Ministrul interimar al Finanțelor, Eugen Teodorovici, avertizează parlamentarii, într-un document semnat după majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor și consultat de Profit.ro, să se abțină de la a mai adopta legi care cresc cheltuielile publice fără o bază economică, atenționând că au fost introduse deja măsuri, ca majorarea altor salarii și dublarea alocației copiilor, care au afectat bugetul pe anul viitor.
El arată că cea mai recentă estimare privind bugetul general consolidat pe anul viitor, realizată de Ministerul Finanțelor cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană, indică un deficit în termeni ESA de 2,80% din PIB, foarte aproape de limita de 3% din PIB pentru depășirea căreia Comisia declanșează procedura de deficit excesiv.
Ministrul explică faptul că măsurile de relaxare fiscală introduse prin Codul Fiscal scad veniturile bugetare pe anul viitor cu circa 10,2 miliarde de lei, iar alte legi adoptate de Guvern și Parlament au ridicat cheltuielile cu 9,2 miliarde de lei.
Este arătat, în document, că totalul cheltuielilor bugetare au fost ridicate prin dublarea alocației copiilor (cu un impact de 1,8 miliarde lei), majorarea indemnizațiilor veteranilor de război și ale persoanelor persecutate din motive etnice sau politice (600 milioane lei), majorarea salariilor din sănătate (1,8 miliarde lei), educație (1,7 miliarde lei) și administrația locală (1,3 miliarde lei), actualizarea normelor de hrană și echipament pentru militari și polițiști (1 miliard lei), instituirea pensiei de serviciu pentru grefieri, personal navigant, diplomați, consuli și funcționari parlamentari (0,3 miliarde lei).
"În aceste condiții, având în vedere apropierea periculoasă de pragul de referință de 3% a deficitului în termeni ESA în 2016, considerăm că este necesară o abordare prudentă în ceea ce privește adoptarea de inițiative legislative. Orice măsură a cărei aplicare determină impact financiar suplimentar asupra cheltuielilor publice trebuie să fie însoțită de măsuri compensatorii, în vederea asigurării surselor de finanțare (...) Pentru preîntâmpinarea riscului generat de majorarea deficitului bugetar, cu consecințele care vor decurge din aceasta, vă rog să întreprindeți demersuri pentru evitarea adoptării de legi prin care se propun majorări de cheltuieli publice necorelate cu evoluția indicatorilor macroeconomici", scrie Teodorovici în document.
Surse oficiale au declarat, vineri, pentru Profit.ro, că ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, i-a prezentat prim-ministrului desemnat Dacian Cioloș o schiță de buget pentru anul viitor cu un deficit bugetar de 3% din PIB pe ESA și 2,9% din PIB pe cash, care include majorarea cu 10% a salariilor pentru bugetari, decisă în această săptămână de către parlamentari.
Joi, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a declarat însă pentru Profit.ro că majorarea cu 10% a salariilor și pentru ceilalți bugetari, va face ca deficitul bugetar să depășească 3,2% din PIB.
Oamenii de afaceri critică majorarea cu 10% a salariilor din sistemul bugetar și arată că o astfel de măsură trebuia corelată cu eficiența în muncă, temându-se ca statul să nu crească acum unele impozite pentru a acoperi costul.
Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că președintele Klaus Iohannis este dispus să promulge legea de majorare a salariilor pentru bugetari, dar numai dacă va fi asigurat că deficitul va fi menținut în limita a 3% din PIB.
Duminică, premierul desemnat Dacian Cioloș a declarat că majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor va fi aplicată în măsura în care construcția bugetului pe anul viitor permite o astfel de măsură. El a precizat că nu intenționează să taie orice decizii ale Parlamentului, dar nici nu vrea să afecteze credibilitatea țării cu un buget inconsistent.