Poliția Română a confiscat anul trecut 25 de milioane de lei, 2 milioane de euro, 17,14 kilograme de aur, 83 de arme de foc și 300 de kilograme de droguri

Poliția Română a confiscat anul trecut 25 de milioane de lei, 2 milioane de euro, 17,14 kilograme de aur, 83 de arme de foc și 300 de kilograme de droguri
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 feb 2018

180 de grupări infracționale organizate au fost destructurate anul trecut de polițiști, în urma a peste 4.500 de percheziții și a 1.500 de acțiuni operative, atât naționale, cât și internaționale.

În urma acestora, aproape 1.800 de persoane au fost reținute și au fost confiscați peste 25 de milioane de lei, 2 milioane de euro, 61.000 de dolari, 278 de cărți de credit false, 17,14 kilograme de aur, 83 de arme de foc, 300 de kilograme de droguri, dintre care 15,34 de kilograme de droguri de mare risc și 282,22 de kilograme de droguri de risc și 44.540 de comprimate.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) anul trecut au fost deruate 1.496 de acțiuni operative, dintre care 530 la nivel naționale, iar altele la nivel internațional.

În cadrul acestor acțiuni au fost făcute 4.576 de percheziții domiciliare și au fost reținute 1.767 de persoane. 1.501 persoane au fost arestate preventiv, iar pentru 795 de persoane s-a luat măsura controlului judiciar, informează News.ro.

Totodată, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a 854 de imobile și 415 autoturisme. Au fost găsiți bani faliși: 457.000 de lei, 407.000 de euro, 32.000 de dolari și 12.000 de lire sterline.

În urma acțiunilor, polițiștii au mai găsit și 78 de culturi ilegale, dintre care 46 indoor.

Anul trecut au fost destructurate 179 de grupări infracționale organizate, formate din 1.793 de membri, care au fost trimiși în judecată, 710 fiind arestați.

„Acțiunile au fost desfășurate în baza ordonanțelor de delegare dispuse de procurorii D.I.I.C.O.T.. Astfel, în anul 2017 au fost înregistrate 28.663 de ordonanțe de delegare a competenței, fiind emise, în urma probării activității infracționale a persoanelor, 1.424 de rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției, prin care au fost trimise în judecată 3.727 de persoane fizice și juridice, pentru săvârșirea a 10.681 de infracțiuni”, mai precizează IGPR.

Astfel, la începutul lunii iunie 2017, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, sub coordonarea DIICOT, au făctu 23 de percheziții domiciliare, în județele Dâmbovița, Ilfov, Timiș, Sibiu, Vrancea, Argeș și Vaslui, fiind vizată o grupare infracțională care ar fi acționat pe teritoriul Germaniei, Marii Britanii și Irlandei.

Membrii acesteia ar fi recrutat tinere pe care, prin amenințări și violențe sau prin promisiuni ori contra cost, le-ar fi exploatat sexual. În urma perchezițiilor au fost ridicați 90.000 de lei, 9.500 de euro, telefoane mobile, laptopuri și documente, iar zeci de persoane au fost duse la sediul DIICOT pentru audieri.

În septembrie, polițiștii au făcut 10 percheziții în județele Bistrița-Năsăud, Alba și Neamț, la membrii unui grup infracțional organizat specializat în transporturi de droguri de risc și mare risc, în spațiul european. Liderul grupării ar fi avut legături cu furnizorii de cocaină din America de Sud și cu clienți din Marea Britanie. Pentru transportul drogurilor era preferată ruta Olanda-Marea Britanie, fiind folosiți șoferi români, angajați la diverse companii de transport. 

În urma perchezițiilor, au fost confiscați 2.250 de euro, 3.000 de lire, 2.000 de lei, un autoturism, telefoane mobile, laptop-uri, cartele SIM și documente.

S-au desfășurat mai multe acțiuni și în Germania, în Marea Britanie și în Olanda, astfel că doi dintre memrii grupării, cetățeni români, dar și un cetățean german care i-ar fi ajutat pe aceștia să confecționeze locuri pentru ascunderea drogurilor în mașini, au fost reținuți. În Marea Britanie a fost reținut un cetățean străin cu statut de refugiat, care ar fi asigurat distribuția drogurilor în această țară. Autoritățile din Belgia au emis un mandat european de arestare pe numele unui cetățean român, iar î Olanda a fost făcută o percheziție solicitată de autoritățile române, în baza unei comisii rogatorii, pe numele unei persoane fiind emis un mandat european de arestare.

În același caz, în cursul lunii mai 2017, autoritățile din Spania au arestat 17 persoane implicate în traficul de droguri de risc (canabis) și contrabandă cu țigări, membri ai aceleiași grupări.

Până la data acțiunii, autoritățile din Spania, Franța și Marea Britanie au găsit peste 200 de kilograme de canabis, 50 de kilograme de ketamina și 55 de kilograme de cocaină.

În 4 octombrie anul trecut, polițiștii au făcut 30 de percheziții domiciliare în Giurgiu și în Ilfov, la membrii unei grupări infracționale organizate, care între 2012 și 2017, ar fi practicat cămătăria, oferind împrumuturi pentru care cereau dobânzi între 10 și 15 la sută lunar. Persoanele care se îndatorau în acest mod erau nevoite să lase drept gaj locuințele sau mașinile persoanle.

Persoanele care nu reușeau să plătească datoria, erau amenințate și bătute. O parte a grupării ar fi acționat pe teritoriul unor state din Spațiul Schengen, în special Austria, Germania, Suedia, dar și în Marea Britanie. În Giurgiu, membrii grupării racolau tinere pe care le obligau să se prostitueze. Unii dintre membrii grupării s-ar fi căsătorit cu ele, profitând de naivitatea lor. Alții ar fi înșelat participanții la jocuri de noroc.

În urma perchezițiilor, au fost găsite trei pachete de cărți folosite pentru trucarea jocurilor de poker și au fost confiscați 160.050 de euro, 83.190 de lei și 2.450 de lire sterline.  Au mai fost indisponibilizate 13 autoturisme, nouă laptopuri, 34 de telefoane mobile, 15 ceasuri de valoare, cinci tablete, șase suporturi de memorie, două pistoale cu bile, două săbii, trei cuțite, un baston telescopic, o bâtă  și un spray paralizant. Totodată, la locuințele membrilor au fost găsite și substanțe vegetale, un grind de mărunțit substanța vegetală, un plic ce conținea un praf alb și ecstasy. La altă locuință a fost găsită o minoră, victimă a traficului de minori, căreia i-a fost acordată asistență și consiliere psihologică cu sprijinul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

Șaisprezece persoane au fost reținute pentru 24 de ore, iar pentru alte trei s-a impus măsura controlului judiciar.

În luna decembrie, polițiștii au făcut șase percheziții la locuințele unor persoane bănuite de lansarea și coordonarea unor campanii de răspândire a aplicației malițioase de tip ransomware CTB Locker.

Aceste persoane trimiteau spam-uri, aparent expediate de companii cunoscute, care aveau atașat un fișier ce conținea codul malițios, disimulat sub forma unui document, de cele mai multe ori o factură.

Fișierul respectiv odată accesat și rulat pe sistemele de operare, ducea la criptarea fișierelor stocate pe respectivul sistem informatic. Ulterior, utilizatorul sistemului informatic era notificat că a fost infectat și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru recuperarea fișierelor criptate, fiindu-i solicitați bani în moneda electronică Bitcoin.

Potrivit polițiștilor, persoanele care trimiteau acest virus ar fi cumpărat aplicația de la o altă persoană, căreia i-ar fi revenit 30 la sută din profit. Virusul a afectat mai multe persoane din țări europene precum Olanda și Italia.

viewscnt
Afla mai multe despre
politie
confiscari
percheziții