UE

scris 4 nov 2016

Presa britanică pro-Brexit atacă decizia Curții Supreme a Marii Britanii, care a  stabilit că declanșarea procedurii pentru desprinderea de Uniunea Europeană trebuie aprobată de Parlament, informează Bloomberg.

Curtea Supremă a Marii Britanii a decis, joi, că premierul Theresa May nu poate activa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona fără acordul prealabil al Parlamentului. Guvernul britanic a anunțat că va face apel împotriva deciziei, iar Curtea a stabilit perioada 5-8 decembrie pentru audieri în acest caz.

Tabloidul Daily Mail numește judecătorii care au stabilit că divorțul dintre Marea Britanie și UE are nevoie de aprobarea Parlementului „Enemies of the People” (Dușmanii  poporului), iar Daily Telegraph publică pe prima pagină un articol cu titlul “The judges versus the people” (Judecătorii împotriva oamenilor).

Urmărește-ne și pe Google News

The Sun întreabă, tot pe prima pagină “Who Do EU Think You Are?” (Cine vă credeți?-joc de cuvinte) și spune că “Loaded foreign elite defy will of brit voter” (Bogații străini sfidează voința alegătorilor britanici), făcând referire în special la Gina Miller, de origine sud-americană, co-fondator al unui fond de investiții, care a cerut în instanță, alături de alți reclamanți, ca activarea Articolului 50 fără acordul Parlamentului să fie blocată.

Presa britanică pro-Brexit atacă decizia Curții Supreme de a supune aprobării Parlamentului declanșarea procedurii de ieșire din UE

De cealaltă parte, The Guardian scrie, într-o opinie, că decizia Curții Supreme reprezintă “șansa de a pune interesul național pe primul plan și a bloca Brexitul”.

Britanicii au votat cu 52% la 48% în favoarea părăsirii blocului comunitar la referendumul din iunie. Majoritatea parlamentarilor s-au exprimat pentru rămânerea în Uniunea Europeană, astfel că un vot pe tema activării articolului 50 s-ar putea solda cu blocarea procedurii sau amânarea acesteia timp de câțiva ani.

 “Evident, suntem dezamăgiți de decizia adoptată ieri, am prefara să nu fim puși în această situație, dar suntem, așa că...esențial este angajamentul nostru de a activa Articolul 50 fără întârziere. Finele lunii martie rămâne ținta guvernului”, a afirmat purtătorul de cuvânt al permierului britanic Theresa May, citat de Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
eu
marea britanie
curtea suprema
parlament
may
articolul 50