Pensiile private, sacrificate din nou pentru a susține majorarea salariilor bugetarilor

Pensiile private, sacrificate din nou pentru a susține majorarea salariilor bugetarilor
scris 18 nov 2015

Contribuția transferată din sistemul public de pensii către fondurile de pensii private va crește, anul viitor, la doar 5,5% în 2016, în loc de 6%. Proiectul de buget prezentat de fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, propune majorarea cotei de contribuție la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) cu doar 0,5 puncte procentuale, la jumătate față de nivelul prevăzut în Programul de Convergență, de un punct procentual.

La capitolul politica în domeniul pensiilor din raportul făcut pe marginea bugetului pentru anul viitor, se propune modificarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat în sensul decalării cu un an a termenului de atingere a nivelului de 6% pentru cota de contribuție la fondul de pensii administrate privat. Astfel, nivelul acestei cote este planificaat să creacă la 5,5% în 2016 și 6% în 2017.

Urmărește-ne și pe Google News

În Programului de Convergență 2015-2018 se precizează că, în 2016, pentru cei 3,7 milioane participanți la pilonul II de pensii, cota de contribuție va fi majorată de la 5% la 6%, respectiv cu 1%, compus din 0,5% aferent anului 2016 și 0,5% restant din 2009, an în care statul a amânat majorării prevăzute inițial pentru contribuțiile virate la pensiile private obligatorii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În prezent, din cota individuală de asigurări sociale de 10,5%,  se virează 5% către fondurile de pensii administrate privat, respectiv 380,7mil.lei/lună și aproximativ 4.569 mil.lei/anual.

Sumele virate în 2016 urmau să crească lunar cu 80 milioane lei, prin majorarea contribuției cu un puct procentoal, astfel încât fondurile administrate privat așteptau sume suplimentare totale de 960 milioane lei pe parcursul întregului an, comparativ cu 2015, nivel care se va înjumătăți în urma deciziei din proiectul de buget.

Contribuții de peste 400 milioane de lei vor rămâne, astfel, un an în plus blocate în sistemul public de pensii, ușurând efortul statului de a finanța deficitul acestuia.

Ministerul Finanțelor Publice a reușit să găsească spațiu fiscal, în proiectul de buget, pentru majorarea salariilor bugetarilor cu 10% din 2016, neprevăzută inițial în proiect, măsură cu costuri anuale estimate la 2,1 miliarde de lei net.

APAPR: Vom incerca sa discutam cu noul Guvern pentru a remedia aceasta nedreptate

"În 2009, Pilonul II a suferit în mod similar de pe urma nerespectării de către Guvern a Legii 411/2004, prin înghețarea cotei de contribuție la 2%. Executivul a promis de atunci că va respecta legea și că va avea loc o recuperare până la o contribuție de 6% în 2016. O nouă derogare de la lege, așa cum a fost anunțată azi, este inacceptabilă, cu atât mai mult cu cât ar fi făcută pe ascuns și pe ultima sută de metri, chiar înainte de adoptarea bugetului. Diferența între 5,5% și 6% reprezintă 100 milioane de euro, o sumă mică pentru buget, dar foarte semnificativă pentru Pilonul II, aflat încă în faza de consolidare. Vom încerca să discutam cu noul Guvern pentru a remedia această nedreptate anunțată", a declarat pentru Profit.ro Mihai Bobocea, consilier al conducerii APAPR.

Potrivit estimărilor APAPR, care citează studii academice independente, o contribuție cu doar un procent mai mică poate duce, pe o perioadă de cotizare de 30-40 de ani, la o pensie cu până la 15% mai mică.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii private
buget
pilonul ii