Poliția avertizează asupra unui nou tip de înșelăciuni online

Poliția avertizează asupra unui nou tip de înșelăciuni online
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 sep 2024

Poliția Română avertizează asupra unor noi modalități de înșelăciune în mediul online, care pun în pericol siguranța financiară a cetățenilor, fiind vorba despre înșelăciuni prin intermediul unor pagini web falsificate, care pretind a oferi asistență juridică pentru recuperarea fondurilor pierdute în urma fraudelor cu investiții, relatează Agerpres.

Poliția Română, prin Direcția de Investigații Criminale, informează că paginile apărute recent pe rețele de socializare și care promit recuperarea rapidă a sumelor de bani pierdute în urma unor înșelăciuni cu modul de operare investment scam sunt, în realitate, false.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Estimări: Extrema dreaptă austriacă obține cele mai multe voturi în alegerile legislative CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Estimări: Extrema dreaptă austriacă obține cele mai multe voturi în alegerile legislative

Totodată, paginile respective se prezintă ca fiind oficiale, iar autorii își maschează activitățile printr-un limbaj convingător, susținând că au experiență în recuperarea fondurilor și că sunt afiliați unor organizații guvernamentale, Interpol, Poliției Române sau unor autorități ale Uniunii Europene.

Potrivit IGPR, autorii urmăresc să obțină acces la datele personale și financiare ale victimelor, precum și la veniturile acestora și solicită completarea unui formular aparent inofensiv.

FOTO Ciucă, imagini dezolante de la fosta mină de grafit de la Baia de Fier, pentru revitalizarea căreia România a cerut sute de milioane de euro Comisiei Europene CITEȘTE ȘI FOTO Ciucă, imagini dezolante de la fosta mină de grafit de la Baia de Fier, pentru revitalizarea căreia România a cerut sute de milioane de euro Comisiei Europene

Poliția recomandă cetățenilor să caute informații referitoare la organizațiile despre care se precizează că recuperează sumele de bani pierdute în urma investițiilor efectuate, să verifice site-urile oficiale ale acelor instituții, să consulte autoritățile care reglementează domeniul financiar, dar și autoritățile judiciare în vederea obținerii mai multor informații cu privire la existența și legitimitatea acestor societăți comerciale, care promit recuperarea sumelor de bani pierdute ca urmare a efectuării unor investiții.

Cetățenii sunt sfătuiți să nu introducă date personale și să nu furnizeze informații sensibile și personale, mai ales date bancare, în acest tip de platforme, să nu dea curs solicitărilor de plăți pentru așa-zisa "consultanță juridică" sau "recuperare de fonduri", întrucât acestea reprezintă afirmații mincinoase.

De ce milioane de americani le cedează companiilor energetice controlul asupra electrocasnicelor din locuințe. ″În Texas, termostatul și aerul condiționat sunt sfinte″ CITEȘTE ȘI De ce milioane de americani le cedează companiilor energetice controlul asupra electrocasnicelor din locuințe. ″În Texas, termostatul și aerul condiționat sunt sfinte″

"Nu acceptați să instalați aplicații de control la distanță pe dispozitivele dumneavoastră (laptop, telefon mobil, computer, tabletă, smart watch etc.), întrucât acestea pot oferi acces neautorizat la informațiile personale și financiare. Fiți suspicioși la ofertele prea bune pentru a fi adevărate și nu luați o decizie sub imperiul unei pretinse urgențe", avertizează polițiștii.

IGPR menționează că, în cazul în care o persoană a fost victima unei astfel de înșelăciuni, poate să depună plângere penală la organele de urmărire penală din cadrul unității de poliție sau unității de parchet competente. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fraude online
înșelăciuni online