La comandă, falsificatorii din Basarabia „produc” permise de conducere auto din orice țară de pe glob, ultimul document depistat de polițiștii de frontieră având însemnele statului italian. Rămâne o enigmă, în continuare, modul cum procură falsificatorii aparatura care scoate documente 99% conforme cu originalul, relatează Adevărul.
Doritorii de permis auto "pe sub mână", fără examen, au la îndemână mai multe oportunități, extrem de riscante însă în fața legii. Falsificatorii din Moldova cer pentru un permis falsificat doar 200 de euro. La frontiera de est a României sunt descoperite săptămânal zeci de acte falsificate, de la cărți de identitate românești sau moldovenești, până la permise auto cu însemnele tuturor statelor de pe glob, fiind astfel recomandat doritorilor să nu încerce să își cumpere un document fals.
Documentele false sunt destul de greu de depistat, fiind nevoie de o examinare de specialitate care durează, deci nu este făcută decât atunci când există suspiciuni serioase că ceva nu este în regulă. Interesant este că sursa falsurilor este arareori depistată, o enigmă fiind și proveniența aparaturii folosite, care imită documentele originale în proporție de 95-99%.
Cel mai recent astfel de caz de permis auto falsificat a fost descoperit pe 26 noiembrie de către lucrătorii din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea, județul Galați, după ce au verificat documentele unui cetățean din Republica Moldova, în vârstă de 25 de ani, care s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control, la volanul unui autovehicul marca Mercedes.
„La controlul de frontieră, la solicitarea lucrătorilor noștri, tânărul a prezentat, pe lângă documentele de identitate, și un permis de conducere valabil pentru categoriile AM, B, C, cu însemnele autorităților din Italia. Având suspiciuni cu privire la autenticitatea permisului de conducere în cauză, colegii noștri au efectuat verificări suplimentare, în urma cărora au constatat că documentul nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unuia autentic, fiind fals”, a declarat Mădălina Carp, de la Poliția de Frontieră Galați.
Tot recent, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Suceava au ridicat peste 1,2 milioane de euro, ceasuri și bijuterii din aur, precum și opt autoturisme de lux, în urma perchezițiilor efectuate joi în trei dosare privind săvârșirea unor fapte de corupție la Serviciul Permise Suceava.
Banii au fost găsiți ascunși în găleți, ligheane și chiar în pereți.